Rosnička (1979)

Rosnička
45 %
 
 
    Žánr: psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.11.1979        
    Délka: 84 min.
POZOR, SPOILER

Mladý herec Laco Zemaník jede kolem dopravní nehody. Narazí při tom do ležícího motocyklu. S pomocí ženy, která zde chce počkat a které nevidí do tváře, naloží zraněného a veze jej do nemocnice. Jenže zabloudí a až u jezera mu nějaký Hudec, muž s kolem, ukáže správnou cestu. V nemocnici se však dozví, že raněný Cintula je mrtev. A od příslušníků SNB pak to, že žádná žena na místě nehody nebyla. Zato v jeho autě je krev.

V rádiu hlásí, že Gottwald požádal Stalina o potravinovou pomoc. Laco je u kamaráda psychiatra, kde částečně vzpomíná na válku. Pak se seznámí se studentkou a sportovkyní Gitou Kalačovou. Zájem o ni má i jeho kamarád. Chce ji vzít také k divadlu. Na dalším vystoupení jsou herci vypískáni. Důvod je však spíše politický než cokoli jiného. Laco je zde i veřejně napaden, že zabil a ujel. Gita už, jako herečka, tvrdí, že je to ona, kdo byl u nehody. Na SNB se však prokáže lež.

Laco má hrát hlavní roli Půčika. Jako na oslavu pozve dva kamarády na místo, kde byl za války. Pohostí je vínem, bylo zde ukryté. Pak za ním přichází manželka přejetého Cintuly. I s dětmi a tvrdí, že jim zabil otce. Laco jí vše vysvětlí a ona mu uvěří. Dokonce po něm chce, aby tu ženu, která byla u nehody, našel.

V novinách vyjde článek o tom, že se Laca snaží zachránit jeho milenka. Laco vrazí do reakce a žádá důkazy. Ano, kdysi spolu byli na zájezdu, připouští Laco, a pak šéfa Gergela inzultuje. Neví, že Kalačová v novinách podepsala prohlášení. Laco ji vyhledá a inzultuje také.

Demokrati na schůzi kritizují bezpečnost, že chrání komunisty a že vědí, že na Zemaníkově autě byl na nárazníku nalezen lak z motorky, což novinám nesdělili. Laco navštíví i paní Fialovou, o které paní Cintulová tvrdí, že byla milenkou jejího muže. Ta to samozřejmě popře. Po představení za ním přijde Gita znovu a tvrdí, že ten večer rozvážela s Cintulou kradený kodein. Pocházel z lékárny její tety, paní Fialové. A pak spolu začnou Gita a Laco pospávat. Toho navštíví Gergel, který má prohlášení Hudce, že viděl, jak u jezera vytahoval Laco Cintulovu mrtvolu z auta. A Gergel to chce vytáhnout na veřejnost. Pokud však Laco prohlásí příští sjezd komunistů za protiústavní, pomlčí o tom. Za to prohlášení také slibuje Lacovi hlavní roli v divadle. Morální dilema je rozřešeno tím, že Laco sjezd KSČ veřejně schválí. Je za to pronásledován demokraty a ti jej míní oběsit za zabití Cintuly. Naštěstí někdo zakřičí, že je tu policie.

Gita nakonec vymyslí, jak to zaonačit, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“. Jenže když v lékárně přede všemi svůj návrh předhodí, vyjde najevo spousta nových skutečností. Situace se docela zvrtne. Ocitáme se pak u soudu, kde se to celé musí dořešit.

Techn. pozn. Já v celém filmu slyšel Kalačová, ne Kalašová, takže používám tak, jak jsem slyšel.  Autor: Pitryx

režie:
Ľudovít Filan
 
 
hraje:
Jiří Bartoška (Ladislav Zemaník), Anna Wetlinská (Gita Kalašová), Ivan Romančík (Tomeš), Július Vašek (por. Klen), Jaroslav Satoranský (Gergel), Vladimír Kostovič (Dubinský), Marie Drahokoupilová (Fialová), Jiří Pleskot (Fiala), Karol Čálik (role neuvedena), Igor Čillík (role neuvedena), Ján Klimo (role neuvedena), Jaroslav Rozsíval (role neuvedena), Vladimír Durdík (role neuvedena), Jan Faltýnek (role neuvedena), Naďa Kotršová (role neuvedena), Lotár Radványi (role neuvedena), Anton Korenči (role neuvedena), Norina Bobrovská (Eva), Viktor Blaho, Štefan Halás (role neuvedena), Zuzana Jezerská (Mária)
 
 
námět:
Ľudovít Filan
 
 
scénář:
Ľudovít Filan
 
 
kamera:
Dodo Šimončič
 
 
hudba:
Štěpán Koníček, Marián Varga, Pavol Hammel
 
 
výprava-architekt:
Ivan Kot
 
 
kostýmy:
Tatiana Kovačevičová
 
 
střih:
Alfréd Benčič
 
 
zvuk:
Pavol Sásik
 
 
vedoucí produkce:
Štefan Gašparík
 
 
dramaturgie:
Tibor Vichta
 
 
skript:
Mária Žajdlíková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.