Duben
ohodnotit

Prokletá farma

A Thousand Acres

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
17.9.1998
Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá farma
Vdovec Larry Cook (Jason Robards) vyrtvale farmaří na své usedlosti v Iowě. Jeho dcery Rose (Michelle Pfeifferová) a Ginny (Jessica Langeová) žíjí své životy nedaleko domovské farmy se svými manžely, rovněž farmáři. Cookova nejmladší dcera Caroline (Jennifer Jason Leighová), ke které vždy cítil největší náklonnost, žije městským životem zaměstnané právničky. Všechny překvapí Larryho rozhodnutí odkázat farmu svým třem dcerám - Caroline, která dá najevo své pochyby, je však vzápětí ze zamýšlené transakce vynechána. Všem zádrhelům a zratům ale není zdaleka konec.

V dramatu s motivy slavného Shakespearova "Krále Leara" zaujme na první pohled hvězdné herecké obsazení s tandemem Michelle Pfeifferová (partnerka Jacka Nicholsona ve filmu Vlk, Al Pacina ve filmu Frankie a Johny, Seana Conneryho v Ruském domě, atd.) a Jessica Langeová (All That Jazz, Tootsie, Oscar za Operaci Blue Sky) v čele. Ve vedlejších rolích excelují Keith Carradine (Drsný a drsnější) a Colin Firth (Anglický pacient), o veteránu Jasonu Robardsovi (Tenkrát na Západě) nemluvě.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá farma
Adaptace novely oceněné Pullitzerovou cenou o rodině, otci a dcerách, sestrách, manželkách, manželích a dlouho skrývaném tajemství.

Autor/Zdroj: reklamní materiály distributora/


Adaptace stejnojmenného románu Jane Smileyové, oceněného Pulitzerovou cenou, je rodinnou ságou o otci a jeho dcerách, sestrách, manželkách, manželech a o tajemstvích snad až příliš dlouho skrytých.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Prokletá farma
Rodinné drama australské režisérky Jocelyn Moorhouseové Prokletá farma vzniklo podle románu Jane Smileyové Tisíc akrů, vyznamenaného v roce 1991 mj. Pulitzerovou cenou. Autorka se inspirovala Shakespearovým dramatem Král Lear a převedla příběh osudového vztahu panovačného starého otce a tří dcer do prostředí současné farmy v lowě. - Starý farmář Larry Cook přepíše farmu na své dcery Ginny a Rose, přičemž vynechá nejmladší dceru Caroline, na niž se neprávem urazil. Vlivem stáří, nečinnosti, alkoholu a pocitů
ukřivděnosti sílí jeho duševní choroba. Otec se spojí s Caroline a pokusí se získat majetek zpět. Různé události, následující po převodu farmy, způsobí rozklad rodinného života i manželských vztahů obou sester. Larry je považován za čestného a bohabojného člověka. Ve skutečnosti starší dcery kdysi zneužíval,což je navždy poznamenalo. - Snímek těží zejména z charakterů jednotlivých postav: submisivní a smířlivá Ginny tragickou zkušenost záměrně potlačila, avšak pod vlivemI rozhodné, chvílemi až tvrdé Rose (postižené rakovinou) se zvolna emancipuje a nacházi osvobození v odchodu z farmy. Své úlohy hrají v příběhu manželé obou žen a také jejich společný milenec Jess. - Příběh se odvijí ve vyprávění nejstarší Ginny a sleduje průběh událostí především v četných dialozich a v zaznamenávání epizod z venkovského živo-
ta. - Vznik filmu iniciovaly na popud producentek Lynn Arostové a Kate Guinzburgové obě protagonistky, které se dostaly ke knize ještě před jejím vydáním. Cesta k realizaci však trvala šest let.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Král Lear vládne v Iowě na tisíci akrech. Na Michelle Pfeifferovou, Jessicu Langeovou a Jennifer Jason Leighovou čeká

Starý farmář Larry Cook je drsňák, jehož slovo je v těchto krajích zákonem. Co řekne platí, i kdyby toho měl sám proklatě litovat - jeho tři dcery Rose, Ginny a Caroline by o tom mohly vyprávět. Ale zatím má každá dobré důvody být pěkně zticha. Jenomže táta Larry se náhle rozhodl, že jim předá své celoživotní dílo a vyvolá tím explozi emocí, při jejichž erupcích je všem, i na poctivých tisíci iowských akrech, těsno.

Mezi chmurnou Shakespearovou tragedií Král Lear a lidovou pohádkou Sůl nad zlato balancuje Australanka Jocelyn Moorhouseová ve své statické, dámské metafoře, na které je nejpozoruhodnější vynikající herecké obsazení. Tři sestry Pfeifferová, Langeová a Leighová žijí v robustním stínu svého mrzkého otce, dvojnásobného oscarového vítěze Jasona Robardse, diktátora a smilníka, který dovede nečistě milovat i absolutně nenávidět. Jeho temná postava předznamenává i ostatní mužské role, v nichž nevystupují žádní zvláštní sympaťáci, neboť nemilosrdná režisérka Jocelyn Moorhouseová & her girls se rozhodly zobrazit chlapy jako více méně odpudivou syntézu agrese, alkoholismu, incestu a násilí.

A je to! Jane Smileyová to tak ve své románové předloze napsala (a servilní mužská klaka jí za to v roce 1992 přisoudila Pulitzerovu cenu). Průměrná scenáristka Laura Jonesová tuhle vizi snaživě překopírovala do scénáře a Maryanna Brandonová vystříhala téměř všechno, co by snad mohlo mužský fenomén ukázat v poněkud lepším světle.

Neskrývané kořeny téhle dámské spanilé jízdy sahají až na počátek 17. století, kdy William Shakespeare, inspirován keltskou pověstí, vytvořil svoji vrcholnou, pozdně renesanční tragédii Král Lear. Na dámském filmovém dýchánku Jocelyn Moorhouseové se však ze shakespearovské tragédie stává provinční melodrama, které půldruhé hodiny úporně pracuje na potlačení své potenciální dramatičnosti, takže vzbuzuje dojem, že je mnohem delší, nežli zaplaťpánbůh skutečně je. S nesvazujícím pocitem, že k "přefilmování" Shakespeara nemusí být člověk nutně Sirem Laurencem Olivierem či Kennethem Branaghem, se tahle dámská ekipa pustila do odvážné learovské paraboly, která je, navzdory některým doslovným "citacím" (vyhnání nehodného otce do bouře), jen matně vyklonovaným bastardem slavného originálu. Zatímco v Learovi je koho milovat a koho nenávidět, osazenstvo Proklaté farmy vás zatáhne do svých vykonstruovaných sporů jen platonicky. Navzdory nominaci Jessicy Langeové na Zlatý glóbus totiž nebylo příliš co hrát, akci zastupuje deklarativní deklamace, dramatická dějovost využívá jako hlavního nástroje dialogu. Samozřejmě, je tady několik vitálnějších sekvencí Michelle Pfeifferové a Jessicy Langeové a také Tak Fujimoto vede svoji výtvarnou kameru s citem pro detail i krajinářskou panorámu. Ale nějak to všechno nestačí, a původně odvážně zamýšlená learovská hyperbola vzdáleně připomíná spíše plantážnickou soap operu, nežli parafrázovanou tragickou ságu.

A tak vás, milé dámy, preventivně prosím, necupujte již dále Shakespeara - zachraňte Willyho!

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10