Jeden svět
ohodnotit

Propast

The Abyss

Další název:
Priepasť (SK)
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1991
„Hluboko pod hladinou oceánu je něco, co nepochází z této planety...“

Obsah filmu Propast

 
Americká jaderná ponorka se nedaleko Kuby málem srazí s neznámým tělesem, které se v oceánu pohybuje obrovskou rychlostí. Po následném nárazu do útesu ponorka ztroskotá v hlubinách. Americké námořnictvo nemůže kvůli bouři poslat na místo záchranná plavidla, a tak požádá o pomoc pracovníky nedaleké podmořské vrtné věže Deepcore. Předák Bud Brigman se svými lidmi má zjistit, zda někdo na ponorce přežil. Musí strpět přítomnost několika vojáků, jimž velí fanatický poručík Coffey, a také svou manželku Lindsay, se kterou se rozvádí. Ukáže se, že propast vedle mořského útesu ukrývá tajemství, které nepochází z planety Země. Možná jde o mimozemské...
 
Související odkaz
 
Recenze: Propast

Klasika Jamese Camerona (ostatně James Cameron natočil jenom samé klasiky) zamířila v prosinci 2023 na jediný den zpátky... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Beta
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Propast >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.11.2020
Bývala doba, po prvním Terminátorovi, kdy jsem   cíleně vyhledávala filmy s Michaelem Biehnem. A   objevila jsem kníratého záporáka. Naštěstí   jsem objevila alespoň Eda Harrise a zajímavý   příběh. V poslední době, když se zase k   Propasti nachomýtnu, sledují, kdy Ed Harris   modrou ruku má a kdy ne, občas to tvůrcům   nevychází.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.7.2020
Režisér James Cameron opakovaně prokázal svė   schopnosti a tento film patří mezi jeho   nejlepší. Originálně pojaté scifi s velmi   působivou výpravou, na svou dobu výbornými   trikovými sekvencemi a vynikajícím obsazením v   němž nechybí jeho oblíbenec Michael Biehn a v   hlavních rolích září Ed Harris a M. E.   Mastrantonio. Když se k tomu přidá báječná   hudba Alana Silvestriho je z toho opravdový   zážitek. Ani při opakovanén sledování tenhle   film ani trochu neztrácí svou působivost.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2019
(prodloužená verze) Začíná to jako   podmořský špionážní příběh o hledání   ztracené sovětské jaderné ponorky a končí   jako podmořské blízké setkání třetího   druhu. James Cameron opět ukázal v čem tkví   jeho vizionářské filmové umění. Celý   snímek je plný citací a struktur   nejrůznějších snímků převážně v oblasti   sci-fi jak Camerona, tak i Spielberga. Závěr   plný emocí byl prostě nutný, to se musí   nechat. Má dokonce i tu zvláštnost, že vznikla   prodloužená verze, která naprosto rozbourává   původní koncept tzv. kinoverze. Dozvíme se   totiž, z jakého důvodu mimozemská civilizace   na Zemi vlastně přilétla a co a proč měla v   úmyslu. V tomto směru se dokonce použil   biblický motiv a s tím spojená jedna určitá   pohroma světa. Jsou delší i mnohé dialogy,   které daleko více dávají smysl. Snímek jako   takový je po technické stránce úžasný. Na   to, že bylo CGI v podstatě ještě v plenkách,   se na konec osmdesátých let skutečně jedná o   pecku. Neonová vizualizace mimozemšťanů je   doslova pastva pro oči. A právě ta přemíra   světel a záře, spojené s nádhernou dojemnou   atmosférou, hodně připomíná výše zmíněný   Spielbergův počin 'Blízká setkání třetího   druhu' (1977). Dramatizace celého příběhu je   výborná a místy i dosti napínavá. Například   honička mini ponorek na dně oceánu, ve stejném   smyslu jako jsou automobilové honičky na   silnicích, nenechají od obrazovky odtrhnout   oči, byť ta scéna není zrovna dlouhá. A co   teprve, když od hladiny padá utrhnutý jeřáb.   I herci vytvořili prvotřídní výkon. Už dle   jejich výrazů lze plně odhadnout   charakteristiku postavy, kterou hrají. Nelehké   natáčení, při kterém si všichni užili své,   přineslo úžasný snímek opět potvrzující   Cameronovu profesionalitu. Zanechává   fascinující jedinečný filmový zážitek, ke   kterému se jisto jistě mnohý divák bude rád   vracet.
Pitryx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2019
Tak po spoustě let jsem si dal opáčko,   tentokrát s prodlouženou verzí a mám z ní   hodně rozpačité pocity. To, co jsem pochopil   normálně, mi nyní bylo dáváno po lopatě. Ale   budiž. Takže strhávám jen 5 % plus 5 % za dvě   zbytečné scény. Ta jedna je zbytečně   zdlouhavé oživování Lin a jako druhá ta její   zbytečná ufňukanost na konci. Ale pořád je to   super film.
roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.12.2016
Dnes již klasický snímek, kvalita prověřený   léty, Cameron nezklame snad nikdy. Tedy stojí   okouknout i přes to, že snímek vznikl více   než před 15 lety. 9/10
rimmerova-motorka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.12.2016
Část se sestupem do propasti se mi líbila.   Zbytek je trochu mišmaš a závěr příliš   přeslazený. Vlastně celé ty   "milostné" části jsou nudný. A to   včetně utopení a zázračné zmrtvýchvstání   Budovo bejvalky.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.12.2013
Hodní mimozemšťané....
PROPAST mi léta unikala, tak jsem se podíval aš   teď. Musím smeknout před triky, hudbou,   hereckými výkony a celkovému vyznění filmu.   Svět většinou s mimozemšťany bojuje, zde jsou   v jiné roli. Film je opravdu skvěle natočen a   nepůsobí staře ani dnes! Proč nejdu s   hodnocením výš je delší stopáž snímku a   občas pomalejší tempo. 6/10
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.6.2013
James Cameron a jeho filmy patří mezi obrovskou   kvalitu. Propast je další jeho suprový film.   Dokonalý filmař jako on má úspěch v   kapse!
Příběh, efekty, herci, to vše tady   funguje a bezpochyby je tohle jeden z nejleších   sci-fi filmů 80tých let!
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.1.2013
PROPAST

Když si James Cameron zamane, že   natočí celý film ve vodní nádrži, tak to   prostě udělá a výsledek bude vždycky   dokonalý. Cameron tentokrát pozval diváky do   svého oblíbeného prostředí pod hladinou   oceánu. Vznikl tak skvěle vyvážený mix   thrilleru a sci-fi, který vyčnívá z hlubin   zapomnění stále slušivými digitálními triky   a výbornou režií. Vynikající Cameronova   režie vytvořila opět revoluční dílko s   pomalu vygradovaným napětím. I když je cesta   podmořským světem takřka tříhodinová, ani   na chvíli nenudí.

Je vidět, že k magickým   hlubinám oceánu má pan režisér blízko, ale   ten příběh je trochu více pohádkový, než   jsem čekala. Nicméně Propast je krásně   natočený film s perfektními fascinujícími   triky, úžasnými scenériemi z podmořské   základny mimozemšťanů, s výbornou kamerou, s   dokonalou technickou stránkou. Korunu všemu   dává skvělý Ed Harris v roli chlapáckého   kapitána podmořské stanice.
Zkrátka super   film, s docela příjemným příběhem, který   kazí jen přihlouple otevřený závěr. Jïnak   ale považuju tuhle podmořskou variaci na   Blízká setkání třetího druhu za jeden z   nejlepších dobrodružných filmů.

Škoda   toho konce, protože s lepším scénářem by se   Propast mohla zařadit mezi nejlepší sci-fi   historie. Pro příznivce tvrdé akční jízdy   bude možná Propast trochu nudná, ale pokud se   tak nestane budete příjemně překvapeni. Tichý   svět pod mořskou hladinou si ale podle mého   názoru zasluhuje pomalejší způsob vyprávění   a k tomuto prostředí se zvolené tempo   znamenitě hodí.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2011
Pro mě jeden z nejlepších   "ufonských" filmů, i když na Best of   Best to nevidím. Na začátku trvá dlouho, než   se vůbec začne dít něco abnormálního, a   celkově jsou mnohé scény zbytečně dlouhé -   třeba Budův sestup do propasti. Nemůžu   nezmínit hudbu Alana Silvestriho - v mnohém   podobná Predatorovi, ale dobrá. Trochu nechápu,   proč se "město" nevynořilo už když   kvůli ufonům havarovala ponorka - tak jako tak   se vynořili proto, aby někomu zachránili život   - nebo jsem něco nepochopil? Každopádně mi   konec na rozdíl od jiných nepřipadá   přeslazený, nevadí mi.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40721minih40721Loď smrti (2003) 
Cámara oscura n
minih33944minih33944Slovácko sa nesúdí (1975) [TV seriál] 
Slovácko sa nesúdí n
minih141089minih141089Villmark 2 (2015) 
Villmark 2 n
minih41614minih41614Ať ten kůň mlčí! (1992) [TV inscenace] 
Ať ten kůň mlčí! n
minih71298minih71298Muži v naději (2011) 
Muži v naději n
minih26124minih26124Milenky starého kriminálníka (1927) 
Milenky starého kriminálníka n
minih48402minih48402Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) 
The Curious Case of Benjamin Button n
minih24767minih24767U nás v Mechově (1960) 
n
minih36027minih36027Milionářský expres (1986) 
Fu gui lie che n
minih21562minih21562U konce s dechem (1983) 
Breathless n


Hodnocení:n12345678910
Propast (1989)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10