Duben
ohodnotit

Proč jsme bojovali

Why We Fight

Rok:
1942
Délka:
355 minut
„Sedmidílný cyklus obsahující největší bitvy druhé světové války vznikl v letech 1942-1945“
Popis / Obsah / Info k filmu Proč jsme bojovali
Sedm videokazet.
1. Druhá světová válka (Začátek války) - 1. díl (Prelude to War, 1942) - Příčiny vzniku 2. světové války a co jí předcházelo.
2. Druhá světová válka (Vpád nacistů) - 2. díl (The Nazis Strike, 1943) - Nástup Hitlera k moci v Německu a jeho soustavné porušování versailleské smlouvy, obsazení demilitaricovaného Porýní.
3. Rozděl a panuj (Divide and Conquer, 1943) - Hrdinný odpor napadeného Polska, nacistický přepad neutrálního Dánska a Norska a další epochální události.
4. Druhá světová válka (Bitva o Británii) - 4. díl (The Battle of Britain, 1943) - Po porážce Francie v červnu 1940 se Německu podařilo ovládnout kontinentální Evropu, v cestě stála ostrovní říše, Velká Británie.
5.Druhá světová válka (Bitva o Rusko) - 5. díl (The Battle of Russia, 1943) - 22.6.1941 zahájilo Německo válku proti Sovětskému svazu, významný předěl v průběhu války znamenala bitva u Stalingradu.
6. Boje v Číně (The Battle of China,1944) - Cílem japonských výbojů byly rozsáhlé prostory Asie, došlo k přímému útoku na Čínu, kterému se číňané bránily za pomoci amerických "létajících tygrů".
7. Druhá světová válka (Začátek války v Americe) - 7. díl (War Comes to America, 1945) - Rostoucí výboje Německa v Evropě, Africe a Japonska na Dálném východě postupně donutily neutrální Spojené státy ke změně postojů.

Sedmidílný cyklus amerických válečných dokumentů zachycuje v neopakovatelné formě vznik a průběh druhé světové války. Je příznačné, že tvůrci tohoto velkolepého projektu - důstojník americké armády pracující pro Úřad pro válečné informace, sicilský rodák a původně režisér úspěšných komedií Frank Capra, jakož i Anatole Litvak, původem kyjevský Žid - byli přistěhovalci. Jestliže doprovodný komentář nám z dnešního pohledu může znít možná trochu nadneseně, bohatstvím použitého filmového materiálu patří dokument k tomu nejcenějšímu, co v dané oblasti kdy vzniklo.
Seriál vznikal v letech 1942 až 1945 a sehrál mimořádnou úlohu při ovlivňování veřejného mínění v USA. Není tedy divu, že Frank Capra hned za první díl - Předehra k válce - mapující mocenský vzestup nacistů, dostal roku 1943 Oscara za nejlepší celovečerní dokument. Tvůrci rozsáhlého cyklu dokázali přesvědčit prosté Američany, že bojují na správné straně za věc, pro niž stojí za to položit i život. Víc ani udělat nemohli...

Autor/Zdroj: /Popis
reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10