Duben
ohodnotit

Rozpoutané peklo

Dante's Peak

Další název:
Rozpútané peklo (SK)
Rok:
1997
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
17.4.1997
„Nebezpečí lidi sbližuje!“

Komentáře k filmu Rozpoutané peklo

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2011
Jeden z nejlepších katastrofických filmů
"Dante´s Peak", jak   se tento snímek v originále   jmenuje, považuji za jeden z   nejlepších filmů v oblasti   katastrofického žánru, co   jsem měla možnost kdy   vidět. Přijde mi, že bývá   neprávem opomíjen v   různých žebříčcích.   Pravda, legendy svého žánru   typu Skleněné peklo či   Dobrodružství Poseidonu asi   nezaštítí, ale velmi   zdatně jim sekunduje. Pierce   Brosnan zde podává jeden ze   svých nejlepších hereckých   výkonů, taktéž Linda   Hamilton mě zde velmi   příjemně překvapila.   Viděla jsem film poprvé cca   kolem roku 2000 a stále jsem   v té době měla v živé   paměti její nemastný   neslaný a hlavně   "mužatkový" výkon   z Terminátorů. Výborné   herecké výkony podali také   dětští představitelé.   Film je doprovázen slušnými   trikovými scénami výbuchu   sopky, byť možná v   některých okamžicích   méně reálnými, přesto   oproti různým   fantasmagoriím, kde si   scénáristé neodpouštějí   i prapodivné příšery a   jiné vymyšlenosti,   zůstává stále příběh   "Dante´s Peaku"   poměrně velmi reálný.

Dávám deset   bodů. Možná někdo může   namítnout, že jsou lepší   filmy s katastrofickou   tématikou. Ano, jsou, dva z   nich jsem jmenovala. Ale jsou   také filmy mnohem, mnohem   horší. Deset bodů dávám   snímkům, k nimž se čas od   času s chutí vracím a   které mi poskytnou vždy   téměř ten samý   emocionální zážitek jako   při prvním shlédnutí.   Tento film obsahuje scénu,   která mi - jako jedna z mála   filmových scén vůbec -   dokáže vehnat slzy do očí.   Jde o emočně vypjatý   moment, kdy babička Ruth   vstoupí do řeky plné   jedovaté kyseliny, aby   zachránila rodinu své   snachy, byť mezi oběma   ženami vládlo vždy chladné   napětí. Sama vzápětí nato   umírá...takový silný   nával emocí zdaleka mi   zdaleka nezpůsobily jiné, ve   světové kinematografii   daleko více   "profláknuté"   scény typu utonutí Jacka   Dawsona v Titaniku či King   Kongova smrt ve stejnojmenném   filmu. V neposlední řadě   tleskám též českému   dabingu s mistrnými hlasy   Martiny Hudečkové a Aleše   Procházky.
martanek085
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.10.2008
Mám ráda většinu   katastrofických filmů, ale   tohle je nejlepší   katastrofický film ze sopkou.   Viděla jsem mnoho filmů, kde   se sopka probudí nebo   zničehonic se někde objeví,   ale mucím říct, že tenhle   se mi líbil nejvíc ze   všech.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.2.2008
Celý tento film jsem hltala   plnými doušky. Musím uznat,   že je to jeden z mála   katastrofických filmů,   který mě doopravdy natolik   zaujal, že jsem se od   televize nehla ani na krok.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.6.2009
Tento katastrofický film si   hocikedy veľmi rád pozriem.   Spomedzi katastrofických   filmov patrí medzi moje   najobľúbenejšie, je tu aj   zaujímavé herecké   obsadenie.
Kuvik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2010
Súhlasím s názorom, že   tento film je rozhodne lepší   ako film Sopka (1997) s T.L.   Jonesom. Myslím si, že toto   je jeden z najlepších   katastrofických filmov s   touto tématikou. Aj keď   musím dať za pravdu   názorom, že sú tu   nelogické veci, resp. ani   reálnosť tu nie je   bohvieaká, a nakoniec áno aj   hlavný hrdina utečie pred   týmto živlom - je to dosť   klišé. Ale to už je   typický znak prakticky   všetkých obdobných   katastrofických filmov. Tieto   veci netreba brať až tak   vážne. Ak si chce niekto   pozrieť výbuch sopky v   reálnej situácii, sú   natočené viaceré výborné   dokumenty. Skôr ako nejaké   teórie o sopke mi pripadalo   divné, že ako ľahko zliezol   Brosnan dole skalou pre svojho   zraneného kolegu, pričom on   liezol dole podstatne   ťažšie - žeby nejaký   geológ tak dobre ovládal   horolezectvo, možno že v   tomto prípade tomu tak bolo.   Zaujalo ma aj to, že v takom   20 tisícovom mestečku majú   miestnu televíziu, kde   starostka môže osloviť   občanov. . Dej a scénar   tohto filmu majú veľmi   slušnú úroveň,   najväčšie plus si tu   zaslúžia výborné efekty a   akčné scény. Dobré   herecké obsadenie. Film   určite nie je hlúpy, ak ho   berieme ako film pre diváka a   nie pre nejaký vedecký   obzor.
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2013
Asi nejlepší katastrofický   film se sopkou - v hlavní   roli P.Brosnan ((J.Bond) v   hlavní roli opravdový Bond,   triky (spousta) opravdu na   úrovni, i takové, jaké v   jiných filmech nebyly   (záplavy, pyroklastický   mrak), ovšem zázračná   záchrana v posledních   sekundách, některé   nelogičnosti, ale to už k   uvedenému žánru patří.
satyr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.4.2010
Film se mi líbil a podívám   se na něj jěště   minimálně jednou.Scénář   je dost realistický a   herecké výkony jsou velmi   dobré.
Charlie35
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.3.2009
V přibližně stejné době   vznikaly dva podobné filmy se   stejnou tématikou,   Rozpoutané peklo a Sopka. Z   těch dvou je Rozpoutané   peklo po všech stránkách   rozhodně lepší a   uvěřitelnější.
aegis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.4.2007
9/10
Já mám zase opačný názor   - film se mi moc líbil a   Pierce Brosnan zahrál roli   Harryho Daltona výborně. Je   to napínavé, s výbornými   triky, s dobrým koncem -   myslím, že divácky je to   vděčný film. A kdo se   příliš nevyzná v realitě   vulkánů (jako já a   většina lidí), musí se mu   film líbit - tu devítku jsem   nedal jen já...
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.11.2018
Jeden z řady katastrofických   filmů, kde v hlavní roli   figuruje sopka. Řekl bych,   že celkem dobře vystihuje   obtížnost předpovědí   sopečných erupcí a   následnou katastrofu po   takovém neočekávaném   výbuchu a přibližuje   náročnost práce   vulkanologů. Obsazení je   výborné a tomu odpovídají   i herecké výkony. Film je   až na některé drobnosti   celkem věrohodný a Lindě   Hamilton těch třináct let   od prvního Terminátora jen   prospělo.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2010
Když začnou vřít místní   termální prameny, končí   poklidný život obyvatel   severoamerického městečka.   Poměrně zdařilé trikové   záběry sopečné činnosti   provázejí prakticky větší   část filmu, který se docela   povedl.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.7.2021
Jeden z lepších   katastrofických filmů,   který se sice nevyhnul   několika nesmyslným scénám   (nebo opravdu lze autem bez   větší úhony project polem   žhavé lávy?), ale přesto   disponuje slušnou dávkou   napětí. Má dobře   vystavěnou atmosféru, na   poutavě provedené efekty   všech těch výbuchů a   sesuvů se hezky kouká a na   hrdinného Pierce Brosnana   jakbysmet. A hurá - dokonce i   pejsek přežil!
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.12.2018
Před Bondem za Bondem nikdo   nesmí stát...a co nějaká   sopka, ta je i na něj   krátká. V předmobilové   době a bez sociálních   sítí, které by podle mě,   komunikaci s obyvatelstvem   přeci jen zjednodušily, si   Pierce Brosnan poradí jak se   sopkou, tak se starostkou   Lindou Hamilton, které   výjimečně nejde po krku   terminátor. Katastrofická   devadesátá, trošku nutno   brát s rezervou, ale dívat   se na to dá pořád.
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.10.2020
Katastrofický film klasicky   hollywoodského střihu.   Hvězdy Linda Hamilton a   Pierce Brosnan měří síly s   rozběsněnou sopkou za pomoci   hereckých rutinérů jako   jsou Charles Hallahan či   Grant Heslov. Režisér Roger   Donaldson dostál své   pověsti a natočil to   technicky bezchybně (s   ohledem na možnosti druhé   půle 90.let) ale chybí   jakákoli nadstavba. Je to   jenom jeden z mnoha filmů   tohoto žánru, který není   vůbec ničím osobitý. Jen   dobré řemeslo nic víc a nic   míň.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.10.2007
Katastrofické filmy mám   velice rád a tento se docela   vydařil. Malé městečko   ohrožuje (zatím) neaktivní   sopka. A jelikož místní   nevěří, že by se mohlo   něco stát brzy už bude   pozdě na záchranu všech   obyvatel.
Ivett
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.9.2007
Na jednu stranu se mi líbil   Brosnan, na druhou se mi moc   nelíbil scénář. Všechno   je to klišé, od začátku   víte, že tahle sopka prostě   vybouchne a že ti hlavní   představitelé přežijou.
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.4.2005
V devadesátých letech   zasáhl světovou   kinematografii nová vlna   katastrofických filmů.   Vznikl i tento snímek, který   pokládám za slabý. V prvé   řadě je to bezduchý a skoro   nezajímavý scénář, často   plný nelogických vět. V   průběhu děje se hrdinové   ocitli tak blízko lávy, že   by neměli sebemenší šanci   udělat krok, natož utéct.   Našim hrdinům se to však   dařilo. A do jedné sopky v   těsnat všechny možné typy   a druhy výbuchů je také   nesmysl. Inu, film je   divácký, ale jinak poměrně   hloupý.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.9.2015
Nudné peklo
Dosti nezáživný   katastrofický film. První   část je vlastně jen nudné   čekání na to, až se   konečně NĚCO seběhne a   když už na TO konečně   přijde, je to krátké a   nezáživné. Postavy jsou   napsány trapně podle   klasické šablony, akční   scény jsou pitomé až   trapné. A konec, takový   prostě nečekáte, protože   film vlastně skončí, než   se stihne něco odehrát.
weitinger
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.2.2008
Že z té jeskyně vyleze   nejprve pejsek, to jsem odhadl   docela přesně. Že se na   takovou pitomost vydžím   koukat do konce, tak tomu bych   nevěřil. Dost slabý   rádobykatastrofický film.
Hugin
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.10.2012
Tak si to zhrňme.   Bezproblémový pohyb v   mračnu sopečného popílku,   projíždění autem žhavou   lávou, plavba a chůze vodou   proměněnou v kyselinu,   úspěšné manévrování   mezi padajícími balvany,   vdechování všudy   přítomného jedovaté plynu   bez jakýchkoliv následků a   jako bonbónek, únik před   pyroklastickým mračnem v   ohořelém autě bez   pneumatik. Výkon hodný   agenta 007. Vztahové   problémy, počáteční   nedůvěra se zlehčováním   nebezpečí a samozřejmě   záchrana v poslední možný   okamžik, a to hned   několikrát, nezbytný   happyend nesmí samozřejmě   chybět. O klišovitých   dialozích ani nemluvě.   Katastrofické filmy v   různých obměnách, pořád   dokola a pořád špatně.   Občas ty nesmysly, v tomto   druhu filmů, dokáží   pobavit více než komedie.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.3.2019
Kdysi dávno jsem film viděl   a i když mám Brosnana rád,   tak tohle mě nezaujalo. Dvě   hvězdy za jeho přítomnost,   je myslím všechno co můžu   dát.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih136550minih136550Vánoční Kameňák (2015) 
Vánoční Kameňák n
minih54956minih54956Asteroid Kassandra (2009) [TV minisérie] 
Meteor n
minih72930minih72930Moudrá kněžna Manduchaj (1988) [TV seriál] 
Manduchaj cecen chatan n
minih39656minih39656Vztekle tvá (2005) 
The Upside of Anger n
minih122520minih122520Hodinový manžel (2014) 
Hodinový manžel n
minih71616minih71616Surfařka (2011) 
Soul Surfer n
minih23359minih23359Z pohádky do pohádky aneb kreslené pornohrátky 1.-3. (1980) 
n
minih36695minih36695Účastníci zájezdu (2006) 
n
minih37360minih37360Xena (1995) [TV seriál] 
Xena: Warrior Princess n
minih43086minih43086Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) 
Pirates of the Caribbean: At World´s End n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani