Duben
ohodnotit

Rytíři nebes

Flyboys

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
19.10.2006
„Velkolepé dobrodružství prvních stíhacích pilotů v bojích 1. světové války.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rytíři nebes
Píše se rok 1916, v Evropě zuří 1. světová válka a poprvé v historii se boj odehrává také ve vzduchu. Na letiště Lafayettovy letky ve francouzském Verdunu přijíždějí mladí američtí dobrovolníci. Mezi nimi i texaský rančer Blaine Rawlings, který přišel o farmu, Will Jensen, snažící se pokračovat v rodinné vojenské tradici, černošský boxer Skinner či tlouštík Lowry, kterého sem vyštval bohatý otec poté, co ho obvinil, že je budižkničemu. Pod velením kapitána Thenaulta se ubytují v zámku amerického milionáře a seznámí se s krajanem Reedem Cassidym, špičkovým stíhačem, který má na kontě dlouhou řadu úspěšných akcí a sestřelených Němců. Po tvrdém výcviku přicházejí první lety, Blaine je však nucen hned při prvním nouzově přistát. Díky tomu se seznámí s Francouzkou Lucienne, která se stará o malou neteř a dva synovce, jejichž rodiče zahynuli při bombardování. Přicházejí první bojová nasazení, první letecké souboje a první mrtví. Německý pilot, létající se symbolem Černého sokola, zastřelí navzdory konvencím bezbranného pilota, který musel nouzově přistát, a Cassidy je odhodlán mrtvého pomstít. Během akce, v níž má letka zničit vzducholoď, mířící s bombami na Paříž, se Cassidy konečně střetne s Černým sokolem, a pak těžce zraněn záměrně se svým letadlem narazí do vzducholodi a způsobí její explozi.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Rytíři nebes
Film je akční drama ze života stíhacích pilotů I. světové války, z eskadry Lafayett, která je složena z amerických pilotů. Ti se k letectvu přihlásili jako dobrovolníci a bojují ve Francii. Film je plný velkolepých leteckých soubojů za použití nejnovější digitální techniky.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


Popis / Obsah / Info k filmu Rytíři nebes
Pilotům z první světové války se věnovalo několik filmů z dvacátých a třicátých let, později se zájem soustředil na vzdušné boje druhé světové války. Jednou z výjimek byl snímek Williama Wellmana, nazvaný podle slavné letky Lafayette Escadrille z roku 1958 a popisující osudy letců z jednotky amerických dobrovolníků, bojujících v době před vstupem Ameriky do války ve francouzských službách. Stejné téma zvolil producent Dean Devlin a režisér Tony Bill, sám zkušený pilot. Válečný film Rytíři nebes (v překladu originálu Létající hoši) vychází ze skutečných událostí a z příběhů autentických hrdinů. Popisuje příjezd skupiny nováčků na letiště u Verdunu v roce 1916, tvrdý výcvik a posléze i několik velkých bojových akcí. Zároveň načrtává vztahy mezi nimi a využívá i milostného motivu hlavního hrdiny, rančera Blainea Rawlingse, a francouzské venkovanky Lucienne. - Nepochybně poctivě natočený snímek se opírá o možnosti digitální kamery a vizuálních efektů tak, aby co nejvíce přiblížil situaci mužů, kteří v jednoduchých strojích riskovali životy ještě v duchu doznívajících gentlemanských válečných tradic. - Na konci koprodukčního americko-francouzského filmu, realizovaného ve Velké Británii, ostatně odkazuje k realitě autentická skupinová fotografie Lafayetteovy eskadry z roku 1917. - Nedávno měl u nás premiéru francouzský akční film Sky Fighters: Akce v oblacích (2005,FP 9/2006; v překladu zní původní název Rytíři nebes). Nabízí se tak srovnání, jak se během devadesáti let proměnila technika i povolání bojového pilota. – Snímek je věnován památce filmového finančníka Jorgeho Gallegose, který zahynul v Thajsku při tsunami v roce 2005, a britskému pilotovi a specialistovi na letecké veterány Rayi Hannovi, který se podílel na natáčení.
-tbk-, Filmový přehled 2006/11


Popis / Obsah / Info k filmu Rytíři nebes
Akční drama z atraktivního prostředí stíhacích pilotů 1. světové války. Dobrodružství legendární Lafayettovy eskadry tvořené mladými americkými piloty, kteří se dobrovolně přihlásili do bojů ve Francii, je inspirováno skutečnými událostmi. Vydali se do Evropy hnáni touhou naučit se létat a zažít dobrodružství. Ve válčící Francii se zpočátku naivní mladíci naučili pravému smyslu přátelství, odvahy i lásky a získali tak skutečné důvody, pro které stojí za to riskovat život.

Akční záběry leteckých sekvencí byly vytvořeny pomocí zcela nových digitálních kamer a technologických postupů. Producent filmu Dean Devlin má za sebou kasovní trháky jako Den nezávislosti, Godzilla nebo Patriot. Režisér Tony Bill má doma Oscara za produkci legendárního filmu Podraz s Robertem Redfordem a Paulem Newmanem.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10