Duben
ohodnotit

Saturnin

Žánr:
Rok:
1994
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
14.4.1994
„Retrosnímek s dokonalým koloritem třicátých let, natočený podle humoristického románu Zdeňka Jirotky“

Komentáře k filmu Saturnin

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2020
Tento film patří rozhodně k   tomu vůbec nejlepšímu co   může nabídnout česká   porevoluční kinematografie.   Základem je skvělá   Jirotkova literární   předloha patřící ke   klenotům naší literatury   ale je tu i dobrý citlivě   napsaný scénář a řada   výborných hereckých   výkonů. Oldřich Vízner je   mimo diskuzi a jde podle mého   o jeho vůbec nejlepší   práci před kamerou ale i   anglicky suchý Milan Lasica,   Lubomír Lipský, Ondřej   Havelka a Petr Vacek odvedli   maximum. Navíc má film i   přesně trefenou dobou   atmosféru. Od absolutního   maxima jsem upustil jen proto,   že kniha je přece ještě   lepší ale asi to není fair   protože opravdu dobře   napsané knize se filmová   adaptace nedokáže vyrovnat   asi nikdy!
argenson
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 12.10.2007
Na rozdíl od předchozích   přispěvatelů se domnívám,   že Saturnin na filmové   plátno převést nelze.   Chápu a je to logické, že   tento klasický klenot české   humoristické literatury ke   zfilmování svádí, ale   ptám se - je-li kniha z roku   1941, proč to někoho   nenapadlo už dávno   předtím? Jistě napadlo, ale   zřejmě k tomu nebyla odvaha.   Kniha je prostoupena jakousi   éteričností a tajemstvím,   což se týká jak hlavního   hrdiny - vypravěče, tak i   sluhy Saturnina. Ve filmu   všechno získává   konkrétní obrysy, postavy   konkrétní tvář a všechno   je to takové průzračné a   moc čitelné. Mně se prostě   filmový Saturnin nelíbil.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.4.2012
SETAPOUCH! SOBÝ HNUSEC!
Výborná adaptace Jirotkova   humoristického románu.   Samotného Saturnina jsem si   při jeho četbě sice   představovala trošku jinak,   ale ta Víznerova verze je   taky výborná. Ondřej   Havelka si roli nesmělého   seladona z časů 1. republiky   očividně užívá, teta   Kateřina Jany Synkové nemá   chybu a dědeček Lubomíra   Lipského působí, jakoby   vystoupil přímo z   knížky... Paráda!
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.7.2007
Je to krásná kniha. Snad   jediná od Zdenka Jirotky. S   televizním seriálem i filmem   jsem spokojený. Dá se   říci, že se tvůrcům   podařilo Jirotkovu knihu   dostat na filmové plátno. A   tak máme možnost setkat se s   laskavým a chytrým humorem,   zajímavými filozofickými   postřehy a životními   situacemi. Saturnin patří   rozhodně k lepším dílům   vytvořených po revolučním   roce 1989.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.8.2009
Tak podle me Oldrich Vizner, v   tomto humernem filmu,zahral   svou zivotni roli.Ten toho   sluhu strihl uplne   perfektne.Ty jeho grimasy a   vecna pripravenost na vsechno   bylo od nej zahrane opravdu   bravurne.Musim rict,ze hlavne   diky nemu v hlavni roli,se mi   to asi take tak libilo.Ale   nemuzu samozrejme zapomenout   take na ostatni herecke   obsazeni,ktere je take dost   dobre.
georginaa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.12.2007
Jeden z nejlepších výkonů   Oldřicha Víznera, který   vzal pojetí sluhy tak   přesvědčivě, že film je   přesvědčivý a velice   vtipný.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.4.2014
Úrovně románu sice film   nedosáhl, ale herci podali   dobré výkony (především   O.Vízner a O.Havelka), ale i   další (Lipský, Synková,   Zedníčková). Humor sice   jiný než je třeba Troška,   ale scénář se zasloužil o   to, že se na film podívá   skoro každý a pobaví se   Při jeho sledování víc,   než je zvykem u většiny   současných filmů.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2016
Skoro se mi chtělo dát plný   počet hodnocení, protože   Jirotkův Saturnin je moje   "srdcovka", ale pak   jsem srovnala svoje pocity z   filmu s četbou a musela jsem   si kriticky přiznat pravdu.   Přesto se ale ráda   opakovaně podívám na tento   povedený snímek s výborným   hereckým obsazením.
moldovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2007
Vynikající filmové   zpracování literární   předlohy Zdeňka Jirotky.   Film s celou řadou jemně   laděných komických   situací, ne nepodobných   anglickému humoru. Ozdobou   filmu
je i vynikající   herecké obsazení.
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.4.2012
Moc hezký a pohodový film a   Víznerův sluha Saturnin je   báječný, s jakým klidem   vytváří své vtípky.   Ondřej Havelka
v roli   Jiřího zůstal gentlemanem.   Ovšem nejlepší jsou teta   Kateřina, ženská se   zásobou pořekadel a někdy   na zabití a báječná Jana   Synková. Moc se líbil   Milouš Petra Vacka, to je   výtvor ! Já se bavil, bavím   !
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.3.2020
No
co si budeme nalhávat, kniha   je jednoznačně lepší. Film   není úplně špatný,ale   zastávám názor, že kdo   nečetl knižní předlohu,   nebude se úplně přesně   orientovat (alespoň ze   začátku). Jinak milý   počin, dobře natočený, s   dobrými hereckými výkony
mildaaxe
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.2.2011
Jiří Oulický si najmul   sluhu Saturnina. S jeho   přispěním se z obyčejného   života stává překvapivý   řetězec neočekávaných,   ale zajímavých   událostí…
Nečetl   jsem Jirotkovu předlohu, ale   tento film mě docela   navnadil, abych se k ní   dostal. Saturnin v podání   Oldřicha Víznera je opravdu   výborný, i když je pravda,   že mi trvalo docela dlouho,   než jsem se začal bavit.   Nevím jestli to je tím, že   po příjezdu k „panu   řediteli“ snímek prudce   nabere na kvalitě, nebo mi   tak dlouho trvalo, než mi   sednul styl vypravování a   hlavně humoru. I v první   části jsem se několikrát   zasmál, ale nějak jsem se do   toho nemohl vžít – z   důvodu neznalosti předlohy   jsem totiž čekal mnohem   šílenější pojetí, což   mě zpočátku zklamalo. I   když ani dále se to v tomto   ohledu nezlepší, nakonec   jsem se bavil dobře, za což   vedle povedených, mnohdy   absurdních dialogů a   situací může z velké   části také obsazení –   mimo zmiňovaného Víznera   mě potěšil Lubomír   Lipský, vhodně doplňovaný   Milanem Lasicou nebo Janou   Synkovou. A Lucii   Zedníčkové to tady opravdu   sluší…Taky se mi líbila   ta pohodová letní   atmosféra. Až na ten   déšť:-) Vychválit si   určitě zaslouží i hudba   nebo obrovské množství   různých přísloví,   padajících většinou z huby   tetky Kateřiny…Určitě se   k tomuto snímku ještě   vrátím až přelouskám   předlohu a pak se uvidí, zda   se mé hodnocení někam   pohne…
Matematicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.6.2012
Jirotkova Saturnina jsem   zatím (bohužel) nečetla,   ale tento film mě dost   nalákal... Humor (suchý   anglický, ale přenesený do   české společnosti 30. let)   se mi moc líbil. Ano, film je   snad místy příliš   televizní, ale herecké   výkony jsou perfektní.   Svérázný sluha Saturnin   nás zve vystoupit ze svých   zaběhaných kolejí a zkusit   něco nového, nebo aspoň   přemýšlet, co by bylo,   kdyby... Zajímavé   komentáře: Jarda.ftr,   green_tea, payo1555
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Je těžké dokonale přepsat   knihu s tak dokonalými vtipy,   ale povedlo se aspoň   částečně. Některým   slovním přestřelkám bych   věnoval více z filmu, ale   celkový dojem zůstává na   úrovni knihy. Na místě   Lubomíra Lipského(mám ho   rád) bych radši viděl   Jiřího Kodeta.
Jarda.ftr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.12.2009
Je libo oku divákovu trochu   humoru suššího? Pak   možnost má shlédnout dílo   Věrčákovo, kteréžto je   povedeným převedením   literárního kousku na   plátna filmová. Dvojce   Vízner - Havelka zdá se   býti volbou zdařilou pro   tento záměr, zvláště   vezmeme-li v úvahu   náročnost úkolu jenž   filmaři na sebe vzíti   ráčili. No je to super no   :-)
Out-Of-Way
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.1.2010
Pro mne už navždy Saturnin   bude Oldřich Vízner.   Žádný jiný český herec   by tuto roli nezahrál tak   dobře. Saturnina jsem četl   snad 10x, ale nebudu   srovnávat. Film se moc   povedl, hlavně herecké   obsazení, ale je fakt, že to   mohlo být mnohem lepší. Asi   to chtělo lepšího   režiséra.
dandysek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.5.2007
skvělá česká komedie podle   skvělé jirotkovy   knížky.
dobře se   bavíte s dobrými herci,   dokoce i ten   "neherec" havelka to   tady dobře sehrál. vůbec   herci byli vybráni velice   dobře - počínaje saturninem   (vízner), konče dědečkem   (lipský). i teta kateřina je   podle mých představ!   nepřesvědčivá je jen   zedníčková... no ale,   nemůže být vše   stoprocentní, že?
diamant
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2008
Film/seriál je stejně jako   kniha studnou krásných   citací jimiž si obohacujeme   běžný život. Pochopitelně   při četbě si každý   udělá nějakou představu a   tu mu pak film může těžko   přesně splnit. Mě,   například, zklamala scéna   "hodnocení nohou slečny   Barbory na tenisových   kurtech" tu bych si   představoval daleko   šťavnatější ! Ale jak   říkám, to jsou představy   vyprovokované četbou. Jinak   si myslím, že film a   zejména pak TV seriál   (daleko obsáhlejší t.j. 4x   45 min.) předal z knihy co   mohl. Má dokonce jednu   obrovskou přednost, kterou   kniha nemohla zprostředkovat   a to je velmi pěkná dobová   hudba, která dělá děj   ještě mnohem   autentičtějším.
sarf
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.8.2008
Přinesl jsem ti červy, uff
Saturnin je jistě příjemný   film ke koukání, ale ve   srovnání s Jirotkovým   geniálním románem prostě   nemůže uspět. Více než   kniha dělí děj na epizody,   tu více tu méně zdařilé.   A scéna "přinesl jsem   ti červy" je prostě   příšerná.

Herecké obsazení i   výkony jsou velmi dobré, ale   nemůžu se ubránit pocitu,   že to chtělo zručnějšího   režiséra. Kdyby tuhle látku   ztvárnil Menzel nebo třeba   Smyczek, zřejmě by to doadlo   líp. A kdyby do role Jiřího   Oulického obsadili Oldřicha   Víznera a do role Saturnina   Ondřeje Havelku, taky by to   šlo :-)
miláček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.1.2010
Vcelku vydařený   film.Knížku jsem četla   několikrát,je pravdou,že ve   filmu hodně věcí chybí,ale   to asi nelze   srovnávat.Celkový dojem na   mě zapůsobil jako dobrý.
Kecka1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2005
Česká klasika, která   potěší každého milovníka   českých filmů. Miluji to   lehkou vtipnost.
Stalhein
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.5.2010
Říkalo se, že knihu   Saturnin nelze zfilmovat, ale   jak byl to omyl. Znám celé   pasáže nazpaměť a   pokaždé mě těší si je   zopakovat spolu s herci filmu.   Film je velmi vydařený a   herci vybraní skvěle.   Zejména teta Kateřina! Jen   škoda, že se tam nevešlo   více scének z knížky, ale   to by ten film musel mít 4   hodiny... Seriál, ve kterém   se tvůrci pokusili uplatnit i   ten vystříhaný materiál,   byl už ale zdlouhavý.
Anilvap6
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2011
Jsme hotovi, možná tomu nevěříte, ale je to tak!
Saturnin mě vždycky bude   bavit. Chtěla bych vidět i   seriál, pokud ho v blízké   době dají. Film se sice od   knížky trochu liší, ale to   asi každý film.
ok338
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.7.2012
Úžasný film. Musím   řící, že jsem napřed   viděla film a až potom   četla knihu. V knize je toho   sice víc (ale to je tak snad   u každého filmu který je   podle knížky), ale ve filmu   je vše podstatné. Opravdu   bych v rodině nechtěla mít   nikoho takového jako tetu   Kateřinu a myslím, že paní   Synková ji zahrála   výborně.

Nejlepší je scéna s   lehátky :D .
Ajkir
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2010
Konečně taky jeden z mála   filmů, co se držel knižní   předlohy. A jelikož   Jirotkův Saturnin je   zatraceně dobrá kniha, tak   bylo u filmu z mé strany   velké očekávání. Vážně   nemůžu dát než 10/10.
Scénka ,,SETAPOUCH"   je prostě dokonalá :)
709112412
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.4.2007
tohle jsem četl už jako   mladý chlapec a potom když   byl uveden film jsem se   těšil na něj, sice knížka   je i knížka ale i tak se   podařilo tu atmosféru z   papíru dostat na filmové   plátno a to i díky   správnému výběru   protagonistů.Dílo Zdeňka   Jirotky bylo nakonec výborně   zfolmováno a kdo pozná knihu   určitě si nenechá ujít   tento fim o sluhovi   Saturninovi.
Misachan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2006
Moc roztomilý filmeček.   Oldřich Vízner je příklad   toho nejtypičtějšího a   zároveň nejlepšího   sluhy,jak sem si je vždy   představoval-vše zvládne a   vyřeší! Myslím,že   skvělé dílo Zdeňka Jirotky   bylo stejně výborně   převedeno na plátno. Při   vzpomínce na většinu   amerických komedií děkuji   za české filmy a české   herce...
jarek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Sobý hnusec! Setapouch!!
Rozmarná komedie na motivy   legendární Jirotkovy   nepřevoditelné knihy dopadla   lépe, než jsem čekal.   Vytříbený literární styl   se podařilo převést na   plátno především díky   hlavním protagonistům,   Oldřich Vízner se (pro mě   nečekaně) ukázal býti   šťastnou volbou pro postavu   sluhy britského typu. Škoda   jen výtvarného zpracování   slušícího spíše   televiznímu filmu než   vizuelnímu ztvárnění   jedné z nejlepších   humoristických knih minulého   století.
A   nezapomeňte: Vodu ne, písek!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih68741minih68741Brestskaja kreposť (2010) 
Brestskaja kreposť n
minih49213minih49213Operace Dunaj (2009) 
Operacja Dunaj n
minih2329minih2329100 000 dolarů na slunci (1963) 
Cent mille dollars au soleil n
minih43647minih43647Zastřený hlas (2006) [TV film] 
Zastřený hlas n
minih168365minih168365Havel (2019) 
Havel n
minih24759minih24759Tři od moře (1979) 
Trimata ot moreto n
minih31893minih31893Krvavé léto v New Yorku (1999) 
Summer of Sam n
minih14727minih14727Oči pro pláč (1983) 
Oči pro pláč n
minih148711minih148711Nejlepší zabiják (2016) 
Contract to Kill n
minih48828minih48828Velcí bratři (2008) 
Role Models n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Saturnin (1994/1) [TV minisérie]

 Saturnin (1994/1) [TV minisérie]
Saturnin n
 
Žánr: komedie
Země: Česká republika
Režie: Jiří Věrčák

(jiná verze filmu)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10