Duben
ohodnotit

Šílený Max

Mad Max

Žánr:
Země:
Rok:
1979
Délka:
88 minut
„Kultovní akční film z Austrálie blízké budoucnosti.“

Komentáře k filmu Šílený Max

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 27
Rastaman33
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.2.2020
Už tenkrát, na VHS, mi to   přišlo střelený a celkem   nudný. No, s   přibývajícími lety se to   nemění. Společnost se   náhle hroutí, Maxovi   záporáci kdovíproč a   kdovíjak zabijou rodinu a tak   mu cvakne. Teda idiot to byl   už předtím, takže žádná   změna. Celkově   podprůměrná blbina.
p.a.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.1.2018
Ikona akce na začátku.
Max Rockatansky je zkrátka   můj oblíbenec už od   prvního seznámení   počátkem 80. let. Tomuhle   filmu ještě nemůžu   přidělit plný počet   hvězdiček, ale těch osm si   bohatě zaslouží. Padouši v   čele s Toecutterem (Hugh   Keays-Byrne) a Johnym (Tim   Burns) jsou sice drsňáci,   ale poldové Max a Jim Goose   (Steve Bisley) se jim bohatě   vyrovnaj. A nakonec Max   vládne všem. Po tomhle   prvnim dílu jsem od další   dílů čekal pořádnej   nářez - a dočkal jsem se.   Zaslouženejch osm hvězd.
MADSpilkaPdy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.3.2017
Vzpiminky vzpominky a krasne   vzpominky. Pro SvoKara: Precti   si neco o te serii a pak   zmenis hodnoceni takovyhle   lovce dokonalych digitriku   miluju tohle je ta prava   filmarina....
rimmerova-motorka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 24.9.2016
Je to sice kult, ale ani   poprvé, ani jindy mě to   nijak zvlášť neoslnilo.   Prostě se jezdí tam a   zpátky. Civilizace se   kdovíproč rozpadne a   všichni touží po benzínu.   Žízeň, ani hlad nemají.   Jen chtějí jezdit sem tam.   Fakt šílené.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.5.2016
První Mad Max není vůbec   špatnej, ale ačkoliv jsem ho   viděl vícekrát není pro   mně tak dobrej film jako   druhý díl, ale zas je   rozhodně lepší než ten   třetí - 60%
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2015
.Když jsem Maxe viděl   poprvé, ještě jsem nebyl   úplně připraven. Líbil se   mi což o to, ale stejně jsem   nedokázal docenit tu   sedmdesátkovou syrovost   (dělalo se mi z toho tak   nějak blbě). Ty stylové   honičky a nemalou dávku   drsného násilí. Prstořez a   jeho gang jsou strašlivě   znepokojující, člověka z   nich opravdu mrazí. To vše   zabalené v "blízké   budoucnosti" která   působí spíše westernovým   dojmem, ale s nabouchanejma   autama. Že to občas ztrácí   spád, a k dokonalosti je   dotažená až dvojka tvrdím   stále. Jenže teď dokážu   ocenit i tu upřímnou   neučesanost jedničk
roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.1.2015
Postapokalyptický akční   nářez 70. let s mladičkým   Melem Gibsnem. Mrazivý a   syrový děj, co vás upoutá   od první minuty a nenechá   pořádně strachy dýchat   dlouhy minuty, když se v   téměř horrorové části   strachujete se o Maxovu   manželku a dítě. Po smrti   manželky přichází   zešílení mladičkého poldy   a další nářez v podobě   pomsty, která je krátká,   ale jasná a výstižná.   Přesto často jen naznačuje   a neukazuje vše a tím   dorazí ještě silnější   efekt (šílený pohled   Maxových očí, kutálející   se míček po dálnici, atd.).   Film s perfektní a bezchybnou   kamerou, špičkovými   speciálními efekty a akcí   na silnicích, fantastickou   hudbou doprovázející   napínavý děj, rychlým   spádem a úžasným koncem...   Doporučuji všem, co maj   rádi filmy bez "dobrýho   konce"... ten tu opravdu   nenajdete.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.9.2014
Inu, je to taková silniční   divočina, která se kupodivu   stala kultem, inspirací a   Melu Gobsonovi průkopovým   filmem. Velice nízký   rozpočet je již po tolika   letech značně znát, ale na   druhou stranu je také vidět,   že se tvůrci snažili vše   vytáhnout na maximum jak to   jen šlo. Šílenostem a   bláznovstvím je tu dán   ohromný prostor. Ono vlastně   taky o nic jiného nejde. Na   divoké honičky a oslnivé   bouračky s tím spojené se   stále velmi dobře dívá. A   tak se stalo, že příběh   jako takový je velice malý a   takřka nevýrazný. Spíše   je to k těm honičkám   téměř jako takový   doplněk. Dnes už moc tento   snímek neosloví, takže se   stal už jen bijákem jen pro   skalní fandy.
Wez
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.3.2014
Super!!
Tento film je prostě   geniální,já si nemůžu   pomoct-za málo peněz opravdu   hodně muziky-skvělý   automobilový honičky,super   záporňáci,kteří opravdu   budí dojem totálních a   nevyzpytatelných magorů v   čele s jejich leaderem   Toecutterem.I když je je   filmu pár hluchých   míst,myslím si,že stále   stojí za vidění-alespoň   já se na to vždycky rád   podívám
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.2.2013
Jo takhle začínal svoji   kariéru mladičkej M.Gibson a   výtečně.Apokalyptické   sci-fi o boji mezi policajty a   gangy.Na 80 léta výborné   akční honičky aut a   motorkářů.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2012
Ta hustota atmosféry by se u   tohohle prvního Šíleného   Maxe dela krájet a mě vůbec   nevadil pro někoho snad   patrný menší rozpočet na   efekty, spíše bych řekl,   že by tomuto temnému dílu s   bravurními barvitými a   zemitými postavami uškodil a   ztratila by se ta syrovost,   který z filmu přímo   čiší. Nic podobného jsem   neviděl a pro mě to   překonává apokalyptické   filmy americké provinience   80-tých let. Zajímavé, že   se ke mně tahle legenda   natočená v roce mého   narození dostala až teď.   Málokomu se podaří   vykreslit násilí, agresivitu   a strach s takovou   precizností a zároveň   zemitostí jejich kořenů.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.7.2012
Klasika nestarne
Kultovny film, ktory bol vo   svojej dobe hitom.A ako   dopadol po viac ako 30   rokoch?S prihliadnutim na svoj   vek vyborne a mozem povedat,   ze predbehol dobu.Zaujal   akcnymi scenami a vybornym   Melom Gibsonom, ktory sa tymto   filmom dostal na vyslnie a   drzi sa na nom   doteraz.Slabinou je tazkopadna   a trochu rusiva hudba.
Film a jeho   pokracovania-predovsetkym Mad   Max 3 doporucujem.
Worech
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.3.2012
Jako první jsem viděl   třetí díle série a byl   zvědav na první..
Rok   79 nezklamal, vynikající   kamera, vynikající Gibson i   další. Dobře natočený   snímek o asfaltu   zbrázděném stopami   pneumatik všeho druhu. Bavil   jsem se královsky!
Langley
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.1.2012
Nekompromisní snímek zaujme   svou zvláštní   atmosférou.Efektně   natočené automobilové   honičky a drsný Mel   Gibson.George Miller rozjel   skvělou sérii, která na mě   zapůsobila poněkud temným   stylem.
hlavsa5
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.8.2011
Dobrá fantazie a docela   dobrý začátek filmové   kariéry M.Gibsna. Budoucnost   lidí a jejich potřeby.   Hrdina Gibson bojuje nejen za   sebe..
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 28.8.2010
Prapodivný postapokalyptický   akční thriller. Polda se po   smrti manželky mstí jejím   vrahům. Divím se, že   natočili pokračování, ale   ta jsou alespoň o   "něco" lepší.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.4.2010
Rozporuplná kultovní   záležitost jakoby   rozkročená mezi syrově   angažovanými sedmdesátkami   (tam patří i hudební   složka) a akční   bombastičností   následující dekády. Z   filmu dýchá   nepřikrášlená atmosféra   úpadku zákonnosti a   všudypřítomného   ohrožení, všechno je to   oholené na kost a hlavně   konec je patřičně suchý,   bez zbytečného sentimentu.   Nízkorozpočtovost, které se   ta syrovost dá asi   přičítat, má ale i rub:   naivitu a momenty, které si   přímo říkají o parodii.   To je případ hlavně   motorkářského gangu a   jejich šéfa, který mi asi   ne náhodou připomínal Zeda   z Policejní akademie.   Určitě není zbytečné to   vidět, ale silnější   zážitek to ve mně   nevyvolává.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2010
Skvělí film Gipson ještě   Australan film je podle mně i   dnes pecka a jeto film pro   pamětníky.I na svou dobu i   dnešní film plní násilí   ale pořád skvělí.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2009
Laska na prvni pohled
Kdyz jsem,co by maly   kluk,videl tento film,jeste na   VHS, poprve,okamzite jsem se   do nej zamiloval.
Na   svou dobu to byla vyborna   akcni podivana se spoustou   honicek.A Mel Gibson byl jeste   mladik,ale svou roli tady   zvladl naprosto perfektne.
Moc se mi to libilo a libi   do dnes i po triceti   letech.
A dnes uz to   vidim jinyma ocima,rekl bych   otevrenejsima, nez tenkrat,ale   porad se mi to libi.
Sparta33
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.3.2009
Luke
Výbornej film...!!! Mel   Gibson..ještě hodně   mladý,ale to není nic na   škodu..film je po všech   stránkách vyvedený!!!   Perfektní hudební   vložka,akce...!! Prostě   snímek,který je hodně   kvalitní!!! :)
DoubecekJan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.11.2008
Vynikající film s Melem   Gibsonem.I když je tento film   postarší pořád má něco   do sebe.Doporučuji   shlédnout.
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.8.2008
Akčni film, mirne namichany s   hororem, ktery je zajimavy   zvlaste svymi automobilovymi   scenami a Melem Gibsonem s   maniakalnim vyrazem. Jinak mi   to prijde takove vytrzene z   kontextu.
TILL.87
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2008
tuten film se stal   vyhlášenou klasikou. Mel   Gibson jako chladný a   bezmilostný šílený Max,   kterého drží při životě   jenom pomsta za zavraždění   jeho rodiny. Každej filmovej   feinsmecker ho musí znát.
Chrustyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Opravdu hodně temný   filmeček s tehdy ještě   mladým a neznámým Melem   Gibsonem v roli policisty,   který bojuje s gangem   motorkářů. Na filmu jsou   nejlepší automobilové   honičky, které jsou opravdu   povedené.
Strength
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Dějově je sice film zasazen   do blízké budoucnosti, ale   nemusel by být vydáván za   sci-fi či horor, protože by   se mohl odehrát i v   přítomnosti. Ovšem   zasazení děje do budoucnosti   dodává filmu na účinku.   Síly zločinu tu   převládají nad   spravedlností a jediným   možným způsobem, jak to   otočit je použít   nepřiměřené násilí. Je   to velice temný film pro své   zobrazování násilí a   smrtí, ale i když ve filmu   zemře několik osob, vše se   odehrává mimo záběr   kamery.
AcidBurn
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.6.2006
Ztráta času
Tento film jsem očekával se   zájmem, ale výsledek mě   naprosto zklamal. Film je   evidentně nízkorozpočtový,   amatérsky natočený, děj   předem předvídatelný...
Srovnejte Clockwork Orange   a Mad Max, Kubrick poráží   Maxe ve všech směrech, téma   obou filmů je přitom velmi   podobné. Na Mad Maxe se   může podívat jen zatvrzelý   příznivec Gibsona, nebo   malé dítě. Šílený Max je   šílenost a volovina.
tuwanakha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.3.2004
šílená detektivka
Jedna s prvních velkých   rolí Mela Gibsona. Policista   Max se honí za bandou na   silnici a přitom přijde o   svou rodinu. Samozřejmě to   nenechá jen tak a vypukne   masakr. Něco podobného jako   Spillenův Mick Hammer, ale s   atributy budoucnosti...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih111811minih111811Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 
Batman v Superman: Dawn of Justice n
minih13317minih13317Na Hromnice o den více (1993) 
Groundhog Day n
minih7237minih7237Eddie a Cruiseři (1983) 
Eddie and the Cruisers n
minih44335minih44335Jesse Stone: Chladnokrevný detektiv (2005) [TV film] 
Stone Cold n
minih158923minih158923Mars (2018) 
Mars n
minih102753minih102753Zombieland: Rána jistoty (2019) 
Zombieland: Double Tap n
minih42064minih42064Zmeškaný hovor (2003) 
Chakushin ari n
minih16048minih16048Podfuk (1985) 
Podfuk n
minih65649minih65649Saw (2003) 
Saw n
minih32620minih32620Znamení (2002) 
Signs n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

 Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)
Šílený Max: Zběsilá cesta n
Mad Max: Fury Road
Žánr: akční / dobrodružný / road-movie
Země: Austrálie / Spojené státy americké
Režie: George Miller

(remake)

Šílený Max 3 (1985)

 Šílený Max 3 (1985)
Šílený Max 3 n
Mad Max Beyond Thunderdome
Žánr: akční
Země: Austrálie
Režie: George Miller, George Ogilvie

(pokračování)

Šílený Max 2 (1981)

 Šílený Max 2 (1981)
Šílený Max 2 n
Mad Max 2: The Road Warrior
Žánr: akční
Země: Austrálie
Režie: George Miller

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10