Škola hříšníků (1965)

Škola hříšníků
57.9 %
 
 

Další název: Orlí péra; Na shledanou kajmane; School of Sinners

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 14.1.1966        
    Délka: 87 min.
POZOR SPOILER


V domově mládeže pro "morálně narušené" nezletilé vidí ředitel pranici, ihned zasáhne. Jeden z „bojovníků“ - Josef Adamec je jím lapen a nakonec řekne jméno toho druhého. Když sem má přijít kontrola, ředitel to připočte mladíkovi k dobrému a propouští jej. Aby kontrola viděla, že z ní nemá obavy.

Pepík přichází domů, kde jej nadšeně nevítají. Ani otec ani matka. Pepík ihned poté, co přišel, nastupuje do práce. Zde dochází po delší době k problému. Jednomu z dělníků se narodilo dítě a mistr jej dá ke stroji, kde pracoval až dosud Pepík. Ten to bere jako křivdu, a když pak umře jeho otec, má to ještě těžší. Napadne totiž mistra, který mu nadával. Je z toho velká aféra a Pepíka vlastně nikdo neposlouchá. Všichni kolem lžou, aby si zachránili kůži. Nakonec je rozhodnuto, že Pepík bude poslán zpět do domova do Hradiště. A tak se i stane. Zde mezitím proběhla kontrola a vše dopadlo velmi dobře. Ředitel se jde otázat, proč Pepíka vracejí, ale prakticky se pravdu nedozví. Vše zůstalo na Josefovi a on také zůstal viníkem. V domově se tedy „navrátilec“ opět zabydluje. Jenže jeho návrat stále není dořešen, a tak se ředitel i s Pepíkem vracejí zpět do továrny, aby dali věc do pořádku. Jenže chovanec Josef se zachová naprosto nečekaně...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Hanibal
 
 
hraje:
Radoslav Brzobohatý (ředitel Domova mládeže František Pavlata), Ladislav Potměšil (Pepík Adamec), Jana Hlaváčová (úřednice Domova mládeže Jana), Jaroslava Adamová (Adamcová, Pepíkova matka), Zdeněk Kutil (Josef Adamec, Pepíkův otec), Ilja Prachař (vychovatel Kloc), Miroslav Zounar (vychovatel Balcar), Václav Mareš (doktor v Domově mládeže), Josef Kaňkovský (tovární mistr Fulín), Míla Myslíková (kádrovačka Myšková), František Vicena (dělník Rybák), Václav Neužil (inspektor Kodeš), Déda Papež (předseda ZV ROH), Milan Klásek (dělník Dlabola), Pavel Pípal (člen ZV ROH), Václav Březina (chovanec Marťan), Karel Fröhlich (chovanec Teddy), Oldřich Vízner (chovanec Hečky), Jiří Stivín (chovanec Svítek), Miloš Absolon (chovanec Piskoř), Jiří Štěpnička (chovanec Domova mládeže), Vladimír Kudla (chovanec Domova mládeže), Jaroslav Drbohlav (chovanec Domova mládeže), Dimitrij Krechler (chovanec Domova mládeže), František Hošek (mladý dělník Douda), Štěpánka Cittová (sekretářka), Ilona Kubásková (domovnice), Helena Růžičková (dělnice Miládka), Stanislav Hájek (Zalabák), Ladislav Gzela (mistr v Domově mládeže Cibula), Josef Laufer (milenec Adamcové), Vladimír Bičík (cestující v autobusu), Karolina Slunéčková (cestující v autobusu), Marie Hübschová (žena u stolu), Věra Hanslíková (Kratochvílová), Libuše Šetelová (členka ZV ROH), Jaroslav Štrudl (hudebník), Blažena Vernerová (žena u ryb)
 
 
námět:
Drahoslav Makovička
 
 
scénář:
Drahoslav Makovička, Jiří Hanibal
 
 
kamera:
Josef Vaniš
 
 
hudba:
Evžen Illín, Jaromír Vejvoda (skladba "Kdyby ty muziky nebyly")
 
 
výprava-architekt:
Milan Nejedlý
 
 
kostýmy:
Nita Romanečová, Emilie Kůtová
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
Gustav Rohan
 
 
II. kamera:
Václav Helliman
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Dietl
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Petr Čapek, Jan Syrový, Dana Dudová
 
 
pomocná režie:
Vladimír Zelenka
 
 
fotograf:
Alena Červená
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.