Duben
ohodnotit

Proces Jany z Arcu

Procès de Jeanne d'Arc

Další název:
The Trial of Joan of Arc
Země:
Rok:
1962
Délka:
65 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Proces Jany z Arcu
Podle autentických zápisů z procesu s Janou z Arku sledujeme detailní rekonstrukci soudního líčení, avšak film se zaměřuje především na střet upřímnosti s lidskou zlobou. Postava souzené zosobňuje odpor vůči útlaku, dívčí počestnost a morální vítězství nad tyranií, úředním násilím a zbabělostí davu.
„Film zobrazuje pět měsíců, během nichž probíhal proces s Janou z Arku. Ty se vyznačují neuvěřitelnou krásou. Jana mluvila jazykem obdivuhodně čistým a vytříbeným. Pokud jde o to, co si zažila, neznám nic hrůznějšího a srdceryvnějšího."

„Pokud jde o formu tohoto mého filmu, pak musím říct, že jsem vše vztáhl k postavě Jany, abych unikl z tenat tzv. historického stylu a abych vytvořil jakési vnitřní napětí. Výslechy mi nesloužily k tomu, abych podal divákům nějaké informace o událostech, ale abych na Janině tváři zachytil hluboké citové změny, a pokud možno také její duševní stavy. Skutečným námětem filmu je tedy Jana zaslíbená ohni a dlouhé agónii. Je to také vnitřní dobrodružství ducha, mystéria a neobjasněné tajemství této úžasné dívky, k němuž nikdy nebudeme mít klíč. Sledujeme příběh Nespravedlnosti, která na sebe bere podobu Spravedlnosti, suchého Rozumu, který bojuje proti Nadšení a Vnuknutí."
Robert Bresson

Zachované protokoly z tohoto slavného procesu čítají asi deset hodin písemného záznamu. Robert Bresson natočil jednu hodinu a dvě minuty. Jeho verze tedy skutečně není a ani nemůže být historickou rekonstrukcí. Pouze pokračuje ve své práci, kdy si bere literární předlohu, přičemž většina dialogů je doslovným přepisem výslechů z Rouenu (1431) a prolog je inspirován záznamy z rehabilitačního procesu z roku 1456. Opět jde o boj jedince se společností, o cestu k pravdě a hledání smyslu života. Samozřejmě vzhledem k historickým okolnostem nelze příběh zcela odosobnit či anonymizovat. Nicméně příběh mladé Jany z Arku patří mezi jedny z nejkrásnějších vyznání lásky a svobody. Jde o „nehistorickou pravdu", jak je svém filmovém pojetí Bresson označuje. Opět se setkáváme s jeho pověstným - je třeba cítit a nikoliv chápat. Stejný princip využívá i při práci s herci. Například pro scénu upálení si vyžádal dav lidí, který pak není vidět, protože pouze potřeboval navodit pocit davové nenávisti, aby Florence Delayová mohla hrát podle jeho představ Janu, která hrdinsky obětuje život ve jménu smyslu života. Takovou nadčasovou pravdu hledal Bresson skrz příběh z dějin. Znovu se o to pokusí až v případě Lancelota od Jezera.

David Čeněk, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Proces Jany z Arcu
S neherci a podle scénáře opírajícího se o autentické soudní spisy rekonstruuje Robert Bresson události na sklonku života Panny orleánské, jež se v roce 1431 ocitla před soudem pro obvinění z kacířství.
Současná kritika ve filmu shledává přísnou formu výpovědi o podmínkách církevní hrdinky. Snímek rekapituluje průběh procesu k popravě.

zprac/boril


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Proces Jany z Arcu
Francie patnáctého století. Dospívající venkovská dívka Jana z Arku tvrdí, že dokáže komunikovat s Bohem, a jeho jménem vede francouzskou výpravu proti anglickým vojskům. Záhy je zajata a postavena před soud kvůli obvinění z kacířství. Během celého procesu biskup Cauchon na dívku neúnavně naléhá, aby přiznala, že o vzkazech od vyšší moci lhala. Jana však zůstává věrná svým ideálům, i když se hrozba brutální veřejné popravy pomalu stává skutečností. Režisér Robert Bresson vychází z oficiálních zápisů ze skutečného soudního procesu a vytváří osobitou adaptaci života a utrpení Jany z Arku, která ukazuje její zranitelnost i houževnatou víru.

Zdroj: Cinemax


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Velký případ (1999) [TV inscen...

21:25 - 23:04

80 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Agent Hamilton

22:45 - 23:35

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:40 - 23:40

65 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

21:40 - 22:50

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697736
Fotografií: 763715
Plakátů: 376310
Obsahů a biografií: 178189

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10