Růžový panter (1963)

Růžový panter (The Pink Panther)
76.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Pink Panther

    Žánr: komedie / krimi
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Délka: 115 min.
„Jeden z nejslavnějších diamantů světa ohrožen! Zachránit jej může jen jediný muž: inspektor Jacques Clouseau.“
POZOR SPOILER!!


Kdysi v minulosti Excelence předává své dceři Dale diamant s kazem. Je to kaz ve tvaru pantera ve skoku. Proto tento vzácný kámen sluje „Růžový panter“.

V Římě řádí fantom, který vykrádá trezory a na místě nachává rukavici.
V téže době v Hollywoodu dva muži hledají nějakého George Lyttona, který dluží peníze.

V téže době v Paříži předává nějaká žena muži balíček. Začne ji honit policie, avšak ona uniká. A tu se objevuje na scéně komisař Clouseau. Chce najít tu ženu.

V téže době v Cortině D´Ampezzo se nachází ta, jež kdysi dávno diamant obdržela, totiž princezna Dala. Je zde i Charles a ten jí naoko pomáhá při únosu jejího psíka. Nu a kdo zde nesmí chybět je právě Clusoe manželkou Simone. Ukazuje se, že se s Charlesem znají a jsou si velice blízcí. Dole v baru se objevuje Charlesův synovec George, který jej hledá, což Simone nemile zaskočí. Princezna se vecpe k Charlesovi na pokoj, kde se setne. Pak má odjet, ale Charles chytne naoko lupiče jejího psa. Později je Clouseau podvodně odvolán jinam a k Simone přichází Charles. Vtom někdo klepe, Charles leze pod postel a u Simone se objevuje její druhý ctitel George. Do toho se Clouseau vrací. George je strčen do koupelny. Později končí ve vaně plné pěny, ovšem se Simonou. Situace v pokoji se zamotává, ale nakonec se vyřeší a to tak, že Charles jen pozoruje z balkónu, jak George nalezl jeho kasařské nářadí i s rukavicí, kterou nechává jako fantom na místech loupeží. Clouseau dostává hlášení a usoudí, že fantom je Charles. Ten prchá. Clouseau je přímo u princezny Daly. Varuje ji a přislíbí, že diamant ohlídá. Bude zde veliký maškarní ples. A všichni jeho muži budou v maskách. Nakonec se u trezoru sejdou dva lidé v masce opice. Zde se odehraje překvapení a další budou následovat.  Autor: Pitryx

režie:
Blake Edwards (.)
 
 
hraje:
Peter Sellers (inspektor Jacques Clouseau), David Niven (Sir Charles Lytton), Claudia Cardinale (princezna Dala), Capucine (Simone Clouseauová), Robert Wagner (George Lytton), Fran Jeffries (řecký "příbuzný"), Brenda de Banzie (Angela Dunning), James Lanphier (Saloud), Colin Gordon (Tucker), John Le Mesurier (obhájce), Guy Thomajan (Artoff), Michael Trubshawe (Felix Townes), Riccardo Billi (Aristotle Sarajos), Meri Welles (Monica Fawnová), Martin Miller (Pierre Luigi)
 
 
scénář:
Maurice Richlin, Blake Edwards
 
 
kamera:
Philip H. Lathrop
 
 
hudba:
Henry Mancini
 
 
dabing:
Stanislav Fišer (inspektor Jacques Clouseau), Vladimír Brabec (Sir Charles Lytton), Simona Stašová (princezna Dala), Vladislav Beneš (George Lytton), Dana Batulková (Simone Clouseauová), Eva Klepáčová (Angela Dunningová), Dalimil Klapka (fotograf Pierre Luigi / správce hotelu), Miroslav Saic (Artoff / Saloud), Jan Pohan (Tucker / obhájce), Kveta Stražanová (princezna Dahla (SK dabing)), Judita Vicianová ((SK dabing))
 
 
asistent režie:
Ottavio Oppo
 
 
asistent kamery:
Richard H. Kline
 
 
překlad:
Ivan Němeček
 
 
režie českého znění:
Jiří Ptáček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.