Rajské zahrady (2009) [TV cyklus]

Rajské zahrady
86.9 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 18 min.
Nový cyklus vlastivědných dokumentů o historických parcích a zahradách. Zachycuje vývoj zahradních stylů, architektury i osudů pozoruhodných osobností. Vyrábí Centrum dokumentu a publicistiky Televizního studia Ostrava v dramaturgii Vladimíra Štvrtni. Na mapě neopakovatelných míst a zážitků nám průvodkyní bude herečka Zuzana Slavíková. Režie je v rukou Petra Lokaje a Jána Nováka.
Rajské zahrady chtějí pro televizní diváky objevit a zprostředkovat hodnoty, skryté v naší kulturní krajině. Nabídnout možnost pochopit něco z odkazu naší minulosti, z dob, kdy se zahrada měnila v park a park se měnil v krajinu. Přineseme důkazy o tom, že české země zaujímaly v Evropě po celou dobu její novodobé kulturní historie své pevné místo. Napříč čtyřmi staletími (od r. 1700) se prolíná téma schopné zaujmout širokou i odbornou veřejnost. Nový publicistický cyklus přichází v komplexnějším rozsahu s doposud nezpracovaným a přitom společensky závažným tématem, které může posílit opomíjené povědomí o evropských historických a myšlenkových proudech ve vývoji české kultury.
Téměř vše, na co v krajině českých zemí pohlédneme, je výsledkem záměrné lidské činnosti. Je to odkaz, který nám zanechali naši předkové a my jej považujeme za něco daného, samozřejmého. Ale za zrodem tváře naší kulturní krajiny stojí ohromný kus práce našich předchůdců. A za ním opomíjená jména jejich tvůrců a velké příběhy o lidské touze proměnit svůj domov v Rajskou zahradu.
Naši předkové realizovali své vize a sny, trpělivě čekali na výsledky desítky let, a když přesahovaly rozměr lidského života, předávali je svým dědicům. Zde je třeba hledat kořeny uvědomělého kultivování krajiny. To mělo v našich podmínkách skromné počátky v zahradách raně středověkých hradů, pokračování v klášterních a v zámeckých zahradách a parcích. Vrcholem bylo tříbení rozsáhlých krajinných celků. Dnes na mnoha místech usilujeme o záchranu původních zámeckých areálů, zahrad či jiných krajinných prvků. S poučenou úctou vnímáme dědictví po svých předcích a často při tom, zejména v kontextu nečekaných živelných událostí, usvědčujeme sami sebe z chyb, kterých se při srovnatelném konání dnes dopouštíme.

Jednotlivé díly cyklu Rajské zahrady zahrnují tyto parky a zahradní komplexy: Kratochvíle, Jaroměřice nad Rokytnou, Slavkov u Brna, Slezské Rudoltice, Velké Losiny, Vrchotovy Janovice, Český Krumlov, Průhonice, Krásný Dvůr, Podzámecká a Květná zahrada Kroměříž, Libosad u Jičína a další.

režie:
Petr Lokaj
 
 
námět:
Jiří Radek, Vladimír Štvrtňa
 
 
scénář:
Petr Lokaj, Jitka Škápíková
 
 
kamera:
Pavel Vildomec, Krunoslav Kiko Keteleš, Petr Kožušník
 
 
hudba:
Jiří Bura (hudební režie), Jaromír Vašek (hudební režie)
 
 
střih:
Adina Karbulová, Petr Vlček, Jaromír Vašek
 
 
zvuk:
Petr Pokorný, Dimitri Kanurkov, Viktor Pokorný, Marcel Weis, Milan Sýkora, Jakub Krajíček
 
 
produkce:
Daniela Roncová
 
 
dramaturgie:
Vladimír Štvrtňa, Lenka Poláková (šéfdramaturg)
 
 
asistent režie:
Daniela Roncová
 
 
asistent kamery:
Daniela Radková
 
 
odborný poradce:
Ondřej Zatloukal
 
 
spolupráce:
Marek Halfar, Petr Vlček, Petr Pénzes-Gyurický, Andrea Krzystková, Tomáš Pavelek, Tomáš Pchálek, Milan Bača, Aleš Müller, David Rojíček, Klára Bartůňková, Vlastimil Uhliar, Marek Lankočí, Michal Stankuš, Přemysl Koudela, Stanislav Solánský, Aleš Hrzal
 
 
producent:
Peter Daník (šéfproducent), Pavla Vidlářová (šéfproducentka)
 
 
účinkuje:
Zuzana Slavíková (průvodkyně)
 
 
vedoucí výroby:
Svatava Janošcová
 
 
skript:
Daniela Roncová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.