Duben
ohodnotit

Proposition

The Proposition

Další název:
Vražedný návrh
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
14.9.2006

Obsah filmu Proposition

 
Drsný western režiséra Johna Hillcoata Proposition (česky tedy Nabídka) se odehrává v australském vnitrozemí v osmdesátých letech devatenáctého století. Jednoduchý krvavý příběh líčí úděl životem unaveného, policejního kapitána Stanleyho, který přijel do divoké země z Británie s rozhodnutím "zcivilizovat" ji. Jeho muži po kruté přestřelce zajmou členy rodinné bandy, Charlieho a Mikea Burnsovy. Stanley nabídne Charliemu, že když do Vánoc, tedy do devíti dnů, najde a zabije šéfa gangu, nejstaršího bratra Arthura, dá jemu i mladičkému Mikeovi svobodu. Proti Stanleymu ovšem stojí nejen jeho muži, vyčítající mu slabost, ale především veřejné...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John HillcoatJohn Hillcoat  
hraje:
Guy PearceGuy Pearce.....Charlie Burns [37]   
Emily WatsonEmily Watson.....Martha Stanley [38]   
Ray WinstoneRay Winstone.....kapitán Stanley [48]   
David WenhamDavid Wenham.....Eden Fletcher [39]   
John HurtJohn Hurt.....Jellon Lamb [65]   
David GulpililDavid Gulpilil.....Jacko [51]   
Robert MorganRobert Morgan.....seržant Lawrence   
Danny HustonDanny Huston.....Arthur Burns [42]   
Noah TaylorNoah Taylor.....Brian O'Leary [35]   
Mick RoughanMick Roughan.....Mad Jack Bradshaw [42]   
Bryan ProbetsBryan Probets.....Dunn   
Oliver AcklandOliver Ackland.....Patrick Hopkins [25]   
Bogdan KocaBogdan Koca.....Broussard [53]   
Richard WilsonRichard Wilson.....Mike Burns [20]   
Tom BudgeTom Budge.....Samuel Stote [23]   
Leah PurcellLeah Purcell.....Queenie   
scénář:
Nick CaveNick Cave  
hudba:
Nick CaveNick Cave  
Warren EllisWarren Ellis  
Gerard McCannGerard McCann.....supervize   
kamera:
Benoit DelhommeBenoit Delhomme  
střih:
Jon GregoryJon Gregory  
Ian SeymourIan Seymour  
trailer
Distributor v ČR:
HCE, 35 mm
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Proposition >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.12.2018
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA   $1,903,434║Tržby Celosvetovo $5,048,693║   /videl v kine: 40%/ (videl na festivale Cinematik   2007)
jarda53
Hodnocení:
Přidáno: 18.4.2014
Drsný film plný krásné hudby,divoké přírody   a je to doba, kdy se na původní obyvatelé   Austrálie, konaly hony jak na zajíce.   Zločinecká rodinná tlupa bratrů Burnsových,   vyvraždí rodinu, která přijela z Británie,   začít nový život. Pak se bratři rozejdou,   Arthur žije ve skalách a straší lidi v okolí   a mladší bratři , Charlie a Mikei jsou zajati a   čekají, než se jim uplete oprátka. Kapitán   nabídne Charliemu, když zabije svého bratra   Arthura, dostane i s Mikeiem svobodu. Ale místní   obyvatelé, v tomto krvavém příběhu, jsou   lační po krvi a odplatě, nečekají na soud a   žádají lynč. Kapitán tuší, že to všechno   špatně dopadne, Mikei umrskán téměř k smrti,   po pár hodinách na svobodě umírá. Arthur je   připraven k tvrdé pomstě a jde trestat   kapitánovu rodinu, přitom, on jediný nechtěl   mít nic společného s popravami bez soudu.   Několik samosoudců je krvavě ztrestáno.   Konečnou tečku udělá za vražděním Charlie,   který svého bratra zastřelí, zraněný   kapitán snad přežije a i jeho manželka ten   zážitek snad ze znásilnění, budou nosit do   konce života.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.8.2013
Austrálie - civilizace zrozená z chuchvalce krve   stejně, jako ty ostatní, mění se jen tváře   krajiny, domorodců a usedlíků... a přece se   Proposition svým podáním obrody liší, je   znát, jak té neurvalé zemi, s cejchem   vypáleným od slunce, patří srdce těch, co se   na snímku podíleli... John Hillcoat dokázal   sugestivně uchopit krutost a přeměnit ji na   magickou krásu, ze které se v sestavě obrazů,   zvuků, uhrančivé hudby a nádherně drsné   poezie Nicka Cavea točí hlava a svírá hruď.   Bez varování vám na ramena naloží část   břemene, které zde vláčí muži bez   budoucnosti, jejíž vize se zrcadlí na dnech   jejich vyprahlých duší, ve kterých navzájem   spatřují neodvolatelnost své rychlé,   zákeřné a neslavné smrti... "Přírody se   nikdy nenabažíš. V jejím lůně najdeš klid.   Konejší srdce. Hory, stromy, nekonečné   pláně. Měsíc, myriády hvězd. Každý může   dojít klidu a dokonalosti. I ten   nejpřízemnější misantrop nebo   nejodpornější hříšník. Co je to misantrop,   Arthure? Všivák, co nenávidí jiný   všiváky"...
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.2.2013
PROPOSITION

Austrálie na konci 19. století.   Země bez pravidel, země bez spravedlnosti.   Bandy, které nekompromisně drancují   obyvatelstvo a proti nim jeden odvážlivec, jenž   se snaží udělat v tomto chaosu pořádek a   vytvořit prostor pro klidný a obyčejný život.   Život, který touží prožít po boku své   milované ženy.

Charlie Burns v podání Guy   Pearceho je tulák, který byl spolu se svými   dvěma bratry členem jedné takové bandy.   Protože sám neschvaluje jejich jednání, vezme   svého nejmladšího bratra a odejdou. I když se   od skupiny odtrhli, stejně stojí mimo hranice   zákona. Všichni jsou hledaní pro znásilnění   a vraždu. Kapitánu Stanleymu se podaří   zatknout Charlieho a Mikeyho. Kapitán ví, že   nejstaršího bratra, šéfa bandy, nemá šanci   sám dostat, tak použije netradiční řešení.   Navrhne Charliemu skoncovat s brutalitou, jež je   obklopuje, výměnou za život nejmladšího   bratra. Odpovědnost za jeho život přenese na   Charlieho, který má čas jen několik dní, než   bude Mikey popraven. Jenže v nepřátelském   prostředí městečka se strhne nebývalý odpor   jak proti zatčenému mladíčkovi, tak proti   kapitánovi. Osadníci mají jiné názory na   spravedlnost. Atmosféra houstne a nevěstí nic   dobrého…

Samotný příběh je možná až   příliš jednoduchý a předvídatelný, nabízí   typický westernový souboj mezi padouchy a   strážci zákona na pozadí překrásné a   zdánlivě nehostinné krajiny. Záběry   úchvatných přírodních scenérií poskytují   dostatečný prostor na přemýšlení. Před   námi se odvíjí jednoduchá, až komorní hra o   pomstě s depresivním nádechem a spoustou   filozofování. Rodina je rodina, ale může   člověk jít proti vlastnímu přesvědčení?   Proposition je příběhem bratrské oddanosti,   hledáním správné cesty, trýznivého   svědomí, nelehkého rozhodnutí, přetěžké   volby mezi dvěma bratry, i zasloužené odplaty a   marného hledání spravedlnosti v zemi bez   pravidel. Příběh ze světa špinavého zevnitř   i zvenku, nabízí kontrast drsného a   neúprosného prostředí, prokládaného   dlouhými záběry přírody s překrásnými   západy slunce, dokresleného podmanivou hudbou.  

Jde o hodně drsný, přesvědčivý a   nekonvenční snímek, jaký jsem již dlouho   neviděla. Jako celek je to velmi působivé. Ve   mně to zanechalo nečekaně hluboký dojem.
Omnibus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2012
Nelítostný a temný, ale podmanivý a při vší   krutosti i poetický příběh. Sophiina volba po   chlapsku, mezi třemi bratry.
Austrálie před   více jak sto lety. Bohem zapomenutý,   zaprášený kontinent. Děj odstartuje prudkou   přestřelkou přesily vojáků proti dvěma   bratrům, členům obávané bandy. Oba jsou   zajati a budou pověšeni, ale to kapitánovi   Stanleymu nemůže stačit. Chce rozprášit   celou tlupu, která již dlouho terorizuje tuhle   obrovskou oblast červených skal a bezútěšné   pustiny. A hlavně chce dostat krutého šéfa   bandy Arthura, nejstaršího z bratrů. Zatímco   benjamínek Mike u výslechu sténá bolestí,   jeho bratr Charlie dostane od kapitána Stanleyho   nabídku, jaká se neodmítá... Téměř ještě   chlapec Mike, který si při vražedných   zvěrstvech napáchaných při loupežích nestihl   ušpinit ruce od krve, bude pověšen. Nebo může   žít.
Kapitán k prostřednímu bratrovi:   „já vás nedám pověsit Charlie. Naopak,   propustím vás. A dám vám koně a zbraň. A   čas do Vánoc, ale ani o den víc“. Charlie:   „ co chcete, abych udělal?“ Kapitán: „to   mi řekněte vy...“ Charlie: „chcete abych   zabil bratra“ Kapitán: „chci, abyste zabil   bratra“.
Příběh nikam zběsile nepádí,   vleče se pomalu mezi skalami, těžký až k   neunesení, stejně jako vražedné poslání   Charlieho. Jen vystřelené kulky nelétají   pomalu, ale stejně rychle, jako v těch   nejdivočejších westernech... A pomsta na   kapitánovi a jeho manželce je nejen zvráceně   krutá, ale i marná. Poslední scénu filmu jsem   i já proseděl s umírajícím a zíral do   nekonečné pustiny. Ještě dlouho poté, co   proběhly závěrečné titulky...
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.12.2011
Hodně netradiční a velmi drsné,to   rozhodně,ale forma my nesedla a zkrátím   to,chvílema nuda a takové dle mého nezáživné   momenty,nevím jak to popsat...
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.9.2010
Netradiční dobrodružný film, zdráhá se mi   napsat western. Můj syn žije přes třicet let v   Austrálii, v Perthu, a pochvaluje si pořádek,   čistotu, nízkou zločinost. To je právě   zásluha takových kapitánů Stanleyů, což je   pro mě kladná postava ve filmu. Ostatní   hnusáci dovedou jen vykřikovat, ale jednat umí   málokdo.
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2010
Strhující poezie obrazu, hudby a geniálního   scénáře. Snímek s hutnou atmosférou, který   se nebojí násilí, ale na druhou stranu je   neuvěřitelně citlivý. Hudba Nicka Cavea a   Warrena Ellise žene příběh dopředu a je až s   podivem jak dokáže být Cave všestranný. Podle   mě jeden z největších umělců vůbec, jehož   genialita mě až děsí.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.12.2009
Hodně zvláštní a tajuplný western.Už i ta   hudba v tomto filmu je velmi ponurá a   podivuhodná,ale když nad tím tak   přemýšlím,je vlastně docela příhodná a   podchycuje podstatu děje.
Je zde velmi kvalitní   herecké obsazení.Mě osobně se dost líbil Ray   Winstone v roli kapitána Stanleyho.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.10.2008
Existencialni western...
Perfektne natoceny film, ktery sice plyne pomalu,   ale hned od zacatku strhne a uhrana nadhernymi   australskymi panoramaty, kter jsou navic obhaceny   o rozhodnuti, ktera jsou vic nez jen tragicka...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10024minih10024Katakomby (1940) 
Katakomby n
minih152056minih152056Kniha lásky (2016) 
The Devil and the Deep Blue Sea n
minih45894minih45894Držím se v řadě (1970) 
I Walk the Line n
minih17836minih17836Rimini, Rimini (1987) 
Rimini Rimini n
minih13297minih13297Mzda strachu (1953) 
Le Salaire de la peur n
minih88024minih88024Zabijácká hora (2011) [TV film] 
Killer Mountain n
minih47564minih47564Vražedná čísla (2005) [TV seriál] 
Numb3rs n
minih65302minih65302Navajo Joe (1966) 
Navajo Joe n
minih83453minih83453Drahoušek k zakousnutí (2012) 
Darling Companion n
minih20032minih20032Světlo pro mého syna (1984) 
Qualcosa di biondo n


Hodnocení:n12345678910
Proposition (2005)Proposition (2005)Proposition (2005)Proposition (2005)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178202

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10