Duben
ohodnotit

Sleduje tě vrah

The Watcher

Další název:
Sleduje ťa vrah (SK) / Sliedič (SK)
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
25.1.2001
„Nechoď domů sám…“
Popis / Obsah / Info k filmu Sleduje tě vrah
Aby člověka začal sledovat vrah, musel by totiž být něčím zajímavý. Ne že by
nutně musel dokázat přervat dvanáct strun od piána na jeden trh, umět zpaměti kompletní jízdní řád do Havlíčkova Brodu z roku 1972 nebo vybalancovat na nose iljušin. Stačilo by, kdyby byl policajt. Nebo agent FBI. Pokud možno s nějakým pečlivě pěstovaným traumatem o tom, jak před lety nedokázal zachránit milovanou bytost. S pořádně rozleptanou psychikou. A musel by ho hrát James Spader. V thrilleru Sleduje tě vrah přichází na scénu další z řady sériových zabijáků, kteří místo aby se spořádaně věnovali škrcení, podřezávání a kuchání, blbnou s policajty. Hru na kočku a myš ohromně prožívá a má spoustu chytrých myšlenek o tom, jak svému pronásledovateli vlastně pomáhá, protože „se definujeme navzájem", „bez zla by nebylo dobro" a tak podobně. Není divu, že na to nakonec dojede. Problém je v tom, že na to dojede nudně a naprosto předpokladatelně - což se dá říct i o ději celého filmu. Tvůrci se sice snaží vytrhnout svůj film z průměru: ať už pokusy debutanta Charbanika o atmosférickou režii (projevuje se hlavně proflákle máznutými flashbacky), nebo tím, že scenáristé hlavního hrdinu nechají duševně rozložit víc, než je obvyklé (ne nadarmo má přezdívku Kapitán Barbiturát), ale všechno je to tak nějak na půl plynu a nemá to potřebnou brizanci, která by snímek vykladkovala z šedé lajny desítek podobných, nevzrušivě vyšumících thrillerů. Lehce nadstandardní je pouze James Spader jako antidepresiva chroustající polda a Keanu Reeves v zajímavém protiobsazení coby chladnokrevný škrtič David Allen Griffin. Stejně ale doufám, že jeho další záporná role v chystané raimiovce The Gift bude mít vyšší nutriční hodnotu, protože jinak by člověk začal pochybovat o jednom ze základních zákonů vesmíru: totiž že masoví vrahové jsou ti nejzábavnější tvorové pod sluncem.

Kopřiva Štěpán/Premiere


Popis / Obsah / Info k filmu Sleduje tě vrah
Psychopat Keanu Reeves si pohrává s deteKtivem Jamesem Spaderem
Každý máme nějakého koníčka. David Allen Griffin (Keanu Reeves) rád škrtí ženy strunou a hraje si s policií hru na kočku a na myš. Před několika lety byl jeho protivníkem na straně zákona detektiv Joel Campbell (James Spader). Vedl vyšetřování tři roky, jenže pak se psychicky zhroutil, předčasně odešel do důchodu a odstěhoval se do jiného města. Inu, když nejde hora k Mohamedovi... Griffin změnil působiště i taktiku a začal bývalému detektivovi, toho času vyřízené trosce, s předstihem posílat fotografie svých příštích obětí. Campbell se po počátečním zdráhání a injekci sebedůvěry od psycholožky Polly (Marisa Tomeiová) vrací do hry a pronásledování se rozjíždí na plné obrátky...
Anglicky se tomu říká „serial killer thriller" a dávno už je to žánr sám pro sebe. Vrah vraždí (hnusně), pátrači pátrají (chytře, ale dlouho marně), načež vrah bud' udělá chybu (často úmyslně, aby byla hra zajímavější), nebo detektiv dostane dočista geniální nápad a následuje závěrečné zúčtování. Sleduje tě vrah! je typický „serial killer thriller" a na stupnici mezi okousanými nehty (Mlčení jehňátek) a narkózou (Sběratel polibků) se pohybuje na úrovni přijatelného zívání. Nabízí standardní porci nepříliš nápaditých honiček, lekaček a policejního dumání nad stopami, přičemž překvapí snad jen tím, že hezoun Keanu Reeves v něm hraje masového vraha.
Pokud vám nejde do hlavy, kdo jej tak mohl obsadit, vězte, že režisér Joe Charbanic je Reevesův starý známý. Pro jeho milovanou hudební skupinu Dogstar režíroval několik videoklipů a natočil o ní i dokument. Být kamarádem filmové hvězdy rozhodně není k zahození, a když Charbanic za Reevesem jednoho dne přišel s prosbou, jestli by si hvězda nezahrála v jeho nízkorozpočtovém celovečerním debutu, Reeves z „kamarádšoftu" přijal původně malou roli vraha, jenže když se pak Charbanic mohl ohánět jeho jménem, získal na film více peněz a původně symbolická rolička byla přepsána na jednu z hlavních. Reevesovi se to pochopitelně nezamlouvalo, ale smlouva je smlouva a Keanu ji za podmínek, že propagace filmu nebude založena na jeho jménu, dodržel. A dokázal, že je správný profesionál, i tím, že se snažil, seč mu síly stačily, a vyždímal ze svého, přiznejme si, že nepříliš pestrého, hereckého rejstříku poměrně ucházejícího psychopata. K formátům velikostí Hannibala Lectera má sice ještě na míle daleko, ale uvážíme-li, jaký prostor mu nabídl chatrný scénář, odvedl velmi slušnou práci.
Totéž dvojnásob platí o Jamesi Spaderovi, který je překvapivě přesvědčivý a předstírá hloubku své postavy tak umně, že být v lepším filmu, snadno by nás obalamutil.
Oproti tomu rozhodně nelze pochválit režiséra Charbanica, který, zdá se, nepochopil rozdíl v konstrukci videoklipu a filmu a trousí své rádoby efektní úhly kamery, zpomalovačky a střihy bez ladu a skladu a (snad s výjimkou scén „v devět ji zabiju") nedokáže dát nepříliš nápaditému scénáři potřebný „drajv". Výsledkem je tedy průměrný thriller bez zapamatováníhodných scén, zato s několika rušivými.
Jednoduše neurážející, ale řadová detektivka, která bude za pár let slušnou konkurencí komisaři Schimanskému, Profesionálům a Prima vařečce.
Ondřej Vosmík Cinema 2001/2/91

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


K několika debutujícím režisérům, kteří dosud uspěli jako tvůrci videoklipů, se řadí i Joe Charbanic s kriminálním thrillerem Sleduje tě vrah. Jeho zručně realizovaný snímek zapadá do trendu současného filmu noir. - Agent FBI Joel Campbell, který se z osobních důvodů psychicky zhroutil, je pronásledován masovým vrahem, jehož se po tři roky marně pokoušel chytit. Sadistický psychopat se snaží agenta na sebe nalákat prostřednictvím dalších obětí. Nechává policii a FBI pátrat po dívkách z fotografií, jež se mu podvakráte podaří zavraždit dříve, než Campbell a jeho spolupracovníci dokážou odhalit identitu ohrožených obětí. Poslední ženou ve zločincově děsivé "kolekci " se má stát Campbellova psychoterapeutka Polly. Tentokrát se však vrah sám stane obětí vlastní zrůdné hry. - Tvůrci rafinovaně rozbíjejí celkem obvyklý filmový příběh časovým posunem (policejní akce z počátku filmu se pak rozvíjí ve třetí třetině vyprávění), krátkými flashbacky, postupně odhalujícími agentovo trauma (smrt milenky) i postmoderním vizuálním zpracováním. Značná část děje se odehrává v anonymním nočním Chicagu, což stupňuje atmosféru odcizení a chvílemi i beznaděje. Významný podíl na obrazové složce má zkušený kameraman Michael Chapman, který mj. natáčel Taxikáře, Zuřícího býka nebo Uprchlíka. Zajímavé je i herecké obsazení s Keanu Reevesem jako psychopatickým zabijákem a s Jamesem Spaderem jako nervově labilním, vyčerpaným agentem. Navzdory zbytečným formalistním hříčkám patří snímek Sleduje tě vrah k lepšímu žánrovému průměru...
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/2/21

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Sleduje tě vrah
Agent FBI Jack Campbell (James Spader) jde už delší dobu po psychopatickém masovém vrahovi Griffinovi (Keanu Reeves).Když už je téměř u cíle, nervově se zhroutí a Griffin mu zase unikne. Napumpován sedativy a radami své lékařky Polly (Marisa Tomei) pomýšlí Campbell na dočasný odpočinek. Ale nejhorší noční můra, jakou kdy detektiv Campbell měl, je tady. Opět se připomene dalším sadistickým činem. Jen jeden pohled na mrtvou dívku stačí a Campbell ví, kdo je vrah. V mailu na něj ještě čeká dívčina fotografiie, pořízená v době, kdy ještě žila. Vrah je čím dál drzejší a sebevědomější. Šokuje Campbella zprávou, že bude dostávat další fotografie budoucích obětí. Jack se musí vrátit do aktivní služby a zase jít do toho. Začíná hra na kočku a myš. A nikdo není mimo nebezpečí .

Bestialita masového vraha Griffina nezná meze. A ještě ke všemu si chce jako velké dítě hrát. Jeho hra je ale stejně krutá jako on sám. Chce dávat pravidla i rozhodovat o vítězi a hlavním pravidlem jeho hry je: zabíjení. Psychologický thriller, který navazuje na takové tituly jako je Mlčení jehňátek nebo Sedm se snaží nejen o napínavou podívanou, ale i o psychologický ponor do mentality úchylného vraha.

Film " Sleduje tě vrah" je o detektivovi, posedlém spravedlností a zrůdném vrahovi, ještě posedlejším vražděním a přivádí do kin hned trojici významných hollywoodských jmen jako je: James Spader (nositel ceny z Cannes 1989 za nejlepšího herce ve filmu Sex, lži a video) nebo Keanu Reeves (např. Nebezpečná rychlost nebo Matrix) a Polly hraje půvabná Marisa Tomei (např.Čtyři pokoje a Můj bratranec Vinny - Oscar 1993 za vedlejší roli). Režie Joe Charbanic.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

51 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

1 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10