Zari
ohodnotit

Prší nám na lásku

Det regnar på vår kärlek

Další název:
It Rains on Our Love, Man with an Umbrella
Žánr:
Země:
Rok:
1946
Délka:
95 minut
„Svět křehkého mládí se setkává s nemilosrdným světem dospělých.“
Popis / Obsah / Info k filmu Prší nám na lásku
9. listopadu 1946 měl ve Stockholmu, v kině Astoria, premiéru Bergmanův druhý celovečerní film Prší nám na lásku. Po nepříliš úspěšném debutu Krize (1946) si tentokrát vzal Bergman ke zpracování divadelní hru norského autora Oscara Braathena Dobří lidé. Prší nám na lásku je jakousi sociální pohádkou, ve které nezaměstnaný chlapec z města potkává půvabné venkovské děvče. Zamilují se do sebe a snaží se žít normální život zamilovaných. Nic však není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Předsudky okolí jsou k bývalému trestanci a k těhotné svobodné dívce nemilosrdné a jejich vztah se musí podrobit prvním velkým zkouškám, při kterých se projeví jejich skutečný charakter.

Prší nám na lásku je štiplavou kritikou tehdejší kultury, která nutí lidi ke zločinu a k životu na okraji společnosti. Je příběhem o tvrdosti, kterou musí člověk vydržet, aby zůstal upřímný a čestný ve světě plném korupce a egoismu. Chamtivost je zde nemocí, která zabíjí dobro, infekcí, která šíří temnotu do duší lidí a která si drží lásku na mušce.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prší nám na lásku
Film švédského režiséra Ingmara Bergmana z roku 1946, v hlavních rolích Birger Malmsten, Barbro Kolbergová, Gosta Cederlund.

Druhá režijní práce Ingmara Bergmana se zaobírá tématem, které režisér často zpracovává. Jde o složitý milostný vztah dvou mladých lidí, kteří nenacházejí porozumění ve svém okolí. Hlavními postavami Bergmanova příběhu jsou propuštěný vězeň a těhotná svobodná žena. Milenci se snaží poctivě žít normálním životem, ale jejich okolí je vesměs stroze odmítá. Jsou konfrontováni s předsudky, aniž někdo bere na vědomí vážnost jejich úmyslů.
Jako všechny prvotní Bergmanovy filmy se i tento film vyznačuje stroze scenérií, která jako by zrcadlila beznaděj hlavních postav.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Prší nám na lásku
Davida právě propustili z vězení a na nádraží mu ujel vlak. Díky tomu se ale setkává s Maggie a stráví spolu noc. Rozhodnou se, že spojí své síly a nepříliš legálně se ubytují v chatce zahrádkářské kolonie. Přestože je přistihne sám majitel, nechá se obměkčit a dvojici chatku pronajme. Pár spolu začne žít relativně normální život, David si najde práci, osud pro ně ale ještě mnohé chystá. Maggie je těhotná s jiným mužem, zahrádkářská kolonie se má rušit a David je křivě obviněn z krádeže. Před soudem tak musí obhájit svůj způsob života. Druhý režisérův celovečerní snímek se zaměřuje na témata společenského pádu, ztrátu víry v lidskost, ale i udržení naděje v budoucnost.
18. Febiofest 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama