Duben
ohodnotit

Proces

The Trial

Rok:
1992
Délka:
120 minut
„„Přestože nic nespáchal, jednoho krásného rána je zatčen. "“
Popis / Obsah / Info k filmu Proces
Nový přepis slavného románu pražského německého spisovatele Franze Kafky. Vize absurdního světa, kde může neosobní soudní mašinérie človeka zcela zničit, aniž by se kdy dozvěděl, proč se tak stalo.


Popis / Obsah / Info k filmu Proces
Třicet let poté, co Orson Welles zfilmoval slavný Kafkův román Proces, se k látce vrátili angličtí tvůrci v čele s renomovaným dramatikem a scenáristou Haroldem Pinterem a režisérem Davidem Jonesem. Jejich verze se ovšem až příliš úzkostlivě soustřeďuje pouze na popis událostí a na vytvořené tajuplné atmosféry. - Bankovní úředník Josef K. je zničeho nic obviněn a má být souzen. Zpočátku se bouří proti bezpráví, ale později si stále více uvědomuje, že jeho vzpoura proti anonymní a všudypřítomné moci je marná. Ačkoliv stále odmítá podřídit se nepsaným pravidlům, nakonec mlčky přijímá ortel, vykonaný dvěma bizarními katy. Na cestě ke konci se Josef K. setkává s různými ženami, s advokátem Huldem se soudním malířem Titorellim a s vězeňským kaplanem, který mu v podobenství nastíní obraz "fungujícího" řádu. - Kafkův nedokončený; román vydal po autorově smrti Max Brod (1925). Jeho edice je však patrně jen jednou z možných verzí mistrovské prózy. To samozřejmě poskytuje široké pole působnosti i pro filmovou adaptaci. Zatímco Welles těchto možností využil, angličtí filmaři se přidržuji textu. Dominantním rysem poněkud televizně působícího snímku se tak stalo prostředí Prahy, v níž se odehrává děj. Zanedbaná městská zákoutí, pavlačové domy i honosná nádhera klasicistních reálů vytvářejí dokonalou kulisu k exisrenciálnímu příběhu, Scéna v katedrále se točila v Kutné Hoře. Na filmu se podíleli čeští filmaři a herci. Zajímavosti je účast známých herců, Kylea MacLachlana, Anthonyho Hopkinse a Jasona Robardse.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1995/7


Popis / Obsah / Info k filmu Proces
Přepis slavného románu pražského německého spisovatele Franze Kafky. Vize absurdního světa, kde může neosobní soudní mašinérie člověka zcela zničit, aniž by se kdy dozvěděl, proč se tak stalo. V roli Josefa K. smysl (či nesmysl) života hledá Kyle MacLachlan.

Josef K. se jednoho dne probudí ve svém bytě za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nikdo mu neřekne, z čeho je obviněn a proč mu nakonec i přes neznámé nařčení žít na svobodě. Josef K. se snaží záhadu svého nesmyslného zatčení vysvětlit, zpočátku se bouří proti bezpráví, ale později si stále více uvědomuje, že jeho vzpoura proti anonymní a všudypřítomné moci je marná. A když je opravdu pozván k procesu, ukáže se všechno jako mnohem závažnější a absurdnější, než si vůbec odvážil pomyslet. Nakonec mlčky přijímá ortel, vykonaný dvěma bizarními katy. Na cestě ke konci se setkává s různými ženami, s advokátem Huldem, se soudním malířem Titorellim i s vězeňským kaplanem, který mu v podobenství nastíní obraz „fungujícího" řádu. Angličtí tvůrci v čele s renomovaným dramati kem a scenáristou Haroldem Pinterem a reži sérem Davidem Jonesem se ke Kafkově látc vrátili přesně třicet let poté, co slavný Kafkův román zfilmoval Orson Welles. Jejich verze se ovšem až příliš úzkostlivě soustřeďuje pouze na popis událostí a na vytvořené tajuplne atmosféry. Dominantním rysem poněkud tele vizně působícího snímku se tak stalo prostředí Prahy, v níž se odehrává děj. Zanedbaná městská zákoutí, pavlačové domy i honosná nádhera klasicistních reálů vytvářejí dokonalou kulisu k existenciálnímu příběhu. Na filmi se podíleli čeští filmaři a herci, kteří si mohli zahrát po boku takových hvězd jako je Kýle MacLachlan nebo Anthony Hopkins.
(pb)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:50

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

09:15 - 09:45

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

0 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

20 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10