Duben
ohodnotit

Ruce od krve

Playing God

Další název:
Krvavé ruky (SK)
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
14.5.1998
„Hvězda seriálu „Akta X" David Duchovny v drsném thrilleru“
Popis / Obsah / Info k filmu Ruce od krve
Na jednom z tahů nočními bary, kde hledá svou oblíbenou drogu, jež se stala osudnou jeho kariéře vyhlášeného losangeleského chirurga, se Eugene Sands stane svědkem přestřelky. Jejím následkem je, kromě všeobecného zděšení osazenstva baru, těžce raněný černoch, jehož jedinou starostí je nevolat pohotovost, respektive policii. Bývalý lékař po krátkém váhání s bravurou sobě vlastní zachrání postřelenému život a tím celá událost pro něj končí. Když se však po jednom z dalších amferaminových dobrodružství probere z opojení, zjistí, že jeho "zásah" nebyl pouze úlitbou vlastnímu svědomí, ale také inspirací bezcitnému zločinci jménem Raymond Blossom k řešení problémů se svými zaměstnanci. Tyto problémy totiž, vzhledem k povaze jejich zaměstnání, mají velice často podobnou povahu, jak potíž onoho postřeleného - za žádnou cenu nelze v případě zranění přivolat lékařskou pomoc, jež je provázena dotěrnými dotazy policie. Raymond si "doktora" Sandse najme jako svého "rodinného" lékaře a Eugene se čím dál víc stává součástí světa zločinu, zaplétaje se ovšem také do osidel krásné Raymondovy milenkuy Claire, takto jediného subjektu, k němuž je nelítostný gangster poután citem. Eugene, který je stále přes všechen marasmus schopen reflektovat realitu, je proto nakonec nucen v rozhodujícím okamžiku zvážit situaci a zvolit nadále mezi životem "na hraně", nebo dostát svému svědomí a stát se opět pánem svého osudu.

V hlavní roli thrilleru vskutku krvavého máme možnost posoudit, nakolik je David Duchovny schopen oprostit se od postavy agenta FBI Foxe Muldera, jež se stala kultovní všude na světě, kde mají diváci možnost televizní seriál Akta X sledovat. V jedné z vedlejších rolí ruského mafiána pak objevíme zatím nepříliš známého, ale o to výraznějšího "vedlejšího" herce Petera Storemarea. Toho diváci u nás měli možnost vidět v nedávné době ve dvou úspěšných filmech, Spielbergově Ztraceném světě a v kultovním opusu bratří Coenů Fargo.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ruce od krve
Chirurg Eugen hledá oporu a povzbuzení v syntetických drogách, ale jednoho dne zemře jeho vinou právě operovaný pacient. Nemocnice vyhodí lékaře na dlažbu a on se tím více upne na drogy. Při pouliční přestřelce Eugen zachrání život jakémusi gangsterovi, a tak se sám také stane členem podsvětí, přesněji řečeno velmi úspěšného Raymondova gangu. Někdy poskytuje lékařské služby, jindy zase dělá špicla, ba časem si dokonce začne s Raymondovou přítelkyní. Nakonec je Raymond polapen a Eugen musí něco dělat pro záchranu vlastního života.

Zdroj: AMC Networks International


Popis / Obsah / Info k filmu Ruce od krve
Kriminální thriller debutujícího režiséra Andyho Wilsona Ruce od krve navazuje svým dynamickým stylem i lehkovážností, s níž pojednává o násilné smrti, na díla Quentina Tarantina a jemu podobných. Zajímavým je i nezvyklým exponováním hlavního hrdiny. Vypravěč příbehu, úspěšný chirurg Eugene Sands, přišel před deseti měsíci o licenci, protože operoval pod vlivem drog. Zpočátku je užíval, jen aby si udržel pracovní výkonnost. Teď to s ním jde od deseti k pěti. Nechtě na sebe upozornil uhlazeného gangstera Raymonda Blossoma, který ho začne využívat jako "rodinného" lékaře. Muž musí v provizorních podmínkách zachraňovat těžce postřelené lidi ze zločincova okruhu. Doktor se postupně s Bloddomem sblíží, i když je spojuje jen jedno, v jistých okamžicích mohou rozhodovat o životě a smrti jiných lidí (odtud i původní název filmu Hrát si na boha). Zatímco však zločinec lidi zabíjí, lékař se je snaží zachraňovat. Eugena začne vydírat agent FBI, usilující dostat se na kobylku Blossomovi i jeho klientům z ruské, respektive čínské mafie. Situaci ještě zkomplikuje milostný trojúhelník, v němž hraje důležitou roli gangsterova dívka Claire. Vše se však rozuzlí podle divákova přání.
Hlavním magnetem snímku je obsazení hvězdy TV seriálu Akta X, Davida Duchovnyho, do rozporné role fetujícího lékaře. Tvůrci zdařile využili hercovu popularitu a připojili ještě dalšího známého herce, Timothyho Huttona, v postavě gangstera moderního střihu. Jejich dílko by však obstálo i bez hvězd. Opírá se o solidně vystavenou story s rychlým spádem děje, o neméně svižné obrazové ztvárnění i o "šlapající" hudbu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Eugene (David Duchovny) býval chirurg. A pravděpodobně i dobrý chirurg - než začal brát drogy a pod jejich vlivem způsobil smrt pacienta. Když ztratil své zaměstnání, ztratil v podstatě i smysl svého života, který se smrskl na posedávání v pochybných barech a užívání drog. A jednou, když tak seděl v dalším pochybném baru, kam se vydal za nákupem dalších drog, stal se svědkem vyřizování účtů dvou gangů. Pár výstřelů, zmatek, muž ležící na podlaze s prostřeleným břichem a jeho společník, důrazně upozorňující "Nikdo nevolejte policii!" V Eugenovi v tu chvíli zvítězil doktorský instinkt a provedl na místě improvizovanou operaci, která ubožákovi pravděpodobně zachránila život. Eugenova existence měla na pár minut znovu smysl. Dokonce slíbil sám sobě, že se té noci nezdroguje. Slib nesplnil.

Druhého dne se probudil v autě se dvěma neznámými chlapíky, kteří ho odvezli na neznámou pláž, kde na něj čekal neznámý, velmi sebevědomě vyhlížející muž (Timothy Hutton), který se mu představil jako Ray, poděkoval mu za záchranu života svého kolegy a předal Eugenovi obálku s deseti tisíci dolary. A toho dne se neviděli naposled....

Tak vznikl zvláštní obchodně-pracovně-přátelský vztah. Ray občas zavolal, Eugene se vydal do narychlo zřízeného operačního sálu provést rychlý zásah na neznámém pacientovi (většinou se střelným zraněním), a za to měl dost peněz na své drogy a mlhavý pocit, že je znovu chirurgem. Dalo by se skoro říct, že byl spokojený. Ale pak se objevil nesympatický muž z FBI, který hodně věděl a hodně chtěl za své mlčení. A jako by to nestačilo, začíná se Eugene nebezpečně sbližovat s Rayovým děvčetem...

Film Ruce od krve je dalším zástupcem relativně mladého žánru, který by se dal pojmenovat "gangsta film noir" a k jehož posledním zástupcům v našich kinech patřily snímky Střela nebo Co dělat v Denveru, když člověk nežije. Nepříliš kladný hrdina se v něm znovu protlouká světem zločinců a zkorumpovaných policistů, ve kterém zní rapová hudba, život i zákony v něm mají pramalou cenu a pro šťavnaté "motherfucker" nikdo nechodí daleko.

Scenárista (celovečerně debutující) i režisér (totéž) vám za pomoci víceméně neznámých herců přinesli patřičně depresivní příběh s několika krvavými šoky, slušně zamotanou zápletkou, dostatečně zpomalenými záběry a patřičně "cool" dialogy, například: "Chci zpátky svou holku." - "Co když je mrtvá?" - "Asi jsem sentimentální, ale stejně ji chci." Pochvalu zaslouží také hudební supervizor, díky němuž tento film, i když v něm zazní mnoho řízných songů, nepůsobí jako devadesátiminutová reklama na svůj soundtrack. Méně šťastnými se jeví být občasné televizní grify tvůrců (kamera, střih) a nápad s obšírnými vysvětlujícími monology hlavního hrdiny, díky kterým se Duchovny nemusí tolik namáhat se ztvárňováním psychických pochodů. Ale abych mu nekřivdil - přiznávám se, že mě "skutečné" herecké schopnosti této televizní hvězdy v podstatě příjemně překvapily.

Pokud je tento typ filmů aspoň trochu vaše parketa, můžou pro vás Ruce od krve být dokonce i kultovní podívanou. Pokud ne, máte aspoň zaručeno, že se díky svěžím scenáristickým kličkám nebudete v kině nudit (co byste udělali, kdyby vás šílenec se zbraní v ruce nutil vyléčit mrtvolu?). A přesvědčíte se, že se Duchovnymu až překvapivě snadno podařilo vymanit ze stínu agenta Foxe Muldera.

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:10 - 00:40

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

22 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376605
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10