Zari
ohodnotit

Schindlerův seznam

Schindler's List

Další název:
Shindlerov zoznam; Schindlers Liste
Žánr:
Rok:
1993
Délka:
195 minut
Premiéra v ČR:
10.3.1994
"Ten, kdo zachrání jeden život, zachrání svět" - Talmud. Nejnovější film Stevena Spielberga.“
Popis / Obsah / Info k filmu Schindlerův seznam
Příběh začíná v září 1939 v polském Krakově, kde je židovská obec vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muž, který chce využít války ke svému obohacení. Chopí se příležitosti a z vysoce postavených důstojníků SS si udělá přátelé. Otevře ve městě továrnu na výrobu kuchyňského nádobí. Jako zaměstnance si najme tu nejlevnější možnou pracovní sílu - Židy. Nacisté mají v plánu všechno židovské obyvatelstvo vymýtit. Přichází vystěhování do ghetta a posléze i deportace do pracovního tábora. Schindler, který se postupem doby dokázal vcítit do utrpení svých zaměstnanců, sepisuje se svým účetním Izákem Sternem seznam 1100 lidí, kterým, jak se později ukáže, zachrání život.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Schindlerův seznam
Mistrovský a již světově proslulý film, v němž nejlepší režisér současnosti vypráví strhující příběh Oskara Schindlera (1908 -1974), rodáka z Brněnce u Svitav, člena NSDAP, hochštaplera, který za války zachránil víc neř 1100 polských Židů před smrtí v koncentračních táborech a který je jako jediný nacista pohřben na jeruzalémském hřbitově na hoře Sion. - Myšlěnkově i formálně ambiciózní a po řemeslné stránce absolutně dokonalý snímek, v němž Spielberg vytvořil fascinující obraz válečných hrůz a sugestivně zachytil děsivost vražedné, chladně úřednické mašinérie, připomínající děsivou noční můru. - Jedinečné dílo získalo tři Zlaté glóby a svými sedmi Oscary (z dvanácti nominací) se zařadilo mezi nejúspěšnější filmy všech dob.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Schindlerův seznam
Scénář více než tříhodinového černobílého filmu Stavena Spielberga Schindlerův seznam napsal na námět knihy Australana Thomase Keneallyho scenárista Steve Zaillian. Líčí skutečné osudy rodáka z Brněnce u Svitav Oskara Schindlera (1908-1974), člena NSDAP, hochštaplera a ziskuchtivého podnikatele. Po porážce Polska koupil Schindler v Krakově smaltovnu, v níž zaměstnával jako levné pracovní síly Židy. Poté, co se stal svědkem likvidace ghetta, rozhodl se za životy svých zaměstnanců převzít zodpovědnost; v průběhu války zachránil život více než jedenáctistům Židů, určeným k likvidaci. - Spielberg, který je po evropských předcích sám židovského původu, natočil myšlenkově i formálně ambiciózní snímek v tempu, pro něž si diváci oblíbili jeho "zábavné"filmy. Jeho "comicsová"fantazie tu ve spojení s řemeslnou dokonalostí namísto šťastného snu vytvořila neméně fascinující noční můru. Důraz klade na hrůznost vražedné,
a přitom chladně úřednické mašinerie, a na protiklady utrpení v koncentračním táboře a relativně spokojeného života před jeho branami. Za zmínku v této souvislosti stojí mistrovský střih Michaela Kahna. Přestože herecké výkony jsou umírněny ve prospěch sugestivního celku, pozornost si zaslouží Liam Neeson v roli Schindlera a Ben Kingsley jako hrdinův židovský spoluhráč Stern. - Snímek dostal tři Zlaté globy (nejlepší film - drama, režie, scénář) a má dvanáct nominací na Oscara.
-oz-, Filmový přehled 1994/3/27


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Didier Van Cauwelaert

Van Cauwelaert Didier

Naposled navštívené:
Didier Van Cauwelaert

Van Cauwelaert Didier