Shirley Valentineová (1989)

Shirley Valentineová (Shirley Valentine)
80 %
 
 

Shirley Valentine

    Žánr: komedie / drama / romantický
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Délka: 108 min.
„Byla manželkou a matkou. Teď chce být zase sama sebou.“
Dvacet let se Shirley věnovala jenom rodině. Manželovi, dvěma dětem, domácnosti. Naučila se být sama a povídat si se zdí ve svojí kuchyni. Naučila se nazpaměť své povinnosti: večeře přesně v šest, v úterý čipsy s vejcem, ve čtvrtek stejk… Málem už zapomněla, že někdy měla nějaké sny a ideály. Že toužila cestovat, poznávat svět a daleké kraje. Prostě tak šel život a ona jej tak brala. Až do onoho dne, kdy jí náhoda přihraje nabídku tak lákavou, že odmítnout ji by mohl jenom blázen. Ostatně – co je na tom, vyrazit si na čtrnáctidenní výlet do Řecka? Když ji na něj nota bene zve její přítelkyně, která jej vyhrála v jakési soutěži a nemá s kým jet? Miliony lidí jezdí každoročně na dovolenou, proč by jednou v životě nemohla jet i ona? Že se to nebude příliš zamlouvat jejímu manželovi? No a co na tom, však on to nějak přežije. A Shirley se po počátečním váhání rozhodne. Splní si svůj tajný sen: sedět na břehu moře, popíjet dobré víno a dívat se na západ slunce.

Natočeno podle stejnojmenné divadelní hry, která se léta s úspěchem hrála v Londýně i na Broadwayi. Pauline Collinsová hrála Shirley i v londýnském divadelním nastudování a získala si touto rolí slávu i řadu ocenění. Film sám byl nominován na dva Oscary (mj. Collinsová za nejlepší herečku) a tři Zlaté glóby.
Česká televize

režie:
Lewis Gilbert
 
 
hraje:
Pauline Collins (Shirley Valentineová-Bradshawová), Tom Conti (Costas), Julia McKenzie (Gillian), Alison Steadman (Jane), Joanna Lumley (Marjorie Majorsová), Sylvia Syms (ředitelka), Bernard Hill (Joe Bradshaw), George Costigan (Dougie), Anna Keaveney (Jeanette), Tracie Bennett (Millandra), Ken Sharrock (Sydney), Karen Craig (Thelma), Gareth Jefferson (Brian), Gillian Kearney (mladá Shirley), Catharine Duncan (mladá Marjorie), Cardew Robinson (Londýňan), Honora Burke (Londýňanova žena), Marc Zuber (Renos), Deborah Yhip (Sharon-Louise), John Hartley (německý turista), Marlene Morley (německá turistka), Annee Blott (pokojská), Matthew Long (učitel), Ruth Russell (Veronica), Sarah Nolan (Maureen), Diane Whitley (Liz), Joanne Zorian (Carol), Geraldine Griffiths (Sally), Elaine Boisseau (žena v taverně), Giorgos Xidakis (Spiro), Ged McKenna (řidič dodávky)
 
 
námět:
Willy Russell (hra)
 
 
scénář:
Willy Russell
 
 
zpěv:
Patti Austin ("THE GIRL WHO USED TO BE ME")
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.