Sardinky, aneb život jedné rodinky (1986) [TV film]

Sardinky, aneb život jedné rodinky
67.2 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Délka: 74 min.
„Komedie o jednom manželství a trampotách s bytem“
Hlavní postavou úsměvné televizní komedie je studentka vysoké školy Marta (Ivana Andrlová) Její vztah se Zdeňkem (Vladimír Dlouhý) je natolik silný, že se jej rozhodnou zpečetit tajnou svatbou. Zbývá oznámit tento fakt oběma rodičům. Rodiče nevěsty (Slávka Budínová a Rudolf Hrušínský nejst.) jsou velmi zajímavá dvojice. Přísná maminka učitelka je velký pedant na pořádek, tatínek, jehož láskyplně oslovuje něžná polovice „tatíčku“, si zase neláme s ničím hlavu a svůj čas tráví skládáním básniček. Rodiče ženicha (Zdena Hadrbolcová a Jiří Vala) zase nejvíce zaměstnává, jak co nejvýhodněji provdat dceru Marcelu (Dagmar Veškrnová), jejímž životním idolem je zpěvák Jiří Korn. Do těchto všedních starostí obou rodin jako blesk zasáhne sňatek jejich ratolestí Marty a Zdeňka. Kde asi bude mladý pár bydlet? Marta přichází s praktickým řešením – bydlet budou u jejích rodičů. Co na tom, že přes bývalý dívčí pokojík vede cesta přímo do spíže a tudíž je mladá dvojice několikrát za noc vyrušena veršujícím tatínkem toužícím po kyselé okurce. Je skoro s podivem, že i přes tyto téměř bojové podmínky se brzy začne hlásit i třetí človíček, pro něhož ale už v malém bytečku bude trošku těsno. Co tedy s tím?

Marta a Zdeněk tedy musí sehnat vlastní byt. Paní úřednice z bytového odboru (Jana Švandová) sice může na fešákovi Zdeňkovi oči nechat, ale výsledek je nulový. Podnikový byt, který má možnost získat Zdeňkův tatínek, však překvapivě nejde do vlastnictví mladých manželů, ale stěhuje se do něho Marcelka, aby již konečně na výhodnou partii s bytem zabral jakýsi veterinář. Co tedy naplat, Marta a Zdeněk musí shánět dál. Společně s Martinými rodiči plánují výměnu bytu, procházejí nabídky, navštěvují jiné byty, ale stále to není to pravé ořechové. Nakonec se ale dobrá věc podaří a rodiče i „mladí“ se stěhují každý do svého. To už Marta a Zdeněk nejsou sami, nýbrž čtyři, protože na svět přichází hned dvě miminka současně. Marta tak má konečně trošku víc soukromí na dopsání diplomové práce, avšak Zdeněk se podivuje, že najednou není žádná teplá večeře. Chybí kuchařské umění Martiny maminky. Marta se podivuje, že v tom hrozivém tichu jí to psaní nějak nejde. To samé se odehrává v bytě rodičů, tatínka nenapadá žádný dobrý veršík. Že by se jim všem po sobě stýskalo? Už je to tak. Vždyť si na sebe zvykli a scházejí si. Takže přichází na řadu další výměna a všichni se stěhují do jednoho většího bytu, kde je dost místa pro každého, dokonce se sem v rámci návštěvy vejdou i dědečkovi kamarádi, Marcelka se svým novým objevem a každý, kdo do této rozvětvené rodinky alespoň trošku patří.  Autor: Petra.Barbie

režie:
Ivo Paukert
 
 
hraje:
Ivana Andrlová (Marta Valášková), Vladimír Dlouhý (Zdeněk Odvárko), Slávka Budínová (Věra Valášková), Rudolf Hrušínský (Ladislav Valášek), Zdena Hadrbolcová (Anna Odvárková), Jiří Vala (Josef Odvárka), Dagmar Havlová (Marcela Odvárková), Veronika Žilková (Martina spolužačka), Jiří Schmitzer (Karel Říha), Jaroslava Obermaierová (soudkyně), Jana Švandová (úřednice z bytového odboru), Nina Divíšková (tělocvikářka), Jaroslav Vozáb (vedoucí diplomové práce), Jaroslav Satoranský (profesor), Antonín Molčík (oddávající), Marie Rosůlková (žadatelka o výměnu bytu), Alena Kreuzmannová (žadatelka o výměnu bytu), Jana Synková (žadatelka o výměnu bytu), Miloň Čepelka (žadatel o výměnu bytu), Jan Kanyza (žadatel o výměnu bytu), Pavel Trávníček (žadatel o výměnu bytu), Rudolf Jelínek (Zdeňkův kolega), Bronislav Poloczek (Zdeňkův vedoucí), Vladimír Hlavatý (žadatel o výměnu bytu), Zdeněk Dítě (Ladislavův kamarád), Lubomír Lipský (Ladislavův kamarád), Karel Koloušek (Ladislavův kamarád), Ema Skálová (sousedka), Míla Myslíková (sousedka), Jaroslava Pokorná (role neurčena)
 
 
scénář:
Halina Pawlowská
 
 
kamera:
Petr Pešek
 
 
hudba:
Karel Svoboda
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý (scéna)
 
 
kostýmy:
Ladislav Branč
 
 
střih:
Milada Sádková
 
 
zvuk:
Libor Sedláček
 
 
vedoucí produkce:
Miloš Čálek
 
 
masky:
Miluše Mrázková
 
 
dramaturgie:
Libuše Pospíšilová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Petr Junek, Jarmila Dvořáková
 
 
pomocná režie:
Anna Kohoutová
 
 
skript:
Vladimíra Vlková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.