Ruby a Oswald (1978) [TV film]

Ruby a Oswald (Ruby and Oswald)

Ruby and Oswald

Další název: Four Days in Dallas

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 118 min.
„Dramatická rekonstrukce čtyř dnů před a po atentátu na Johna F. Kennedyho, sestavená z autentických událostí a popisů očitých svědků“
Dne 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu ukončily osudné výstřely život prezidenta Spojených států a světového politika Johna F. Kennedyho. Amerika byla v šoku. Krátce nato byl zatčen Lee Harwey Oswald, považovaný za pachatele atentátu. Jeho vinu či nevinu se nikdy nepodařilo zcela prokázat, neboť byl rovněž zavražděn. Smrtící kulku vypálil Jack Ruby, majitel nočního podniku a fanatický obdivovatel tragicky zesnulého prezidenta.

Americký televizní film režiséra Mela Stuarta, natočený v dokumentárním stylu, se snaží tehdejší tragické události rekonstruovat a sleduje celé drama z pohledu Jacka Rubyho. Do hraného filmu se prolínají autentické dobové záběry, snímek popisuje dny těsně před atentátem, všímá si i podivného chování lidí, kteří se podíleli na organizaci Kennedyho návštěvy v Dallasu, až do prezidentova pohřbu. To všechno tvoří pozadí osudů Rubyho a Oswalda při pokusu o detailní zpracování událostí, jež vedly k jejich střetnutí.

Producent, režisér a dokumentarista Mel Stuart se stejným tématem zabýval již v roce 1964, kdy natočil dokumentární film „Čtyři listopadové dny“ (Four Days in November), v roce 1970 pak další televizní dokument „Nedokončená cesta Roberta Kennedyho“ (The Unfinished Journey of Robert Kennedy). Jack Ruby a Lee Oswald zaujímají významné místo i ve filmu Olivera Stonea "JFK" (1991).  Autor: Veronika42

režie:
Mel Stuart
 
 
hraje:
Michael Lerner (Jack Ruby), Frederic Forrest (Lee Harvey Oswald), Doris Roberts (Eva), Lou Frizzell (kapitán J. Will Fritz), Bruce French (Robert Oswald), Sandy Kevin (okresní prokurátor Wade), Lanna Saunders (Marina Oswaldová), Sandy Ward (šéf Curry), James Brodhead (soudce Johnston), Brian Dennehy (George Paulsen), Gwynne Gilford (malá Lynn), Gordon Jump (Clyde Gaydosh), Erik Kilpatrick (Andy Armstrong), Walter Mathews (George), Michael Pataki (Ike Pappas), Al Ruscio (Nat Ryan), Richard Sanders (agent Kelley), Vickery Turner (Wanda Killiemová)
 
 
scénář:
John McGreevey, Michael McGreevey
 
 
kamera:
Matthew F. Leonetti
 
 
střih:
Corky Ehlers, George Hively
 
 
výkonný producent:
Alan Landsburg
 
 
producent:
Paul Freeman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.