Duben
ohodnotit

Říše slunce

Empire of the Sun

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
150 minut
„Ještě patřil mezi děti, ale vydržet musel více, než mnozí dospělí.“

Komentáře k filmu Říše slunce

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.3.2013
I UMĚNÍ mě dokáže bavit,   viz. Forrest Gump, což však   není případ tohoto snímku,   jemuž ale určité   objektivní kvality nelze   upřít. Jen s ohledem na ně   za 5, sám bych dal 3.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.4.2011
Román i filmové zpracování   situované do Japonci   okupované Číny má v   příběhu v davu ztraceného   chlapce úžasnou emotivní   sílu. Pozdější   vynikající herec Christian   Bale, který tuto dětskou   filmovou úlohu naprosto a s   přehledem zvládnul, mi   udělal radost i tím, že v   jeho ztvárnění je   románová předloha a film v   úžasné jednotě.
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2012
Ke své hanbě přiznávám,   že jsem tenhle Spielbergův   majstrštyk ještě donedávna   neznala. Ani vlastně nevím,   co pochválit dřív - zdali   špičkovou atmosféru celého   snímku (ze scén, kdy Jim nad   mrtvou paní Viktorovou   sleduje záblesk atomového   výbuchu, jeho zoufalství ze   smrti japonského kamaráda,   který se s ním chtěl   rozdělit o své poslední   mango, či konečného   setkání s rodiči mi jde   mráz po zádech ještě   dneska), vynikající herecký   výkon malého Ch. Balea,   který tak přesvědčivě   ztvárnil přerod hlavního   hrdiny z rozmazleného kluka   Jamieho v mazaného mladíka   Jima, který se o sebe   dokáže postarat v každé   situaci, ale v nitru   zůstává dál oním   bezbranným a vyděšeným   děckem, které si už   nedokáže vzpomenout na   tváře svých rodičů, anebo   nádhernou muziku Johna   Williamse... Ohromně silný   film, který nám ukazuje, že   "válka je vůl"   kdekoliv na světě.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.6.2009
Steven Spielberg přivedl na   filmové plátno knihu J. G.   Ballarda. Kniha obsahuje   skutečné osobní autorovy   prožitky. O co v příběhu   jde? Sledujeme události   očima malého   dvanáctiletého chlapce. Jsme   v Šanghaji, píše se rok   1941, je prosinec a blíží   se Vánoce. Válka v Evropě   je dosti daleko, ale nastanou   události, kdy bude dosti   blízko.
Po útoku na   Pearl Harbour i náš hrdina   prožívá válku na vlastní   kůži. Japonci začnou   úřadovat i v Číně. V   nastalém chaosu je malý   Jamie, tak se ten kluk   jmenuje, odtržen od rodičů.   Co má dělat? Doposud se o   něj starali rodičové a   čínská vychovatelka? A tak   sledujeme přeměnu malého   kluka v dospělého muže. S   hrůzami války se setkává   na každém kroku. Střelba,   krev, hnijící mrtvoly, hlad   a všudypřítomný chaos.   Jamie se chvilku poflakuje po   městě, aby se brzy setkal se   svým úhlavním přítelem,   americkým námořníkem,   Basiem. Basie udělá z   Jamieho Jima. Jim Basieho   považuje za přítele. Basie   Jima spíše využívá a   zneužívá. Po čase se oba   dostanou do zajateckého   tábora, kde je čekají tři   roky života. Neustálý boj o   jídlo, o prvenství ve   frontě. Sehnat to či ono. To   jsou hlavní náplně dní   Jimova života. Každou   chvilku může přijít smrt.   Životospráva nic moc, léky   nejsou a pokud jde o nemoci,   těch je habaděj.
Jima se snaží   vzdělávat i táborový   lékař a vlastně mu   nahrazuje i otce. Jim   dospívá v dospělého muže   a konec války se blíží.   Pravda, je mu patnáct let,   ale co Jim prožil nezažil   mnohý šedesátiletý muž.  
Jenže, ještě než   ten konec války nastane,   dojde k mnoha událostem,   které ovlivní život nejen   táborových zajatců, ale i   jejich hlídačů a sousedů.  
Kdo četl knihu a   viděl film mi jistě dá za   pravdu, že pan Spielberg   diváky hodně šetřil.   Mnohé, co pan Ballard prožil   a zapsal ve své knize se   nedostalo na plátno. I tak   obě díla se dají považovat   za skvělá a mohu doporučit.   Film je výpravný a má   podmanivou hudbu. Dostane   vás.
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.2.2013
Tak tady možná byla první   role Ch.Bale.Zhostil se toho   výborně.
Líbil se mi   ten jeho život v tom táboře   a pak také John Malkovich je   tady nepřéhlednutelný.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.10.2009
Velmi dramatický váleční   film příběh chlapce  
kterého   zasáhne tragedie v rodině a   přesto žije dál dětským   životem.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Další skvělý film   skvělého režiséra. Nemá   to sice takový spád jako   např. Schindlerův seznam   (který se také odehrává za   2.sv.v.) ale to ani nemusí   protože to je o něčem   úplně jiném. Filmu také   hodně pomáhají herci   (hlavně v té době ještě   malý Christian Bale).   Krásný film.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.3.2012
Tento film ve mně zanechal   hluboký dojem, ale pamatuji   si ho jinak,trochu. Chlapec   zůstal sám, protože se   ztratil rodičům, kteří   odjeli lodí. On se dostal do   uprchlického tábora, tam   plní funkci posla a hlavně   rozumí jazyku, takže   zachranˇuje některé   vypjaté situace. Tábor je   bombardován a všichni   odcházejí. Je tam   postřehnout i záblesk   výbuchu bomby nad Nagasaki.   Závěr film je silný, kdy   společně s dalšími dětmi   čeká příjezd rodičů,   kteří ho přes Červený   kříž hledají. Stojí tam   kluk se strápenou tváří   dospělého muže. Matka ho   konečně spatří a jeho   jediná vzpomínka je matčiny   vlasy. Každý zlo je hnusný,   zvláštˇ když se podepíše   na neviných. Je to zajímavý   film, II.světová válka z   druhé konce světa. Je to   Spielberg a kluka tam hraje   Christian Bale.Skvělý!!
charlie1612
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.1.2010
Když jsem si před časem   přečetl knížku J. G.   Ballarda a pod jejím dojmem   si pořídil film, objevil   jsem pro mě celkem málo   známý úsek druhé světové   války – japonskou okupaci   Číny a osud cizinců -   podnikatelů, obchodníků,   diplomatů i náhodných   svědků těchto pohnutých   událostí. To vše na osudu   malého Jima -Jamese Grahama   (ve filmu ztvárněného tehdy   13ti letým Christianem   Balem), ztraceného při   zmatcích během evakuace a   vytrženého z bezpečí více   než dobře zajištěné   britské rodiny až do té   doby žijící v poklidu v   Brity ovládané části   Číny, v Šanghaji. Malý   hrdina se musí vyrovnat s   novou skutečností –   postarat se sám o sebe v   drsném prostředí v boji o   přežití na ulici a později   v zajateckém táboře pro   britské civilisty v Soo Chow.   Svoji hyperaktivitou, kterou   mnohdy ostatním (jak   zajatcům, tak japonským   hlídačům) jde na nervy, a   svým klukovským zájmem o   vše nové, co se kolem něj   děje, dává nevědomky všem   okolo metodu, jak se vyrovnat   s protivenstvími, kterým je   vystaven. Ať je to   využívání jeho služeb ze   strany nových amerických   „přátel“ v zajateckém   táboře (to mu ukáže, jak   získat řadu užitečných   věcí a potravin – a to   nejen pro sebe a svým   způsobem mu získá i   autoritu a určité   „výsadní“ postavení),   každodenní útrapy zajatců   v táboře i útlak ze strany   japonských strážců. Obsah   knihy a vlastní historické   událostí jsou zpracovány   značně volně, na druhé   straně to tvůrcům filmu   umožnilo naplnit jej   nádhernými symbolickými   obrazy odrážejícími   nezkušenou klukovskou   fantazii, ztvárnit přerod   jeho duše v těžkém období   raného dospívání.   Většina scén je natočena   naprosto přesvědčivě –   krutý a nemilosrdný vpád   Japonců do Číny, naprostý   chaos při evakuaci Šanghaje   spojené s rozvrácením   společnosti a ztrátou všech   základních hodnot, život v   zajateckém táboře,   působivé zpracování   náletu amerických stíhačů   na japonské letiště v   sousedství tábora.
To vše podtrženo   hudebním motivem - podmanivou   stěžejní písní školního   chlapeckého sboru. Film by si   jistě zasloužil větší   pozornost, než je mu   věnovaná – i když teď   nedávno se opět po čase   dostal na pořad ČS TV.
Ještě bych rád opravil   informaci v popisce filmu –   Jimovi rodiče nezahynuli,   opět se s nimi po osvobození   setká, což je jednou ze   stěžejmích scén v závěru   filmu.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2009
Ještě se mi nestalo, že   bych po skončení filmu   zůstal sedět zahleděn a   zamyšlen do závěrečných   titulků…Celý ten konec byl   tak emocionálně natočen že   jsem si neuvědomil   závěrečnou pasáž a jen   jsem se nechal unášet   hudbou, nemyslel jsem na čas   strávený u filmu, nemyslel   jsem na samotný film,   všechno jsem hodil za hlavu   zavřel jsem oči a poslouchal   jsem…Něco tak krásného,   tak božského jsem nikdy   neslyšel… Tak sugestivní   pohled na válku očima   dítěte, jež v jejím   průběhu prožije a prodělá   změny pro nás   nepředstavitelné, jsem   vskutku ještě   neviděl…Myslím, že u   tohoto díla je na místě   srovnání s Annou Frankovou,   protože spolu s touto knihou   představuje v rámci tohoto   žánru Spielbergův film   absolutní vrchol.. Řemeslná   dokonalost, zajímavý   příběh i lokace, ale i   úchvatný hudební doprovod   by však v případě tohoto   snímku vyšly vniveč, pokud   by hlavní postava nebyla tak   úžasně ztvárněna   Christianem Balem…Ačkoli   jeho hlavní hrdina svým   hyperaktivním chováním   často až protivný, na   druhé straně si v pár   momentech uvědomíte, jaký   souboj svádí uvnitř   dětské duše…Říše   slunce je moc povedený   snímek, zanechal ve mně   hlubokou stopu!!!
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.5.2013
Spielberg umí i méně   komerční filmy, i když   hollywoodský patos je v nich   v únosné míře také   přítomný. To mi tenhle   snímek potvrdil. Ale   hodnocení jsem musel tak   trochu uměle   "dotovat", protože   jsem naneštěstí viděl   dabovanou verzi. Rozhodně   nepatřím mezi zavilé   odpůrce dabingu. Originál je   jistě lepší, ale většinou   bez velkého remcání snesu   obojí. Jenže to, co potkalo   Říši slunce, hraničí s   hrůzami, které pamatujeme z   amatérsky namlouvaných   videokazet z rudých časů.   Nejstrašnější je bohužel   případ hlavní postavy, kde   otřesný "výkon"   Pavla Manga totálně   smazává Baleovo snažení.   Ten chlapec byl už v Cirkusu   Humberto herecky prkenný (ale   jo, tam byl i roztomilý), tak   nechápu, který mamlas ho   angažoval na tuhle práci.   Spielberg - dobrá práce,   dabing - třikrát fuj.
Pardal
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.1.2006
První polovina filmu se mi   docela líbila, příběh o   zbohatlé anglické rodině   žijící v Singapuru v   domnění, že se jich 2.   Světová válka netýká,   což však brzy změní invaze   Japonců. Celkem se mě   líbily scény lidí   prchajících z města a   beznaděj zbohatlíků kteří   najednou ztratily pevnou půdu   pod nohama. Druhá polovina   filmu, kdy je chlapec osamocen   a později vězněn mě už   zas tak nepotěšila, protože   si myslím, že postrádá   reálnost. Vězení je spíše   jako tábor lidí   uvězněných na pustém   ostrově a ne v japonském   lágru kde byly podmínky   mnohem těžší, připomíná   mi to spíše útěk z   Absolonu než film z 2. SV….   Druhá polovina prostě kazí   dojem z celku a tudíž je z   toho pouhý průměr který   když neuvidíte o nic   nepřijdete.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.4.2013
Další z ohromně povedených   filmů Stevena Spielberga.   Zachycuje život v japonském   zajateckém táboře z pohledu   12letého kluka, přinášeje   mnoho námětů k zamyšlení   a částečně přibližuje   také 2. světovou válku v   Japonsku.
Kvalitu filmu   podporují i skvělé herecké   výkony. Bohužel totéž   nemohu říct o dabingu a   nechápu, proč při dnešním   všudypřítomném   předabovávání vysílá ČT   stále VHS dabing s Pavlem   Mangem, kterého sice   považuji za dobrého   přímého herce, avšak   dabing je oblast, kam   evidentně vůbec nepatří;   výkon Ch. Balea totálně   zkazil a v této verzi   značně kazí celkový dojem   z filmu.
Jinak Říše   slunce nabízí úžasný a   zároveň hluboký zážitek,   který by člověk měl   poznat. Litovat podle mě   nebude.
Kmotr95
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2009
Výborný válečný film s   výborným příběhem.   Hlavní postavou je chlapec z   anglické rodiny, který se   ocitá v zajetí japonců.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.4.2008
Těším se na dalšího Batmana
hlavně proto, abych mohla   shlédnout, co nám z toho   chlapce vyrostlo. Ale k filmu.   Zajatecké tábory, to je   vždy hrůza. Hlavní hrdina   spolu s J. Malkovichem pro mne   předvedli herecký koncert, a   i když odezva právě na   tento film nebyla strhující,   já ho řadím mezi ty velice   zdařilé. Nemohu tomu ani   uvěřit, že uplynulo 21 let   od jeho natočení. Závěr   filmu je tak strhující, že   jej vřele doporučuji i   dnešním mladým filmovým   nadšencům.
Naki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Příběh založen na   skutečné události.   Mentalitu ras a zemí vystihl   Spielberg dokonale. Spielberg   ukázal, že se umí dotknout   i emocí což nám tento   snímek nabízí haldy.   Samozřejmě musíme   podotknout dobu kdy byl film   natočen, tak jsme nemohli   očekávat žádné velké   efekty, ale myslím si, že   nám každému stačilo   prostředí, v kterém se to   vše odehrálo. Silný   příběh chlapce kolem   kterého se to točí celých   154 minut. Neuvěřitelný   výkon Christiana Baleho (Jima   Grahama).
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2011
skvělá kniha, skvělý film
Říše slunce je pro mě   jeden z filmů zlatého fondu   světové kinematografie,   filmů, které lze hodnotit   pouze za použití   superlativů. Pro   středoevropana, který se   nijak zvlášť nezabýval   dějinami druhé světové   války, zcela nový pohled na   tato válečná léta. Nový   prostředím a povahou bojů,   podtržený pohledem malého   chlapce, který si za pár let   musil nechtěně odžít   tolik, co by jiného nepotkalo   za několik životů. Přes   všechna skvělá hodnocení   je to snímek z mi neznámých   důvodů poměrně   opomíjený, na televizních   obrazovkách málo vídaný a   distributory filmových   nosičů obcházený. Když si   uvědomím, jaké   kinematografické paskvily se   na nás dnes a denně chrlí   přes pulty trafik, pak   nechápu. Říše slunce je   filmem vskutku uměleckým a   zároveň poutavým, filmem,   který vás pohltí a   nepustí, filmem s velkým F.   Režisér Steven Spielberg   nás o svých kvalitách   přesvědčil už mnohokrát,   pro Christiana Balea to byl   start mezi hereckou elitu a   téměř všichni z ostatních   protagonistů se mohou   pochlubil nadmíru skvělou   filmografií. K výjimečnosti   snímku jistě nemalou měrou   přispěla i skvělá hudba   Johna Williamse. Věřím, že   je ještě spousta fandů,   kteří jej neviděli.   Svědčí o tom alespoň   relativně malé množství   recenzí. Patříte-li i Vy   mezi ty ochuzené, neváhejte!
Marign
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2010
.
Opravdu povedeny film. Skvele   zahrany hlavnim hrdinou. Vubec   jsem o nem nevedela, jen   nahodou jsem ho videla na ct2.   Urcite stoji za podivani a   zamysleni.
pivnidoga
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.10.2007
Nedoceneny film S. Spielberga,   emocionalne skvely zazitek.   Hudba J. Williamse nepotrebuje   komentar. Trestuhodne   zapomenuty film s vybornym Ch.   Balem v nejlepsi detske roli,   kterou sem mel moznost videt.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih19499minih19499Společnost mrtvých básníků (1989) 
Dead Poets Society n
minih4387minih4387Bod zlomu (1991) 
Point Break n
minih46642minih46642Drak z chrámu Šaolin 2: Lehkomyslný bojovník (1980) 
Dian zhi gong fu gan chian chan n
minih11425minih11425Líbánky v Las Vegas (1992) 
Honeymoon in Vegas n
minih73268minih73268Vůdce daroval Židům město (1944) 
Theresienstadt n
minih18867minih18867Sindibád a tygří oko (1977) 
Sinbad and the Eye of the Tiger n
minih13931minih13931Nekonečná - nevystupovat (1978) 
Nekonečná - nevystupovat n
minih36695minih36695Účastníci zájezdu (2006) 
n
minih57454minih57454Koření (2005) [TV pořad] 
n
minih53422minih53422Okavango (1993) [TV seriál] 
Okavango: The Wild Frontier n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

59 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Harry Palmer: Případ Ipcress

22:50 - 23:40

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:55 - 23:50

99 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

22:40 - 23:45

54 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10