Rodinné trampoty oficiála Tříšky (1949)

Rodinné trampoty oficiála Tříšky
79.8 %
 
 

Další název: Dobrodružství oficiála Tříšky; Kdo spí, ten krade

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 30.12.1949        
    Délka: 98 min.
„Hlavně se nenechat zapřáhnout..“
Obtloustlý, akurátní a v rodině mírně despotický pan Tříška pracoval jako bytové referent, čímž si zcela narušil psychickou odolnost, je vztekavý a snadno vzkypí. Zamýšlený odpočinek v lůně venkova, kam odjel s celou svou rodinou, však dopadne zcela jinak, než jak očekával - neboť všechny pracovité ruce se spojí, aby zajistily co nejrychlejší splnění zemědělských prací, navíc zůstal čas i na pěvecké zájmy. A hlavní hrdina je nakonec natolik stržen novým prostředím, že se s chutí zapojí. Režisér Josef Mach natočil vcelku zdařilou agitku, (byť ještě poznamenanou dávnými klišé: Tříška třeba nesnáší vojáky, ale jedním z nich, jenž chodí v civilu, se nic netuše spřátelí), a to zejména zásluhou velice věrohodného Saši Rašilova v titulní roli. (oficiální text distributora)

režie:
Josef Mach
 
 
hraje:
Saša Rašilov (vrchní oficiál Odon Tříška), Jarmila Kurandová (Tříšková), Rudolf Hrušínský (Odon, nejstarší syn Tříškových), Antonín Šůra (Jirka), Stanislav Fišer (Julínek), Alena Kreuzmannová (Slávka), Lída Vostrčilová (Božka), Robert Vrchota (poručík Vrána, Slávčin chlapec), Felix le Breux (Veleba), Josef Kotapiš (nájemce Košilka), J. O. Martin (předseda MNV), Josef Kemr (Karel, žadatel o byt), Blažena Slavíčková (uchazečka o byt na ulici), Jan W. Speerger (nosič), Jindra Hermanová (žadatelka o byt), Hana Kavalírová (žadatelka o byt, Karlova žena), Viktor Očásek (úředník bytového úřadu), František Marek (žadatel o byt), Stanislav Lužický (scéna v autobuse), Vilém Prokop Mlejnek (člen pěveckého sboru), Karel Effa (sedlák), Richard Záhorský, Zdenka Balounová, Valerie Vašáková, Josef Šulc, František Zakopal, Jindřiška Hradecká, Vítězslav Fiala
 
 
námět:
Jiří Kalina, Karel Vladyka, Karel Feix
 
 
scénář:
Josef Mach, Ivan Osvald
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Julius Kalaš
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Josef Vlček
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Hanuš, Jaroslav Niklas
 
 
zpěv:
Sbor (Hodné dítko ráno vstává; Na tú svatú Katerinu; Zpívej, skřivánku, zpívej; Chovejte mě, má matičko; Prídi, Jano, k nám; Národ náš spoléhá na své syny;)
 
 
masky:
Karel Suchánek
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.