Quills - Perem markýze de Sade (2000)

Quills - Perem markýze de Sade (Quills)
78.4 %
 
 

Quills

Další název: Perem markýze de Sade

    Žánr: drama / životopisný / romantický
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 15.2.2001        
    Délka: 124 min.
„Rozkoš pro něj byla vším“
Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade(Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik.Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier(Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace.
Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly.

Jméno Markýz de Sade provokuje. A zatímco je divák připraven na evokaci svých erotických představ na cosi nemravné, k čemu se možná stydí přiznat, režisér Philip Kaufman (např. Vycházející slunce) nabízí opravdu vášnivý příběh, plný psychologických konfliktů a důležitých otázek o svobodě projevu, přetvářce i intimních vztazích. Je to příběh o člověku, aristokratovi Markýzi de Sade, který nebyl jen obecně známým pornografem a sexuálním experimentátorem, ale hlavně štvancem sebe sama, který strávil zavřený v různých formách izolace kvůli nemravnostem všeho druhu bezmála 30 let. Je ale i vyznavačem svobody a milovníkem slova, člověkem posedlým psaním, kterého všechny jeho vášně dovedou až k nedůstojnému konci.
Herecké obsazení filmu je skutečně excelentní. Hlavní postavu ztvárnil úžasný Geoffrey Rush(např. Zamilovaný Shakespeare, Královna Alžběta),dychtivou pradlenu titanicová Kate Winslet, abbého hraje Joaquin Phoenix(např. 8 mm, Gladiátor) a psychiatra Michael Caine (např. Hana a její sestry).
Právem lze očekávat, že tento film bude aspirovat na prestižní filmové ceny včetně Oscara. Bude také poslán do Berlína na filmový festival.

režie:
Philip Kaufman
 
 
hraje:
Geoffrey Rush (markýz de Sade), Kate Winslet (Madeleine), Joaquin Phoenix (Coulmier), Michael Caine (dr. Royer-Collard), Billie Whitelaw (paní LeClercová), Patrick Malahide (Delbené), Amelia Warner (Simone), Stephen Moyer (Prouix), Elizabeth Berrington (Charlotte), Stephen Marcus (Bouchon), Edward Tudor-Pole (Franval), Pauline McLynn (slečna Clairwillová), Rebecca Palmer (Michette), Ron Cook (Napoleon), Jane Menelaus (Renee Pelagie), Tony Pritchard (Valcour), Michael Jenn (Cleante), Danny Babington (Pitou), George Yiasoumi (Dauphin), Harry Jones (Orvolle), Bridget McConnel (paní Bougivalová), Toby Sawyer (Louison), Thomas R. Ward (jezdec), Lisa Hammond (prostitutka)
 
 
námět:
Doug Wright (hra Quills (1995, Brka))
 
 
scénář:
Doug Wright
 
 
kamera:
Rogier Stoffers
 
 
hudba:
Stephen Warbeck
 
 
výprava-architekt:
Martin Childs
 
 
kostýmy:
Jacqueline West
 
 
střih:
Peter Boyle
 
 
zvuk:
John Midgley
 
 
produkce:
Julia Chasman, Nick Wechsler, Peter Kaufman
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
zvláštní efekty:
Stuart Brisdon (koordinátor), John Schoonraad
 
 
II. kamera:
Angus Hudson, Peter Field
 
 
II. režie:
Vic Armstrong
 
 
koproducent:
Mark Huffam
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jim Dowdall, Andy Bradford, Nrinder Dhudwar, Richard Hammatt
 
 
vizuální efekty:
Tim Field (supervize), Steven Begg
 
 
masky:
Peter King
 
 
výkonný producent:
Des McAnuff, Sandra Schulberg, Rudulf Wiesmeier
 
 
digitální efekty:
Angus Cameron
 
 
kaskadér:
Sarah Franzl
 
 
asistent střihu:
Tim Fox
 
 
prostetika:
Conor O’Sullivan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.