Duben
ohodnotit

Řada nešťastných příhod

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Další název:
Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod; Lemony Snicket - Rätselhafte Ereignisse
Rok:
2004
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
3.2.2005
„Trojice sirotků, hamižný strýc a řada podivných neštěstí v poněkud černé rodinné komedii.“
Popis / Obsah / Info k filmu Řada nešťastných příhod
Čtrnáctiletá Violet se zajímá o vynálezy, její dvanáctiletý bratr Klaus o knihy a malá sestřička Sunny zatím jen o ohryzávání všeho možného. Od rodinného bankéře Poea se dozvědí, že jejich rodiče zahynuli při požáru domu. Až do plnoletosti bude o ně a jejich majetek pečovat strýc Olaf. Místo nového domova se však sourozenci ocitnou v ponurém špinavém domě zlého muže, který se netají tím, že mu jde jen o peníze. Nutí je tvrdě pracovat, a sotva mu soud svěří opatrovnictví, pokusí se jich zbavit, když je nechá zamčené v autě na přejezdu před blížícím se vlakem. Díky Violet se dětem podaří na poslední chvíli uniknout a Poe je odveze k laskavému strýci Montgomerymu. Podivínský chlapík, jehož rodiče také zahynuli při požáru, je seznámí se svými hadími mazlíčky a slibuje jim dobrodružnou cestu do Peru. Nedbá jejich varování před novým ošetřovatelem hadů Stefanem, který není nikým jiným než maskovaným Olafem. Místo do Peru tak další ráno putuje do márnice. Dalším člověkem, který se o děti má postarat, je teta Josefina. Také do její přízně se vzápětí pokusí vetřít Olaf, převlečený tentokrát za okouzlujícího kapitána Šmejda. Netrvá dlouho a děti najdou jen rozbité okno a dopis na rozloučenou. Protože je plný gramatických chyb a teta milovala pravopis, pochopí Klaus, že ho teta napsala pod nátlakem. Vzápětí objeví v chybách ukrytou šifru, z níž se dozví, že teta žije. Najdou ji, ale jsou znovu napadeni Olafem, který se jich opět zmocní. A když se od Poea dozví, že pokud se dětem něco stane, může majetek zdědit pouze jejich příbuzný, dostane geniální nápad, jak se veřejně oženit s Violet, aniž by o tom kdokoli věděl.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Řada nešťastných příhod
Film plný originální směsi inteligence, ironie a humoru okouzlí nejen mladé diváky.
Příběh pojednává o třech dětech a jejich více než pozoruhodné životní cestě. Přes ztrátu rodičů přes sled tajemných okolností se sourozenci Baudelairovi navzájem naleznou na cestě nádherných překvapení a katastrofálních nezdarů při pátrání po domově. To vše pod dohledem nového poručníka – lstivého, vychytralého strýce Olafa, který je ochoten udělat cokoliv, aby získal jejich dědictví. A to opravdu cokoliv. Avšak děti se mohou spolehnout na svou přirozený důmysl, vynalézavost, vtip a v neposlední řadě na nezkrotná kouzla. Toto jim všem pomůže objevit, že pokud drží pospolu, tvoří rodinu … domov.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Řada nešťastných příhod
Tento film je nepředstavitelně děsivý, což v tomto případě znamená “hrůzné neštěstí tří sirotků, které chce o život připravit podlý hrabě Olaf prahnoucí po jejich obrovském dědictví”.
Objeví se v něm strašný požár, chutné těstovinky, Jim Carrey, masožravé pijavice, nesmírně smrtelná zmije, Meryl Streepová a jeden hoštapler jménem Jude Law. Jediné, co by mohlo učinit takovou podívanou ještě víc znepokojující, jsou zvláštní bonusy, jako například můj komentář, neutěšené nepoužité scény & neradostné nepovedené záběry.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Řada nešťastných příhod
Série dětských knížek Lemonyho Snicketa Řada nešťastných příhod (vychází i u nás a měla by dosáhnout počtu třinácti částí) soupeří ve čtenářské popularitě s příběhy Harryho Pottera. Navenek jednodušší forma, než jakou využívá vyprávění o kouzelnickém chlapci, ovšem skrývá poměrně komplikovanou a ambiciózní autorskou úvahu, což se promítlo i do filmu Brada Silberlinga. Ten využívá motivů tří prvních knih (Zlý začátek, Temné terárium, Široké okno), vycházejících ze záliby čtenářů v temných aspektech fantazijních dobrodružství. Hrdiny vyprávění jsou sourozenci Baudelairovi, čtrnáctiletá Violet, dvanáctiletý Klaus a žvatlající Sunny, kteří přišli při požáru o rodiče i o domov a jako dědicové velkého jmění se stávají oběťmi pronásledování ziskuchtivého zloducha, hraběte Olafa. Ten na ně útočí v různých převlecích (jako „italský“ ošetřovatel hadů Stefano a jednonohý kapitán Šmejd) nejen ve svém domě, ale i v okamžiku, kdy nacházejí útočiště u dalších příbuzných, dobráckého strýce herpetologa Montyho a později u ustrašené tetičky Josefiny. „Dospělá“ spravedlnost v podobě přihlouplého bankéře Poea či sympatické, ale pošetilé soudkyně Straussové nemá proti sofistikovanému Zlu žádnou šanci, a tak se sirotci při hledání bezpečného útočiště musejí spoléhat jen sami na sebe. – Chmurné „viktoriánské“ aspekty vyprávění posiluje důsledná vizuální stylizace (využívající komplexní digitální úpravy scén, natáčených v ateliérových dekoracích), již předjímají knižní ilustrace Bretta Helquista. (Na filmu se podílel oblíbený spolupracovník Tima Burtona, výtvarník Rick Heinrichs.) Některá jména už v knize odkazují ke klasickým vzorům (Baudelaire, Poe) a ve filmu najdeme navíc drobné odkazy na staré hollywoodské horory, spjaté hlavně s postavou hraběte Olafa. (Jednou ze zajímavých rekvizit je ovšem i auto pana Poea, Tatra 603.) – Důležitou roli hraje sám autor Lemony Snicket, což je víc než jen pseudonym amerického spisovatele Daniela Handlera. Vypravěč (viděný vždy jen ve stínu a prezentovaný hlasem Judea Lawa) stejně důrazně jako v knihách proniká do děje jako všudypřítomný komentátor, dokumentující na starém psacím stroji „skutečné“ osudy hrdinů. Jeho hlavním úkolem je ovšem připomínat, že se nejedná o příběh s dobrým průběhem ani koncem. Součástí této „zcizovací“ vypravěčské struktury je i úvodní, záměrně kýčovitý animovaný filmeček Nejmenší elf (protiklad k němu tvoří animované sekvence pod závěrečnými titulky) či podtitulky „překládající“ žvatlání malé Sunny. Pod „nešťastným“ tónem ovšem příběh samozřejmě skrývá tradiční pozitivní poselství. – Ve vydařeném a „trochu jiném“ rodinném snímku dominuje v hereckém obsazení Jim Carrey se třemi převleky. Vedle zajímavých mladistvých představitelů (Emily Browningová, Liam Aiken) je ve filmu využita i řada známých herců (mj. Meryl Streepová, Timothy Spall, Dustin Hoffman).
-ap-, Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Přes nový práh

01:30 - 01:55

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin pražského metra (2018...

01:20 - 01:50

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:50 - 01:50

56 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10