Duben
ohodnotit

Román pro ženy

Další název:
Román pre ženy (SK) / From Subway with Love
Rok:
2005
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
14.4.2005
„Jak těžce se hledá pravý muž.“
Popis / Obsah / Info k filmu Román pro ženy
Dvacetiletá Laura, redaktorka bulvárního ženského týdeníku Vyrovnaná žena, si v metru všimne na reklamních tabulích milostného dopisu, který je podepsán Oliver. O stejném dopisu se baví ženy v kadeřnictví, kam má namířeno. Je mezi nimi i její matka, rozvedená překladatelka Jana, která nesnáší české muže. Její první láskou byl egoista Pažout, kterému nikdy neodpustila, že přišel do divadla pozdě, a navíc ve svetru. Neuspokojil ji ani první manžel, který sice sehnal byt, ale jinak byl stejný buran jako Pažout. Naštěstí onemocněl rakovinou a zemřel. Od té doby Jana hledá toho pravého. Hledá ho i Laura. Její první láskou byl americký lektor angličtiny Jeff, druhou prodavač mobilů Rickie, který nevyniká inteligencí, ale v posteli to umí. Laura vypráví, jak se před dvěma lety seznámila v Tatrách s Oliverem, osamělým čtyřicátníkem, který pracuje v reklamní agentuře, a dala mu přednost před řečmi, kterými ji nudil Rickie. Když po jedné schůzce skončí s Oliverem doma, překvapí je matka a dostane hysterický záchvat, protože v Oliverovi pozná Pažouta. Okamžitě ho vyhodí, ale dívka se s ním dál schází a matce nezbývá než jeho přítomnost trpět. Laura přistihne na vánočním večírku Olivera v objetí s bývalou přítelkyní, ale muž si ji usmíří poukazy na Kanárské ostrovy. Po roce se však v jejich vztahu objeví první trhliny a hádky, které vedou k tomu, že se Laura nechá svést Oliverovým nadřízeným. Oliver se s ní rozejde. Jenže kadeřnice podle dopisu v metru soudí, že ji opravdu miluje a že by se k němu měla vrátit.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Román pro ženy
Román pro ženy patří k nejoblíbenějším titulům Michala Viewegha, bezpochyby nejpopulárnějšího českého spisovatele současnosti. Knihy se dosud prodalo více než osmdesát tisíc výtisků a s dobrým ohlasem vyšla také chorvatsky a německy, podepsána je smlouva na vydání v Itálii a chystají se překlady do několika dalších jazyků.

Žánrově lze film charakterizovat jako inteligentní romantickou komedii, založenou na originální situační komice, vtipných dialozích a jímavém lidském osudu. Román pro ženy je jemně groteskním příběhem dvou žen: dvacetileté Laury, která pracuje v redakci dámského týdeníku Vyrovnaná žena, a její ovdovělé matky, tlumočnice a překladatelky Jany. Obě ženy hledají toho pravého a stále se jim to nedaří. Jana, která kdysi chodila s jedním Čechem, a proto "typické" Čechy upřímně nesnáší, marně hledá svého vysněného cizince a útrpně odolává tragikomické dvornosti dobráckého souseda Žemly. Laura se po dvou vztazích (s lektorem angličtiny a mladičkým prodavačem mobilních telefonů) zamiluje do čtyřicetiletého Olivera, který je zaměstnán coby kreativec v reklamní agentuře. Výchozí zápletkou celého filmu je fakt, že Oliver byl před dvaceti lety velkou láskou Lauřiny matky, jinými slovy oním „typickým" Čechem…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Román pro ženy
Soundtrack - ROMÁN PRO ŽENY:

Seznam skladeb:
------------------------------------------------------------

1. QUITTE A TOUT REFAIRE - Iva Frühlingová (2:22)
2. Jestlipak už máš chlapce? - dialog z filmu (0:16)
3. NOS MOMENTS INTIMES - Arno Elias (2:42)
4. Pěknej zadek - dialog z filmu (0:29)
5. NUE SOUS LE SOLEIL - Iva Frühlingová (3:34)
6. Třískat do bronzu je blbost - dialog z filmu (0:43)
7. SWEET LITTLE SOMETHING - Kryštof Michal (3:38)
8. Do mojí postele - dialog z filmu (0:33)
9. 3 P‘TITS POINTS DE SUSPICION - Iva Frühlingová (3:42)
10. Co tady děláš Pažoute? - dialog z filmu (0:44)
11. LA MUERTE - Iva Frühlingová (1:43)
12. To úplně mění situaci - dialog z filmu (1:14)
13. LAURA‘S ROMANCE - Jéróme Degey (2:02)
14. Na dušičky gazíkem - dialog z filmu (0:21)
15. OU TU VEUX QUAND TU VEUX - remix Eric Capone, Michel Eli / La Strada (2:19)
16. Pod hvězdnatým praporem - dialog z filmu (0:35)
17. FAMELESS - Kryštof Michal (3:37)
18. Model, fungující stovky generací - dialog z filmu (0:40)
19. OU TU VEUX QUAND TU VEUX - Iva Frühlingová (5:51)
20. Miluju tě. Vrať se! - dialog z filmu (0:20)
21. VANITY CASE - Iva Frühlingová (4:18)


Popis / Obsah / Info k filmu Román pro ženy
Po filmech Báječná léta pod psa a Výchova dívek v Čechách přichází do kin další adaptace bestselleru Michala Viewegha. Jeho Románu pro ženy, k němuž spisovatel napsal i scénář, se jako prvního českého filmu v produkci TV NOVA ujal režisér Filip Renč. (Předloha se proslavila rafinovanou autorovou reklamní kampaní: v pražském metru poutaly pozornost anonymní „inzeráty“ ve formě milostných dopisů muže, hledajícího ztracenou lásku.) Jedná se o romantickou komedii, zahalenou do typicky vieweghovské aury alibistické ironie.

Příběh se na základě milostných peripetií mladé redaktorky společenského časopisu Laury, její stárnoucí matky Jany a playboyského čtyřicátníka Olivera snaží humornou formou využít znaků, charakterizujících současnou společnost. Kromě reklamy, konzumu a feminismu (jejž autor tendenčně chápe jako pokrytecký boj s druhým pohlavím) k nim patří i osamělost a strach porušit vlastní pravidla a normy, které s věkem získávají podobu ostnatých drátů. To vše tvůrci prezentují ve formě četných retrospektiv s jediným cílem: nezávazně pobavit. Renčova režie je však překvapivě dost nenápadná, takže humornost situací souvisí hlavně s kvalitou hereckého výkonu.

Zdaleka nejlépe vyznívají scény, v nichž dominuje Simona Stašová jako afektovaná překladatelka Jana, celý život hledající toho pravého. Těžko snesitelné jsou věčně udivené kadeřnice, jimž Laura během úpravy vlasů svou milostnou anabázi vypráví. Nijak nevyniká ani debutující Slovenka Zuzana Kanócz. Vzhledem k Vieweghově popularitě je nepochybné, že záměrně nenáročný film, připomínající listování drahým konzumním časopisem, si najde své diváky. – Snímek je věnován tragicky zemřelému zpěvákovi Patriku Stoklasovi, který se v něm mihne jako messenger.

ZDROJ: Filmový přehled 2005/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10