Duben
ohodnotit

Šestý batalion

The Great Raid

Další název:
6. Batalion, Šiesty prápor
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
133 minut
Premiéra v ČR:
3.6.2004

Komentáře k filmu Šestý batalion

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.8.2020
Z tohoto filmu jsem trochu na   rozpacích. Asi je moje chyba,   že jsem od něj čekal trochu   víc nebo spíš trochu něco   jiného. Objektivně je to   dobře udělaný film s velmi   solidním obsazením a   hereckými výkony ale ten   dvojkolejný děj a více než   dvouhodinová stopáž   chvílemi poněkud brzdily   tempo a dostávalo se to až   mimo rámec klasického   válečného dramatu. Za sebe   bych tenhle snímek zařadil   mezi ty lehce nadprůměrné i   když by si možná zasloužil   o jednu hvězdu víc.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.11.2011
Béčkový válečný film s   menším rozpočtem??Ať tak   či onak,film podle   skutečných událostí kdy   proběhla vysvobozovací akce   Američanů z Japonského   zajetí 60%
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.9.2009
Film je natoceny podle   skutecnych udalosti z druhe   svetove valky.
Je tu   dobre ukazany zivot veznu v   japonskych zajateckych   taborech,ktere nebyly ani na   takove mnozstvi zajatcu   pripaveny a ani vybaveny.A pak   je tu take ukazana jejich   likvidace.No toto jestli se   delo a to jako ze asi jo....to   musel byt hnus.
Take je   tady pekne vylicena ta   osvobozujici akce.
Herecke obsazeni je dost   dobre.
Doporucuju   vsem,kteri maji radi valecne   filmy.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Úsvit nádeje
Trocha som čakal i viac. Nie   je to najhoršie. Ale svoje   napríklad robí zbytočne   veľká dĺžka a preto   následne cítime niekedy, že   sa dej akoby zbytočne   naťahuje. Väčší spád by   tomu neuškodil. Sledujeme tri   rôzne dejové línie a to   obsadenie zajateckého tábora   (vydarené), odboj a život v   tábore. Chválim dobytie   tábora na konci filmu, tie   boje sa celkom podarili.   Perfektné scény tiež ako   nad zajateckým táborom   začínajú prelietavať   spojenecké stíhače
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.7.2009
DOSTI DRSNÉ VÁLEČNÉ DRAMA   DOST BRUTÁLNÍ ALE ASI TAK TO   V LAGRECH CHODILO JINAK   SKVĚLE ZAHRANÉ TROŠKU   POMALEJ DĚJ
Kuvik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.10.2009
Dobre spracovaný dramaticky   príbeh na základe   skutočných udalostí,   súhlasím s   "renod-om", že ak   sa scénar má pridržiavať   faktov tak nie dobré, aby sa   tu pridávali nejaké ďalšie   vymyslené bitky a pod.,   akurát, že scénar   nevymýšľa režisér, ale   scénarista. Myslím si však,   že je tu až príliš veľa   scén s dialógmi a potom to   pôsobí dosť nudne, mohli   tam dať viac dramatických   pasáži. Taktiež do určitej   miery súhlasím s názorom   "Miistr-a", no   nakoľko nemám až taký   prehľad o týchto udalostiach   neviem posúdiť, čo z   uvedeného sa skutočne udialo   a čo je len fikciou   scénaristu, asi aby vyzdvihol   hrdinskosť amerických   vojakov.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2013
Co mi na filmu vadilo byla   jeho nulová atmosféra. Když   jsem si četl popis, kde jsem   se dočetl, že se to bude   odehrávat v zajateckém   táboře na Filipínách,   hrozně jsem byl na film   zvědavý, ale přátelé, do   filmu jsem se moc nevžil.   Ano, podívaná se mi docela   líbyla, ikdyž ta atmoška   byla slabší, ale takový   Spielberg by z toho udělal   dalšího Ryana, což by byla   mnohem větší podívaná! V   tomhle mě to zklamalo a je   vidět, že Amíci na tom   filmu nedělali sami a   připletli se jim do toho   Australané. Připadá mi, že   celý ten děj nebere nějak   moc vážně. Stačí mi   vidět jednou, podruhé   nikoli.
thejduk
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.11.2014
Japonské vojsko nelítostně   zachází s americkými   zajatci, kteří jsou jejich   obětí a dokazují, že svoje   nakládání se zajatci mohlo   být lepší jak ve   skutečnosti, ale především   ve filmovém zpracování.   Prostě velkofilm si   představuji jinak. Prostě   třeba vojín Ryan to zdaleka   není - a to si myslím   nejenom já.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.2.2009
6. batalion
Valečný film, ve kterém   mohlo určitě být více boje   a akce.
Sice jediná   krátká, za to kvalitní,   bitva byla až u konce.
Někdy mě až mrazilo,   jak Japonci zacházeli s   americkými zajatci, ač to   bylo zastřelení,   vyhladovění nebo upalení v   leteckých krytech. A malárie   byla pěkně zákeřná.   Celkem mě potěšilo, když   na konci filmu ukázali i   skutečné záběry z války.   Válečných filmů z druhé   světové války na pacifické   frontě je málo, tak si jich   važme.
moldovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2008
Drsný film o jedné z   nejodvážnějších   záchranných akcí druhé   světové války - osvobození   amerických válečných   zajatců z japonského   zajateckého tábora na   Filipínách. Zpracování   filmu dle skutečné události   nepostrádá autentičnost,   nehrané hrdinství i   schopnost pohledu na   odvrácenou část války.
hejtman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.11.2006
Pro mě slušný film,marně   se snažím přijít na něco   konkrétního, co bych mohl   vytknout.Je to jiné než   obvykle,nejde tady přímo o   bojové scény ani o hlubší   rozbor postav,spíš jde o   vylíčení   nejúspěšnější   záchranné akce USarmy   ,která se odehrávala na   Filipínách.Chvílemi vše   působí jak   pohádka,chvílemi je   příběh drsný a   napínavý.Pro mě to nebylo   vůbec nudné a děj mi   svižně utíkal,jen ta   hláška ¨dle skutečné   události¨ mi moc nejde pod   nos,jelikož celek působí   jak ¨hollywoodská pohádka   pro veterány¨.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.9.2012
Ne úplně typický válečný   film. Mnoho lidí tvrdí, že   je to jedna velká nuda. Že   se tady jenom beze smyslu   kecá, že tu není skoro   žádný boj, že blablabla.   Nesouhlasím. Nemyslím, že   všechny válečné snímky   musejí být jenom o boji   (naopak, pokud tam bude jenom   boj, pochybuju, že to někoho   nějak výrazně osloví),   pravda, zde je toho boje   opravdu minimum a na první   výstřel ze zákopu si   počkáme opravdu hoodně   dlouho. Jenže mně osobně to   vůbec nevadilo. Příběh   (až na typicky patetický   patriotistický kecy amíků   – samozřejmě nechybí ani   obligátní záběry na   americkou vlajku, ale není   jich tu až tolik), možná   kvůli tomu, že ho napsal   sám život totiž rozhodně   není špatný i když je   fakt, že nepůsobí příliš   skutečně (přestože se to   stalo). V některých místech   mohli ale tvůrci trochu ubrat   plyn – třeba začátek s   nahnáním zajatců do   protileteckých krytů je   silné kafe a podle mého   skromného názoru slouží   jenom k tomu, abychom si   uvědomili, jací jsou ti   Japončíci bestie. To je   totiž nepopíratelný fakt   – v celém snímku se   neobjeví jediný   „žluťák“, který by si   nezasloužil z fleku   odprásknout. Takové   černobílé vidění světa   nemám rád (co takhle   natočit podobný film z   pohledu   Němců/Italů/Japonců?   Všichni by ho akorát   odsoudili, že tak to vůbec   nebylo, že Američani jsou   féroví chlapi a zajatce by   nikdy nemučili. Ha ha ha).   Snímek má velmi pomalé   tempo a sleduje tři linie –   postupující 6. Batalion,   zajatecký tábor pod velením   majora Gibsona a   „nemocniční odboj“ v   Manile. Zatímco dva posledně   jmenované mě z několika   důvodů tolik nebraly   (romantická linka,   bestiální Japončíci,   výsledek zátahu v nemocnici   (proč , sakra neukázala na   Margaret?!), příprava,   postup, útok i osvobození   válečných zajatců se   opravdu povedlo. Snímek mě   na rozdíl od ostatních   nenudil ani v   rozvláčnějších úsecích   ač přiznávám, bylo jich   více než na co jsem zvyklý.   Potěší i obsazení, kde   vyčnívá hlavně James   Franco v roli kapitána   vedoucího útok a Marton   Csokas v lágru (jeho filmové   jméno si nevybavím). Joseph   Fiennes, bohužel většinu   času jenom polehává, Connie   Nielsen je ve čtyřiceti   letech docela kočka (osobně   ale upřednostňuju Natalii   Jackson Mendozu) a Benjamin   Bratt mě opět přesvědčil,   že jeho xycht mi prostě   nesedí. A ano, opět hraje   trochu arogantní postavu.   Alespoň zmínku si zaslouží   i klasicky dobrá hudba, ne   nijak výrazná, neřkuli   geniální, ale pro válečný   snímek svým způsobem   typická. Největším   záporem pro mě potom   zůstává ten šéfík   tajných v lágru, který po   jasně prohrané obraně   tábora přepne svoje   chování do módu Ramba a   našim hrdinům ještě   pořádně zavaří. Proboha   proč?
wena
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2008
Kdo má rád akci tak si musí   počkat až na konec filmu ale   jinak docela dobře   zpracovaná událost která se   zapsala do dějin americké   armády.Mě osobně se tento   styl filmů zamlouvá tak jsem   možná při honocení   ovlivněn.
Sanchez
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.3.2007
Žádný převratný trhák   ani extra válečný film,   nýbrž spíše průměrný   kousek se zajímavým (   pravdivým ) námětem, kde se   více mluví než střílí.   Tedy až na samotný závěr   .. tahle velká akce,   záchrana 500 vězněných   amerických vojáků, byla   vykreslena velmi poutavě a   připraveně, což dávalo   opravdu reálný nádech.   Navíc celý snímek probíhá   ve třech místech-zajatecký   tábor, místo odboje a   samotný postup armády.   Bohužel mi vše připadalo   mírně znuděné a bez   emocí.
michal33
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2008
Film je sice natočen podle   skutečných událostí,ale   připadal mi trochu   hollywoodsky   limonádový,prostě s   reáliemi si asi moc hlavu   nelámali...nejvíc mě   pobavila zdravotní   sestra,která tvrdila,že je   litevka a nikoliv američanka   a tedy je občankou   neutrálního státu /v té   době Litva obsazena SSSR a   tedy naopak občanka   nepřátelského státu/...
leva2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2008
Trvalo mi neuvěřitelně   dlouho, než jsem se do   válečného dramatu Johna   Dahla vůbec dostal..Dlouho   jsem se neměl čeho chytit,   sám příběh o sobě toho   tolik nabízí, přesto je až   k nepochopení, jak nám   tvůrci na místo   dramatických okamžiků   nabízejí nezáživně   upovídané scény a rutinní   akci. Vše bez případných   sympatií či antipatií. Ani   na první pohled silné scény   (poprava deseti zajatců) k   výraznějším emocím   nedonutí, snad jen výprava s   (neosobní) kamerou   odvádějí slušný   nadstandard!!
renod
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.2.2009
pokud se drželi   "originálu" tak   bych vcelku věřil, že to   tak nějak bylo.A vzhledem k   tomu,že se ta akce tehdy   povedla, tak si myslím,že   není nutné aby se i v tomto   filmu střílelo od začátku   do konce a režisér si   zbytečně vymýšlel   scény.Takhle se tehdy k tomu   plotu dostali, že si jich   tehdy Japonci nevšimli,bylo   jen dobře.Jinak by jim ta   akce tak krásně nevyšla a   možná nebylo o čem dnes   točit. 6.batalion je   zrealizován a natočen od   počátku akce se vším   všudy až po konečné   osvobození zajatců. Mám   rád válečné a historické   filmy a jiné snímky a   nemusí tam pokaždé téct   potoky krve celým filmem.
Nika
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.4.2006
...slabota
...právě jsem shlédl a   musím smutně konstatovat,   že je to jeden z   nejslabších válečných   filmů. Jediné co mě opravdu   donutilo pořádně zaostřit   zrak, byly autentické   záběry na konci filmu.   Nevím proč, ale od začátku   to bylo jen takové   povídání a až ke konci se   něco dělo. Chyběl tomu   prostě nějaký spád a   napětí.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47504minih47504Útěk na Horu čarodějnic (2009) 
Race to Witch Mountain n
minih44677minih44677O zvířátkách pana Krbce (1977) [TV seriál] 
O zvířátkách pana Krbce n
minih24152minih24152Ztracený svět: Jurský park (1997) 
The Lost World: Jurassic Park n
minih145683minih145683Kvarteto (2017) 
n
minih57936minih57936Rango (2011) 
Rango n
minih165740minih165740Vlastníci (2019) 
Vlastníci n
minih12599minih12599Mistr Loutkář 3: Toulonova pomsta (1991) [Video] 
Puppet Master III. n
minih12662minih12662Mlčení jehňátek (1991) 
The Silence Of The Lambs n
minih88019minih88019Velký Gatsby (2013) 
The Great Gatsby n
minih16079minih16079Podraz (1973) 
The Sting n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190547
Osobností: 697845
Fotografií: 763969
Plakátů: 376572
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10