Duben
ohodnotit

Sedmero krkavců [TV film]

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
75 minut
„O odvaze a statečnosti dívky, která zachrání své krutě zakleté bratry.“

Komentáře k filmu Sedmero krkavců

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.10.2021
Tuhle pohádku jsem naposledy   viděl na Štědrý večer   roku 1993, kdy   štědrovečerní pohádky   měly ještě úroveň. Po   dlouhé odmlce jsem ji   shlédnul znova a neztratila   nic z kouzla, které ve mě   zanechalo. Je to klasický   rukopis Ludvíka Ráži, jenž   svým pojetím do příběhu   dostává temnotu a hororovou   atmosféru, podobně jako   třeba v pohádce O Janu a   podivuhodném příteli nebo   ve filmech Ocelové město,   Poslední propadne peklu, či   Princ a chuďas. Samo sebou   tomu dominuje magická hudba   Petra Hapky, který Ludvíku   Rážovi skládal povícero   věcí. Mě tady zkrátka   takový režisér chybí!   Ludvík Ráža natočil   stejnou verzi již v roce   1967, tu jsem ale ještě   neviděl, což brzy napravím.   Tahle pohádka z roku 1993 se   natáčela v mých   oblíbených lokacích Jižní   Moravy, které mám tak rád.   Namátkou třeba Janův hrad,   Lednicko-valtický areál,   Sirotčí hrádek, Macocha,   kolem Býčí skály, Rudické   propadání a jeho okolí,   Boskovický hrad nebo   Pernštejn. Nezapomenutelné   role ztvárnili Ivana   Chýlková a Boris Rosner,   jako Milada a Chrt.
Frolíček
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 28.12.2018
Dvojice Chýlková-Rösner   byla naprosto ojedinělá   kombinace, která v mnoha   dětech v té době, včetně   mě, způsobovala po   zhlédnutí pohádky noční   můry. Neznámá Mária   Podhradská hrála mladičkou   Bohdanku, Michal Dlouhý   takového nemastného prince,   pohádka hodně depresivní a   já prostě tohle ladění do   grimovska fakt nemám ráda.   Takže proto tak malé   hodnocení, což ale nic   nemění na faktu, že výše   zmíněná dvojice byla   naprosto jedinečná ve svém   hereckém výkonu.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.5.2017
Michal Dlouhý by si   zasloužil lepší roli. Ale   jako příklad   sebeobětování se, je   námět sice morálně   chvályhodný, přesto bych   neřekla, že v dnešním   světě obstojí. A to jsem ,   prosím, optimistka. Ovšem   postava Borise Rösnera v roli   Chrta mne nepřestane děsit a   "klobouček" k jeho   výkonu.A tak ani neumím   říct, proč dávám takové   hodnocení, jaké dávám...
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.12.2016
Chcete si zvýšit depresi?   Pak se na tuto „pohádku“   podívejte. Neměl jsem ji   rád jako dítě, a nyní se   to nezlepšilo. Prostě mi   nesedí, je zdlouhavá,   depresívní, málo veselá a   prostě je hnusná. Přesto   musím dát k plusům právě   toto zvláštní pojetí.   Chýlkové role skutečně   sedí, je hrozná.+++++ 
Po letech musím uznat,   že jsem hodnotil velmi   nízko. Nějak jsem zapomněl   na skvělou hudbu. Takže   přidávám dvacítku. Navíc   jsem viděl starší verzi a   tuto hned po sobě, takže se   mi snadno srovnává. Deprese   je u té starší verze   hromada, tady je to trochu   méně. Snad to dělá ta   barva.   
 
20220222
cerfik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.10.2014
Přátelé a dámy nenechte se   mýlit, tohle je výborná   pohádka v duchu bratří   Grimů a severských pohádek   a opravdu se mi vryla do   paměti od dětství, protože   takových těch přeslazených   dětských slátanin vidíte   mnoho, ale kráska a zvíře   jako opeřený velký pták a   Sedmero krkavců jsou jen   jedni. Chýlková je výborná   a skvěle oháklá a Boris   Rösner jako chrt exceluje -   bez těch dvou by to nebylo   ono.
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.1.2014
Tenkrát jsem se tomu   vyhýbal, páč počátek   devadesátejch let byla doba,   kdy před Chýlkovou nebylo   úniku. Takže jsem si to   dopřál až teď a říkám   ano. Hustá, neřkuli   hororová atmosféra je v tak   obrovským kontrastu s   krásným happyendem, že to   rozbrečí i velkýho. A   Hapkova hudba je bez debat   perfektní.
Matematicka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2013
Klasická pohádka Boženy Němcové
Z této pohádky jsem mírně   na rozpacích. Ano, jde o   klasickou pohádku Boženy   Němcové, která má až   hororové ladění. To by mi   ani tolik nevadilo. Více mě   ale oslovila předloha   Němcové, než tento film -   chápu ale, že ta je jako   taková nezfilmovatelná (je   např. ještě mnohem více   roztažená v čase - Bohdanka   dlouho přesvědčuje své   rodiče, že půjde bratry   vysvobodit, dlouho čeká,   než se vydá na cestu, a   hlavně nešije košile z   kopřiv, ale ze lnu, který si   musí vypěstovat ze semínek   podobně jako legendární   krteček :-)). Zajímvavým   prvkem ve filmu byli   sloužící - "lidští   psi" - a proměna jedné   z nich poté, co jí Bohdanka   darovala hřeben. Ale   například to neustálé   přecházení po chodbě mi   tam nějak nesedělo.
P. S. Naše malé   holčičky pohádku zvládly,   i když se u ní někdy bály.   Ale to už k opravdovému   životu patří... nevadí mi,   když je v pohádkách zlo   zlé.
Zajímavé   komentáře: green_tea,   SvoKar, blackpoint.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.4.2012
Jako malá jsem se ráda bála   a moji kluci se v tomhle 100%   pomamili. "Sedmero   krkavců" byla jejich   oblíbená pohádka, i když   ti dva menší se při ní   dlouho raději drželi   navzájem za ručičky - pro   jistotu... Ale od obrazovky by   je člověk dostal leda tak   dymanitem. Docela škoda, že   jsem si tuhle lehce morbidní   pohádku nemohla i já   vychutnat jako dítě.   Určitě bych z ní byla taky   nadšená, protože něco tak   perfektně zahraného se na   našich televizních   obrazovkách hned tak nevidí.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2010
Tatík, maminka a sedm synů.   Chvíli idylka, ovšem po   těch letech má krkavčí   matka svých pubertálních   synů až kam. Proto po   dalším průšvihu posílá   kluky pryč – dostávají   totiž křídla a černý   peří (jde to i bez Red   Bullu!). Kdo by živil   takových dětí, žejo.   Jenže aby nebylo těch   starostí málo narodí se   ještě děvčátko –   Bohdanka, která na prahu   dospělosti objeví shodou   náhod v truhle sedm košilí,   jež už mírně senilní   mamka zapomněla odnýst do   sekáče. Holka se doma přeci   jenom krapet nudí a tak si   vyjde na výlet, mrknout   jestli se ti její nakrknutý   bratři už drobátko   zklidnili…
Tuhle   pohádku mám moc rád už vod   svýho né tak dávnýho   dětství, což mě po   dnešním shlédnutí docela   vyděsilo – jak už jsem byl   tenkrát otrlej…Kam ta   mládež dneska spěje? Matka,   jíž je přednější   bochník chleba než docela   hodný kluci, sobecká Voda a   Vítr, intrikářská Ivana   Chýlková, snažící se   dostat do postele svého   filmového bratra, Chrt –   nebohý sloužící, z něhož   jeho páni udělali   polovičního psa. Brutální   vražda jež si v ničem   nezadá s Hitchcockovým   Psychem, mladík bez rozpaků   hodnotící dívčí vnady   nebo princ jenž nestojí za   svou ženou. K tomu správně   drbající a nepříliš   vábně vyhlížející   poddaní, občas až hororová   kamera, celý příběh až na   šťastný konec jako by   patřil do Erbenovy Kytice. A   k tomu nádherná hudba Petra   Hapky, při zaposluchání se   do ústřední melodie jsem si   nemohl nevzpomenout na Pro   pár dolarů navíc,   konkrétně na skladbu Il   Vizio Di Uccidere. A ani za   zbytek by se nemusel stydět   jakýkoliv světový skladatel   filmové hudby, Ennia   nevyjímaje. Ano, ani na mém   pomyslném žebříčku   pohádek nezaujímá tahle   věc nejvyšší příčky,   ovšem díky hudbě a   zmiňované netradičnosti   zpracování jí mám velmi   rád. Ale jako pohádku pro   své budoucí děti bych jí   opravdu nepoužil, to jim snad   radši pustím nějaký   akční film…
SvoKar
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Pohádka? Depresivní   příběh, který bych malému   dítěti rozhodně   nedoporučoval, a podobných   je i víc.
Co vše   člověk nepodstoupí z lásky   nebo pro rodinu, nebo obojí.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.8.2010
Pohádka je opravdu krásná,   ale tohle zpracování nemá   úroveň a je to slabota. I.   Chýlková , jako zlá sestra   hraje jak na divadle a ne v   televizní inscenaci...
JanaOss
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2009
Překrásná česká pohádka,   která je sice o malinko   jiná, než jak ji známe z   dětství, ale ty změny jí   jistě neubraly na kráse.
Dívenka, která zjistí   ve věku děvčete na   vdávání zjistí, že má   bratry, které matka prodlela   a oni se stali velkými   havrany, zachrání celou   rodinu vysvobozením bratrů a   ještě si najde milujícího   muže. Krásná, zajímavá,   prostě česká pohádka
Wish
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.7.2008
nevím, jestli bych tohle   nazvala zrovna pohádkou:)   když jsem byla mladší, tak   mě nejvíc ze všeho   fascinovala scéna, kdy Milada   ubodá ubohou služebnou a pak   jí nesou na márách celou   zkrvavenou. jinak děj měl   zajímavý náznaky -   sourozenecký incest a poměr   s obludným sluhou, kterej   vypadal jako kříženec   člověka s divokým   zvířetem (btw: Chrt mi   vždycky naháněl   hrůzu...ale to Milada   ostatně taky:))-- ale třeba   to je jenom můj dojem, ve   kterém se odráží moje   zvrhlá povaha:)no ale za   podívání to určitě stojí   ...pokud jste v jistém smyslu   mírně úchylní, bude se   vám to líbit:))
blackpoint
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.5.2007
Pekna pohadka natocena podle   klasicke knizni predlohy. Je   trochu pojata jiz moderneji,   ne jako jeji starsi sestricka.   ta se mi libila vic. Ale i   tato verze je docela dobre   pojata a je divatelna. Setsra   zacharni sve proklete bratry a   nic ji nemuze zabranit aby   splnila co si slibila a co   slibila svym bratrum. Jako   vzdy v pohadce dobro zvitezi   nad zlem a tak je to jedine   spravne. Urcite stoji za   zhlednuti.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27579minih27579Gallipoli (1981) 
Gallipoli n
minih22452minih22452Vetřelci (1986) 
Aliens n
minih8420minih8420Holka nebo kluk (1938) 
n
minih151474minih151474Následníci 2 (2017) [TV film] 
Descendants 2 n
minih6306minih6306Díky za každé nové ráno (1994) 
n
minih95961minih95961Tenkrát na Phuketu (2011) 
En gång i Phuket n
minih125622minih125622Hladová srdce (2014) 
Il bambino indaco n
minih25954minih25954Pacho, hybský zbojník (1975) 
Pacho, hybský zbojník n
minih78299minih78299Sněžný drak (2012) [TV film] 
Sněžný drak n
minih10413minih10413Kolja (1996) 
Kolja n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Sedmero krkavců (2015)

 Sedmero krkavců (2015)
Sedmero krkavců n
 
Žánr: pohádka / fantasy
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Alice Nellis

(remake)

Strom pohádek: Divoké labutě (1988) [TV inscenace]

 Strom pohádek: Divoké labutě (1988) [TV inscenace]
Strom pohádek: Divoké labutě n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Petr Obdržálek

(remake)

Sedmero krkavců (1967) [TV inscenace]

 Sedmero krkavců (1967) [TV inscenace]
Sedmero krkavců n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Ludvík Ráža

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10