Skleněné peklo (1974)

Skleněné peklo (The Towering Inferno)
86.2 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

The Towering Inferno

    Žánr: katastrofický / thriller / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 165 min.
„Dramatická záchrana začíná.“
Mrakodrap, který má stopětatřicet poschodí a před sebou slavnostní uvedení do provozu, postavil stavební magnát Jim Duncan podle návrhu architekta Douga Robertse, který využil nejen všech svých znalostí a zkušeností, ale také nejmodernějšího vybavení a poznatků v oblasti bezpečnosti. Ani jeden z nich však netuší, že Duncanův zeť Roger Simmons do stavebních prací nejednou zasáhl a v rámci pochybných úspor udělal z mrakodrapu smrtící past. Zatímco se na slavnostní otevření sjíždějí významné osobnosti, vznikne v jednom z malých skladišť pro údržbu k malému požáru. Nikdo netuší, že polovina supermoderního bezpečnostního systému nefunguje a požár se pomalu šíří. Následuje selhání elektrického systému, a když se oheň setká s plynem, dojde k explozi, která promění mrakodrap v planoucí pochodeň a odřízne hosty od možnosti uniknout smrtícímu žáru. Do boje s živlem se pouští nejen zoufalí lidé uvěznění v nebezpečné pasti, ale také hasiči pod vedením chladnokrevného a odvážného Michaela O'Hallorhana. Je to závod s časem, závod, v němž padají masky a na povrch vyplouvá pravá a často nečekaná tvář jednotlivých postav. Situace těch, kdo ještě žijí, se postupně stává kritickou, protože většina pokusů o jejich evakuaci končí nezdarem. O poslední odvážný kousek se pokusí architekt Doug Roberts společně s Michaelem O'Hallorhanem, kteří chtějí odpálit obrovský rezervoár na střeše mrakodrapu, obsahující téměř dva miliony galonů vody.

Zdroj: Nova

režie:
John Guillermin (.)
 
 
hraje:
Steve McQueen (Velitel hasičů Michael O'Hallorhan), Paul Newman (Doug Roberts), Faye Dunaway (Susan Franklinová), William Holden (James Duncan), Fred Astaire (Harlee Claiborne), Susan Blakely (Patty Simmonsová), Richard Chamberlain (Roger Simmons), Jennifer Jones (Lisolette Muellerová), O. J. Simpson (Harry Jernigan), Robert Vaughn (senátor Gary Parker), Robert Wagner (Dan Bigelow), Susan Flannery (Lorrie), Sheila Allen (Mrs. Paula Ramsayová), Norman Burton (Will Giddings), Don Gordon (Kappy), Felton Perry (Scott), Gregory Sierra (Carlos), Ernie F. Orsatti (Mark Powers), Elizabeth Rogers (Lady), William H. Bassett (agent), Kathryn Janssen (host na párty), Dabney Coleman (hlavní velitel zásahu), Mike Lookinland (Phil Albright), Norman Grabowski (Flaker), Jack Collins (starosta Robert Ramsey)
 
 
námět:
Richard Martin Stern (The Tower (román, 1973)), Frank M. Robinson (The Glass Inferno (román, 1974)), Thomas N. Scortia (The Glass Inferno (román, 1974))
 
 
scénář:
Stirling Silliphant (.)
 
 
kamera:
Fred J. Koenekamp (.)
 
 
hudba:
John Williams (.)
 
 
kostýmy:
Paul Zastupnevich
 
 
střih:
Harold F. Kress, Carl Kress
 
 
zvuk:
Theodore Soderberg
 
 
dabing:
Jiří Štěpnička (Michael O'Hallorhan), Luděk Munzar (Doug Roberts), Petr Haničinec (James Duncan), Pavel Soukup (Roger Simmons), Simona Vrbická (Patty Simmons), Pavel Rímský (Harry Jernigan), Svatopluk Skopal (Dan Bigelow), Stanislav Fišer (Harlee Clairborne), Radoslav Brzobohatý (senátor Gary Parker)
 
 
vizuální efekty:
Matthew Yuricich
 
 
masky:
Naomi Cavin (účesy)
 
 
asistent kamery:
Frank Redmond
 
 
výprava:
William J. Creber
 
 
producent:
Irwin Allen, Sidney Marshall
 
 
kaskadér:
Felix Silla, Richard Washington
 
 
casting:
Jack Baur
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.