Sestry Brontëovy (1979)

Sestry Brontëovy (Les soeurs Brontë)
86.4 %
 
 

Les soeurs Brontë

    Žánr: životopisný
    Země: Francie
    Délka: 107 min.
„O slavných spisovatelkách.“
Snímek přibližuje dramatický životní příběh tří slavných sester, anglických spisovatelek Charlotte (Marie-France Pisier), Emily (Isabelle Adjani) a Anne (Isabelle Huppert) Brontëových a jejich bratra, básníka Branwella (Pascal Greggory). Brontëovy žily v chudých poměrech v drsném podnebí severní Anglie v první polovině 19. století, kdy se veškerá práce žen točila kolem domácnosti. Tyto ženy se však věnovaly intelektuální činnosti, byly vzdělané a velmi svobodomyslné. Romány, které psaly, neměly v čase, kdy žily, obdoby. Byly drsné, realistické a popisovaly bez obalu tehdejší formální společnost. Film se vrací do roku 1854, kdy Charlotta, nejstarší ze tří slavných sester, autorka románu „Jana Eyrová“, vzpomíná na svůj život s otcem (Patrick Magee jako reverend Brontë), na dobu, kdy ještě všichni žili pohromadě, a připomíná si tragické okolnosti smrti sourozenců. Branwell, jediný syn rodiny, zemřel v září 1848 na bronchitidu a celkovou sešlost, posílenou silným alkoholismem. Emily, autorka jediného románu „Na Větrné hůrce“, zemřela v prosinci 1848 a Anne v květnu 1849 na tuberkulózu.

Skutečný životní příběh sourozenců Brontëových natočil již v roce 1946 režisér Curtis Bernhardt pod názvem „Devotion“. Stejné téma si zvolil francouzský režisér André Téchiné pro svůj v pořadí třetí celovečerní snímek. Rozervané duše, které se jen těžko dokáží vtěsnat do ticha pastorova domu, stejně jako drsnou přírodu, která je obklopuje, snímá Téchiné v kompozicích, barvách a odstínech starých obrazů.

Zdroj: ČT  Autor: Veronika42

režie:
André Téchiné
 
 
hraje:
Isabelle Adjani (Emily Brontë), Isabelle Huppert (Anne Brontë), Marie-France Pisier (Charlotte Brontë), Alice Sapritch (teta Elizabeth Brontë), Roland Bertin (pan Nicholls), Patrick Magee (reverend Brontë), Pascal Gregory (Branwell Brontë), Jean Sorel (Leyland), Hélène Surgère (paní Robinsonová), Xavier Depraz (pan Hager), Julian Curry (pan Smith), Adrian Brine (pan Robinson), Renee Goddard (guvarnantka Tabby)
 
 
scénář:
André Téchiné, Pascal Bonitzer, Jean Gruault
 
 
kamera:
Bruno Nuytten
 
 
hudba:
Philippe Sarde
 
 
střih:
Claudine Merlin
 
 
zvuk:
Alain Curvelier
 
 
produkce:
Alain Sarde, Yves Peyrot
 
 
výprava:
Pierre Gompertz, Jean-Pierre Kohut-Svelko
 
 
nahrál:
London Symphony Orchestra
 
 
dirigent:
Carlo Savina
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.