Duben
ohodnotit

Rozpaky kuchaře Svatopluka [TV seriál]

Žánr:
Rok:
1984
Délka:
70 minut, 13 dílů
„Seriál, ve kterém diváci poprvé hlasovali a rozhodovali o dalším ději.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rozpaky kuchaře Svatopluka
1. Kuřátko
V prvním díle s příznačným názvem Kuřátko přichází mladý adept kuchařského umění a hlavní hrdina seriálu Svatopluk Kuřátko do svého prvního zaměstnání - na místo kuchaře v malém horském hotýlku. Již od prvních kroků v novém prostředí však nezkušený Sváťa naráží na problémy, s nimiž si neví rady. Týkají se především toho, jak se v novém prostředí uvést, zda projevit již od počátku profesní hrdost a pracovní horlivost, či se spíše stáhnout, nechat vše být a pozorovat okolí z pohodlného povzdálí. Být principiální a sobě věrný, anebo jednat podle toho v čí prospěch se zrovna štěstí obrací? Začínajícímu kuchaři museli tehdy pomoc televizní diváci. Jak tenkrát rozhodovali, se můžete přesvědčit.

2. Omáčka
Druhý díl Rozpaků kuchaře Svatopluka nás zavede opět do malebného prostředí horského hotýlku v rozpuku sezony, kdy je, jak se říká, každá ruka dobrá. Právě v této situaci, kdy jídelna praská ve švech, pomocná síla paní Kolášková uklouzne a zlomí si nohu. Sváťovi hrozí, že zůstane v kuchyni sám. A protože se mohutný nápor strávníků absolutně nedá v jednom zvládnout, potřebuje sehnat ještě někoho k ruce. Tento fakt ovšem spustí celou lavinu prekérních situací. Jak tento nepopulární problém - vzhledem k tomu, že jde o práci, Svatopluk vyřeší bude záležet především na hlasování televizních diváků. Tím však dnešní porce rozpačitých a konfliktních situací zdaleka nekončí. Jídelnu navíc zaplaví skupina maďarských turistů, kteří prý mají snídani objednanou taky. Vrcholem tohoto dílu, jak sám jeho název napovídá, je epizoda s omáčkou: jeden kuchař jí špatně založil, druhý ji ještě ke všemu dorazil. Vinu však, jak si můžeme v životě často všimnout, každý rád svede na toho druhého.

3. Svíčková
V třetím díle Rozpaků kuchaře Svatopluka jednoznačně dominují ženy. Pozvali je sem tvůrci seriálu zcela záměrně, neboť se domnívali, že by trocha vlivu něžného pohlaví Svatoplukovi jen prospěla. A tak se zcela přirozeně a hned úvodem strhne diskuze kolem Sváťovy osobnosti: jaký je, jaký by měl být atd. V hotelu probíhají přípravy na zabijačkové hody. Mladí se vracejí zpět do hotelu, kde se vzápětí strhne bujarý mejdan na oslavu Hedvičiných narozenin. Na ten se dostaví i Svatopluk, kterému Hedvika již delší dobu není lhostejná. Ráno však zjistí, že ze zamčené kuchyně "záhadně" zmizela jedna ze tří svíčkových. Svatoplukovi nastane vážný problém jak situaci řešit ve vztahu ke svému nadřízenému. Ať už celá věc dopadne jakkoli, na Sváťu padne podezření, že někoho kryje. Pustí se tedy do vyšetřování na vlastní pěst.

4. Neděle
Neděle bývá pro většinu lidí dnem odpočinku. Pro některé je to den pracovní jako každý jiný. Pro někoho je to zas den osudových změn a rozhodnutí. To je také případ Svatopluka Kuřátka, jehož vztahy s Hedvikou pokročily natolik, že si na neděli naplánovali u jejích rodičů zásnuby. Štěstí se usmálo i na věčně zachmuřeného kuchaře Křikavu, kterého dlouhodobě trápí rodinné problémy. Znenadání přijíždí jeho žena a věci pokročí tak daleko, že ho pozve na neděli (zpátky) domů. Mezi zaměstnance "prosákne" zvěst o tom, že hotel se má z důvodů rekonstrukce na dlouhou dobu uzavřít. Každý si už nějaké nové místo shání, jenom kuchař Šechtl, který o ničem nevěděl, zůstal na holičkách. To je také důvod, proč odmítne zaskočit v neděli za Křikavu, pro něhož je znovusblížení s manželkou důležitější než cokoli jiného. Černý Petr nakonec zbyde opět na Svatopluka, který s Křikavou sympatizuje a chtěl by mu pomoci. Jak mu však pomoci je další z rébusů, na jehož řešení se podíleli i diváci.

5. Dieta
Svatoplukovy idylické začátky v malebné kuchyni horského hotýlku jsou nenávratně tytam. Nyní jej nacházíme před významným lázeňským hotelem Grand, v jehož kuchyni, připomínající spíše továrnu, dostal Sváťa příležitost uplatnit se coby zástupce šéfkuchaře. Jiný kraj, jiný mrav. A tak náš hrdina ihned od vrátnice narazí na nevraživý postoj personálu, který v něm vidí "koně" vedení. Svatopluk se dostal poprvé do podniku, kde se vaří dieta a toto téma, nebo lépe řečeno jeho hlavní představitel - nesnášenlivý a zhrzený kuchař Livora, se stane pro Svatopluka hlavním nositelem konfliktů a následných rozpaků.

6. Pivař
Svatoplukovy trable v kuchyni lázeňského hotelu Grand neberou konce. Po nesnášenlivém šéfovy diety Livorovy z předchozího dílu, se nyní rozhodl pozlobit šéfíka Sváťu kuchař Venca Macák. Láska k pivu ho naučila vychytralým způsobům, jak s nesmírně důvěryhodným a solidně vypadajícím výčepním směňovat potraviny z kuchyně za láhve svého oblíbeného nápoje. Ten pak neméně rafinovaně v kuchyni konzumuje. Důsledkem jsou zkažená jídla a rozhořčení návštěvníci restaurace. Když se však Svatopluk pokusí došlápnout si na něj, narazí. Venca je mnohem vychytralejší, než se čekalo, a personál uvítá jakoukoli půtku s Kuřátkem jako příjemné zpestření nudného pracovního procesu.

7. Přepadovka
Sedmé pokračování Rozpaků kuchaře Svatopluka je věnováno epizodě, která nehledě na časový odstup a společenské změny má většinou vždy stejně drtivý dopad. Do hotelu nečekaně přichází kontrola, která se již od počátku zaměří výlučně na kuchyň. Že šlo o udání a že to byl patrně v minulém díle propuštěný "pivař" Venca Macák, si lze snadno domyslet. Hned "z kraje" kontroly musí Sváťa řešit choulostivou a takticky náročnou situaci s nedostatkem masa, které zřejmě zašantročil skladník, i to, jak se ke kontrolorům zachovat. Zda něco "drobného" nabídnout či ne je problém dnes již zcela vyřešený - jde o to kolik. Epizoda vrcholí situací, která by se mohla poprávu stát žalozpěvem na lidskou vděčnost. Kontroloři objeví tzv. drobné nedostatky a naúčtují pokutu. Místo nevinného Edy vezme na sebe placení Sváťa. Šéfkuchař mu přislíbí, že mu peníze vrátí na odměnách. Leč, sliby - chyby...

8. Kočka
Do kuchyně nastoupí nová síla, mladá kuchařka Anděla Kouřimská. Asi stěží by se v podniku našel muž, který by se při pohledu na ní ubránil hříšným myšlenkám. Všichni ji nadbíhají, až to s těmi úsluhami pořádně přeženou, což se, samozřejmě, nelíbí Svatoplukovi. Nejvíc to ale přežene šéfkuchař Slíva, který se chová, jakoby pozbyl poslední zbytky zdravého rozumu, a Andělka toho ráda využívá. Výsledkem jsou mnohonásobně vysší prémie, které na rozdíl od ostatního personálu obdrží slečna Kouřimská. To vyvolá následně roztrpčení v kolektivu, konflikt se Svatoplukem, rozpad jednoho manželství atd. Zkrátka a dobře spoustu zapeklitých situací, které náš rozpačitý hrdina musí řešit. Tyto nikterak příjemné události však velmi výrazně ovlivní i Svatoplukův osud.

9. Sporák
Od našeho posledního setkání s hrdiny seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka uplynul nějaký čas a hlavní hrdina Sváťa Kuřátko díky svým schopnostem a radám diváků výrazně povýšil. Z místa šéfkuchaře lázeňského grandhotelu se dostal do pozice vedoucího výroby supermoderního hotelu v Praze. V úvodu devátého dílu ho zastihneme v civilu, jak se prodírá staveništěm, kde ve spěchu probíhají dokončovací práce. Jeho prvořadým úkolem je nyní vybrat lidi, zařídit, nakoupit a naplánovat vše tak, aby zajistil bezchybný provoz hned po otevření hotelu. Ještě dříve však musí posoudit a vyjádřit se k plánům a koncepci nové kuchyně. A že to není úkol snadný, zjistí Svatopluk záhy. Kolik dalších problémů z něj vyvstanou, však zatím ještě netuší.

10. Zatáčka
V desátém díle již nacházíme Svatopluka pevně zabydleného ve své nové šéfovské funkci. Jako součást vedení dojíždí do Budapešti, kde se v obdobném supermoderním hotelu nechává inspirovat zkušenostmi maďarských hoteliérů. Každému se zalíbí něco jiného, Svatopluka nadchne elektrický vysokozdvižný vozík, který by velmi usnadnil každodenní práci jeho podřízených s tunami materiálu. Cestou zpátky v letadle získává pro tento nápad náměstka, který ho zanedlouho po příletu překvapí - předá mu vozík k užívání. To ovšem Svatopluk stále ještě netuší, kolik a jakých problémů si na sebe tímto nápadem ušil. První rozpaky vyvolá hned z kraje problém - kdo s tím vozíkem bude jezdit?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozpaky kuchaře Svatopluka
Premiérové vysílání jednotlivých dílů obnoveného seriálu:
1.díl -26.1.1998
2.díl - 2.2.1998
3.díl - 9.2.1998
4. díl - 16.2.1998
5. díl - 2.3.1998
6. díl - 9.3.1998
7. díl - 16.3.1998
8. díl - 23.3.1998
9. díl - 30.3.1998
10. díl - 6.4.1998
11.díl - 13.4.1998
12.díl - 20.4.1998
13.díl - 27.4.1998


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozpaky kuchaře Svatopluka
Jednotlivé díly:
Kuřátko - Živé vysílání 11.ledna 1985 - hlasování z Kavčích hor + účast tv diváků prostřednictvím zatěžování sítě
Svíčková - živě hlasování a kecy - 8.února 1985
Neděle - hlasování, živě 5.dubna 1985
Dieta - živě 3. května 1985
Pivař - živé hlasování - 31.5.1985
Přepadovka - živé hlasování - díl 7, 28.červen 1985
Kočka - živé hlasování - díl 8 - 23. srpna 1985
Sporák - 20. září 1985
Zatáčka - živě 18. října 1985
Záruka - živě 15. listopadu 1985
Špalek - živě 13. prosince 1985
Recepce - živě 31. Prosince 1985 (natáčení 29.12.1985)
Omáčka (Toto je v pořadí 2. díl!)Živé vys.8.března 1985
††† Umřel Jaroslav Dietl†††


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozpaky kuchaře Svatopluka
Tento seriál pojednává o jednom neobyčejně obyčejném kuchaři (Josef Dvořák), o jeho láskách, zajímavé práci,jeho starosti a radosti. Jeho role byla v té době zvláštností, jelikož jak se měl vyvíjet příběh dál, v půlce filmu hlasovali diváci. A to tím, že se kladla otázka, a všichni co sledovali buď zhasínali nebo rozsvěcovali světla. A jak energie klesala nebo stoupala, tak se pokračovalo v příběhu dál. A divák měl pocit, že život kuchaře Svatopluka určuje sám.


Autor: georginaa

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Sardinky, aneb život jedné rod...

14:45 - 16:00

66 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

15:20 - 16:30

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

21 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

16 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10