Scaramouche (1952)

Scaramouche
80 %
 
 

Další název: Muž s maskou

    Žánr: dobrodružný / romantický / historický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 115 min.
André Moreau (Stewart Granger) cestuje se svým přítelem z dětství Philippem de Valmorian (Richard Andreson). Philippův otec byl Andrého poručník, a nedávno mu sdělil, že jeho pravým otcem byl podle finančních částek, které přicházely na jeho zaopatření markýz de Gavrilac.
Přítel Philippe je velký snílek, vyznává volnost, rovnost a bratrství, obdivuje Voltéra, a staví své přesvědčení na odiv. Rozšiřuje letáky proti koruně, vládě, monarchii, kterou představuje nenáviděný král a jeho žena Marie Antoinetta (Nina Foch). Cestou se seznámi s půvabnou mladičkou šlechtičnou Alinou de Gavrilac (Janet Leigh), markýzou de Bourbon, která Andrého velmi zaujme svou krásou a inteligencí, takže ji nabídne doprovod do jejího sídla, kam jede za svým nemocným otcem. Oba už dorazí velmi pozdě. Markýz zemřel, a André se domnívá, že je Alin jeho nevlastní sestra. Je jí však natolik uchvácen, že se s ní velice těžce loučí, a má pro ní laskavá slova útěchy, a nabízí jí navždy svou pomoc.
Po cestě se oba mladí muži zastaví v hospodě, kam záhy dorazí markýz de Maine (Mel Ferrer), který když zjistí, že autorem buřičských letáků proti jeho milované královně Marii Antoinette je de Valmorian, vyzve jej na souboj, a protože je vynikající a obávaný šermíř, během chvilky ho zabije. Moreau mu přísahá pomstu. Vyhledává nejlepšího učitele šermu, a protože se musí ukrývat před vojáky markýze de Maine, kteří ho stále hledají, zakotví u potulné herecké společnosti, kde vystupuje v masce Scaramouche. André je stále lepší, a jednoho dne nastane čas, aby si změřili své síly - Noel de Maine a André Moreau…….


Marta Holubová-clara.bow  Autor: clara.bow

režie:
George Sidney
 
 
hraje:
Stewart Granger (Andre Moreau), Eleanor Parker (Léonore), Janet Leigh (Aline de Gavrillac de Burbon), Mel Ferrer (Noel markýz de Maine), Henry Wilcoxon (rytíř de Chabrileine), Nina Foch (královna Marie Antoinetta), Richard Anderson (Philippe de Valmorin), Robert Coote (Gaston Binet), Lewis Stone (George de Vlamorin), Howard Freeman (Michael Vaneau), Aram Katcher (Napoleon Buonaparte), Barrie Chase (tanečnice), Elisabeth Risdon (paní de Varmorin), Curtis Cooksey (Fabiane), John Dehner (Doutrevall), John Litel (doktgro Dubuque), Jonathan Cott (seržant), Frank Mitchell (Harlequn), Carol Hughes (Pierette), Richard Hale (Perigor, šermíř), Henry Corden (opilecký Scaramouche), Mitchell Lewis (major Domo), Dorothy Patrick (Dorie, komorná), William Tannen (Le Blanc), Frank Wilcox (De Crillion), Dan Foster (Pierot), Paul Conway (Paul), Anthony Marsh (kaplan)
 
 
námět:
Rafael Sabatini (Scaramouche (1921))
 
 
scénář:
George Froeschel
 
 
kamera:
Charles Rosher
 
 
hudba:
Victor Young
 
 
kostýmy:
Gile Steele
 
 
masky:
William Tuttle
 
 
producent:
Carey Wilson
 
 
stavba:
Cedric Gibbons
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.