Robinson Crusoe (1997)

Robinson Crusoe
64.8 %
 
 
    Žánr: dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 91 min.
„Filmová adaptace románu Daniela Defoea o nejslavnějším trosečníkovi všech dob.“
První a nejpopulárnější román anglického spisovatele Daniela Defoea Robinson Crusoe (1719) patří k nejčastěji filmovaným dílům světové literatury. Od Méliesovy jedenáctiminutové verze (1902) vznikla téměř padesátka adaptací a další desítky filmů, volně inspirovaných osudy Defoeova hrdiny.

K nejznámějším patří Buňuelovo Dobrodružství Robinsona Crusoe (1952), natočené v Mexiku, britská adaptace Jacka Golda Robinson Crusoe a jeho Pátek (1975) s Peterem O'Toolem či Deschanelův americký přepis Crusoe (1988) s Aidanem Quinnem. Svou trochou do mlýna přispěla i česká kinematografie, a sice animovaným filmem Stanislava Látala Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (1981).

Jedna z posledních verzí vznikla v roce 1996 s populárním irským hercem Piercem Brosnanem v titulní úloze. Příběh osamělého trosečníka je opatřen novou motivací (Crusoe opouští rodné Skotsko a milovanou ženu, když v sebeobraně zabije svého soka v lásce), ale jinak je vyprávěn tradičními filmovými prostředky s důrazem na dobrodružné aspekty jeho života na pustém ostrově (střet s kanibaly).

Snímek vznikal v roce 1994 v exteriérech Nové Guineje a právě během natáčení Brosnan dostal nabídku ztělesnit na filmovém plátně proslulého agenta Jejího Veličenstva Jamese Bonda. Vzhledem k protahujícím se dokončovacím pracem se Robinson Crusoe dostal do kin až po Brosnanově první bondovce Zlaté oko (1995).

Zdroj: ČT

režie:
George Miller, Rod Hardy, Daniela Zachariášová
 
 
hraje:
Pierce Brosnan (Robinson Crusoe), William Takaku (Pátek), Polly Walker (Mary), Ian Hart (Daniel Defoe), James Frain (Robert, Defoeův vydavatel), Damian Lewis (Patrick), Sean Brosnan (chlapec), Tim McMullan (Crusoeův sekundant), Ben Robertson (James, Patrickův bratr), Martin Grace (kapitán Braga)
 
 
námět:
Daniel Defoe (román (1719))
 
 
scénář:
Christopher Lofton, Tracy Keenan Wynn, Christopher Canaan
 
 
kamera:
David Connell
 
 
hudba:
Jenny Muskett
 
 
výprava-architekt:
Leslie Binns
 
 
kostýmy:
Lesley Nicholson
 
 
střih:
Gregg Featherman, Kevin Stitt, Richard Bracken
 
 
zvuk:
John Schiefelbein
 
 
vedoucí produkce:
Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Robert Halmi
 
 
dabing:
Vladislav Beneš (Robinson Crusoe), Miloslav Mejzlík (Pátek), Ivan Richter (Daniel Defoe), Kamila Špráchalová (Mary McGregorová), Aleš Procházka, Petr Oliva (kapitán Braga), Rudolf Kubík, Zdeněk Mahdal, Jan Hanžlík, Miloš Sommer (zvuk)
 
 
koproducent:
Timothy White, Simon Bosanquet
 
 
koordinátor kaskadérů:
Patrick Banta
 
 
vizuální efekty:
John P. Mesa (supervize), Introvision
 
 
spolupráce:
Zdeněk Franc, Jana Kovaříková, Radka Lehká, Olina Smíšková
 
 
producent:
Njeri Karago
 
 
překlad:
Petra Jungwirthová
 
 
režie českého znění:
Daniela Zachariášová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.