Rysavá jalovica (1970) [TV film]

Rysavá jalovica
84.1 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1970        
    Délka: 63 min.
„To se přece nedělá, vyhazovat muže z domu nalačno.“
Vesnický sedlák a švec Adam Krt (J. Kroner) žije ve šťastném manželství se svou ženou Evou (E. Kristínová). Strach z ní má jen tehdy, když se opije a provede nějakou hloupost. Jednoho dne Adam s úspěchem prodá na jarmarku všechny vyrobené boty a za utržené peníze koupí po cestě domů jalovici, a to přímo od svého souseda Trnky (I. Rajniak). Zatímco oba bohatě zapíjejí "oldomáš" v hospodě, jalovice zmizí. Potíž je, že Adam zvíře v hospodě zaplatil, ale dosud je nepřevzal. Oba sousedi nemohou jalovici ani najít, ani se neumějí dohodnout, komu vlastně ztracené zvíře patřilo. Opilí taťkové zažijí krušný den i noc, neboť i soused Trnka má ženu (V. Strnisková) s pěkně proříznutou pusou. Pro Adama Krta je ostatně problém najít vlastní chalupu...
Legendární slovenská televizní komedie režiséra Martina Ťapáka vznikla podle stejnojmenné povídky prozaika, dramatika a publicisty Martina Kukučína (vl. jm. Dr. Matej Bencúr, 1860-1928), nejvýznamnějšího představitele slovenského literárního realismu. V hlavní roli exceluje Jozef Kroner, který si podobnou roli zopakoval o šest let později, opět pod vedením Martina Ťapáka, v trojdílném filmu Sváko Ragan. - Rysavá znamená česky strakatá.
Česká televize

režie:
Martin Ťapák
 
 
hraje:
Jozef Kroner (Adam Krt), Eva Kristínová (Eva Krtová), Ivan Rajniak (soused Trnka), Viera Strnisková (sousedka), Alojz Kramár (role neurčena), Štefan Mišovic (role neurčena), Jozef Šiška (role neurčena), Vojtech Kovárik (role neurčena)
 
 
námět:
Martin Kukučín (povídka)
 
 
scénář:
Martin Ťapák
 
 
kamera:
Tibor Biath
 
 
hudba:
Svetozár Stračina
 
 
výprava-architekt:
Miloš Kalina
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Ondrej Polomský
 
 
vedoucí produkce:
Viliam Čánky
 
 
dramaturgie:
Jozef Kočí
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.