Radikální řez (1983)

Radikální řez
58 %
 
 
    Žánr: krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.9.1984        
    Délka: 83 min.
„Kriminální příběh odehrávající se v cikánské čtvrti jednoho okresního města“
V ruině starého domu v cikánské čtvrti je nalezen mrtvý mladý muž Tomáš Ruml. Zjistí se, že je to Tomáš Ruml, jehož otec, slavný architekt plánuje zbourat starou čtvrť, obydlenou zloději a podvodníky, a místo ní postavit moderní sídliště. Samozřejmě, že se místní cikáni bouří, a tak pro kriminalisty je prvním motivem pomsta. Navíc zmizel i druhý architektův syn a kriminalisté počítají, že je jen otázkou času, kdy se najde jeho tělo. Při vyšetřování vraždy se mladý kriminalista Weiner seznámí s mladu cikánkou, která ho navede úplně na nový směr vyšetřování. Tomáš Ruml nebyl jenom naivním malířem, ale měl i leccos na svědomí. Vydíral například svou vlastní matku kvůli nevěře s architektem Pockertem, znásilnil mladou cikánku společně s kamarády, a navíc i kradl. Detektiv Weiner proniká s pomocí cikánského kolegy Takáče mezi místní komunitu a získává zásadní informace o pravém vrahovi. Ten ale stačí ještě zavraždit mladou cikánku.  Autor: curil

režie:
Dušan Klein
 
 
hraje:
Ľubomír Paulovič (kriminalista Jindřich Weiner), Bronislav Poloczek (kriminalista kapitán Rudolf Smolin), Josef Ropog (kriminalista poručík Takáč), Monika Žigová (Naha), Ilja Racek (architekt Robert Ruml), Věra Vlčková (Kristýna Rumlová), Valentina Thielová (Jana Rumlová), Otto Lackovič (muzikant Koloman Horvath), Marián Labuda (cikánský baron Tancoš), Jan Kanyza (hudebník Jiří Pockert, Kristýnin milenec), Václav Stýblo (náčelník VB), Veronika Gajerová (Žíža), Dana Balounová (drbna Dobiášová), Dalimil Klapka (Janda), Karel Koloušek (vrchní), Andrej Brož (Pavel), Miroslav Hanuš (Tom Ruml), Vladimír Hrabánek (zelinář), Karel Šebesta (psychiatr), Július Farkaš (Farkaš), René Přibil (Ramas), Marta Bandyová (Farkašová), Hana Demeterová (Ramasová), Ladislav Goral (Baláž), Emil Ščuka (Štefan), Dan Čičák (Adámek), Zdeňka Sajfertová (sekretářka), Romen (tančí a zpívá), Miloslav Homola (lékař), Vlastimil Venclík (Rumlův kolega), Ivo Niederle (kriminalista), Milan Riehs (ředitel školy), Petr Hermann (tajemník ONV), Milan Stehlík (dozorčí VB), František Šarišský (Fero, bratr Nahy), Eduard Pavlíček (učitel Řeřicha)
 
 
námět:
Josef Klíma (novela)
 
 
scénář:
Dušan Klein, Drahoslav Makovička
 
 
kamera:
Josef Vaniš
 
 
hudba:
Zdeněk Marat
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz
 
 
kostýmy:
Dimitrij Kadrnožka
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Zika
 
 
mluví:
Michal Pavlata (Weiner), Jan Pohan (Takáč), Yvetta Blanarovičová (Naha), Gustav Bubník (Fero, bratr Nahy), Mirko Musil (učitel Řeřicha + psychiatr), Andrej Hryc (Farkaš)
 
 
text písně:
Emil Ščuka, Marta Bandyová
 
 
masky:
František Čížek, Miroslav Buhr
 
 
dramaturgie:
Drahoslav Makovička
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Veruněk, Bohdan Kysil
 
 
asistent režie:
Vít Horálek
 
 
pomocná režie:
Michal Vostřez, Martin Faltýn
 
 
odborný poradce:
Stanislav Šimek, Jan Vyšín, Přemysl Strejc
 
 
fotograf:
Vladimír Souček
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.