Šepot v temnotě (1993) [TV film]

Šepot v temnotě (Heart Of Darkness)
66.7 %
 
 

Heart Of Darkness

Další název: Srdce temnoty

    Žánr: dobrodružný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 100 min.
Částečně autobiografický příběh vypráví o strastiplné plavbě ambiciózního dobrodruha Marlowa (Tim Roth), který je jako zaměstnanec britské obchodní společnosti vyslán do Konga, kde má co nejvýhodněji získávat slonovinu. Námořník proniká do hlubin africké džungle a stále častěji slyší o bílém diktátoru Kurtzovi (John Malkovich). Domorodci mluví o tajemném muži, kterého se bojí i ti, co ho nejvíce obdivují. Zkazky o zištném Kurtzovi jsou stále krutější a bezbožnější a Marlowovi začíná být jasné, že jde o šílence. Skutečnost je však daleko složitější…

Film byl natočen podle stejnojmenné novely Josepha Conrada, která vyšla poprvé v roce 1902 a věrohodně zachycuje poměry v koloniální Africe na počátku 20. století. Toto téma už volně zpracoval v roce 1979 režisér F. F. Coppola ve svém slavném filmu Apokalypsa (Apocalypse Now), Conradova televizní verze se však daleko víc přibližuje knižní předloze. Výprava po řece Kongo do nitra černé Afriky a ještě černější duše koloniálního obchodníka se slonovinou je i poutí do temných míst v srdci každého z nás. John Malkovich byl za vedlejší roli nominován na Zlatý globus.
Zdroj: Týdeník televize  Autor: Veronika42

režie:
Nicolas Roeg
 
 
hraje:
Patrick Ryecart, Tim Roth (Marlow), John Malkovich (Kurtz), Isaach De Bankolé (Mfumu), James Fox (Gosse), Alan Scarfe (kapitán Fenard), Allan Corduner (Verme), Michael Fitzgerald (Harou)
 
 
námět:
Joseph Conrad
 
 
scénář:
Benedict Fitzgerald
 
 
kamera:
Anthony B. Richmond
 
 
střih:
Louise Rubacky
 
 
zvuk:
Frank Fleming
 
 
zvláštní efekty:
Robert DeVine
 
 
masky:
Stacye P. Branche, Adam Brandy
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.