Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky (1971)

Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky (Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica)
72.9 %
 
 

Confessione di un commissario di polizia al procuratore della repubblica

Další název: The Bad Cop Chronicles - Confessions of a Police Captain, Der Clan, der seine Feinde lebendig einmauert

    Žánr: drama / krimi
    Země: Itálie
    Délka: 101 min.
Policejní komisař, který se marně pokouší dostat před soud palermského mafiánského bosse, se nakonec rozhodne všemocného zločince zastřelit. Politické drama Damiana Damianiho konfrontuje protichůdné postoje dvou státních úředníků ve vysokých funkcích, kteří se pokoušejí bojovat s organizovaným zločinem.
Ve filmu Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky se Damiano Damiani zabývá tematikou sicilské mafie v Palermu, ke které se posléze znovu vrátil o čtyři roky později v dramatu Proč se vraždí soudce (Perché si uccide un magistrato, 1974). Režisér tentokrát konfrontuje střet protichůdných postojů dvou vysokých státních úředníků, kteří se pokoušejí bojovat s mafiánskou chobotnicí.
Stárnoucí policejní komisař se marně snaží dohnat k odpovědnosti mafiánského zločince, nad nímž drží ochrannou ruku vysocí hodnostáři v Palermu. Jelikož ho již třikrát zatkl a poté ho musel vždy propustit kvůli nedostatku důkazů, rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Komisařovým protihráčem je mladý prokurátor, který je idealisticky přesvědčen, že tuto kauzu lze vyřešit zákonnou cestou.
Politické drama ve své době otevřelo choulostivé celospolečenské otázky, jakými prostředky je možné čelit organizovanému zločinu a jaké jsou limity pravomocí policejních a justičních činitelů. Snímek, jakkoliv na dané téma nahlíží z levicových pozic, je reprezentativním zástupcem žánru poliziesco all´italiana. Podobně analytickým pohledem na organizovaný zločin se vyznačují i další Damianiho dramata Vyšetřování skončilo - zapomeňte (L'istruttoria ? chiusa: dimentichi, 1971) nebo Sicilská spojka (Pizza Connection, 1985), ale i mezinárodně úspěšná televizní minisérie Chobotnice (La piovra, 1984).
Italský filmový kritik Guglielmo Biraghi ve své recenzi Damianiův snímek Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky charakterizoval následujícím postřehem: „Je to příběh o poněkud naivním soudním úředníkovi a až příliš zkušeném policistovi, kteří se místo toho, aby se bok po boku postavili společnému nepříteli, naopak začnou vzájemně podezřívat. A tento stav přetrvává až do chvíle, kdy už nelze dát průchod spravedlnosti."

Jan Švábenický
LFŠ 2015

režie:
Damiano Damiani
 
 
hraje:
Franco Nero (Traini, námestník štátneho prokurátora), Martin Balsam (komisár Bonavia), Marilù Tolo (Serena Li Puma), Giancarlo Prete (Giampaolo Rizzo), Arturo Dominici (advokát Canestaro), Claudio Gora (prokurátor Malta), Adolfo Lastretti (Michele Li Puma), Michele Gammino (Michele Gammino), Luciano Catenacci (Ferdinando Lomunno), Gualtiero Rispoli (neuvedená úloha), Calisto Calisti (mafián), Roy Bosier (Giuseppe Lasciatelli), Nello Pazzafini (trestanec), Bruno Boschetti (policajt), Vincenzo Norvese (vrah najatý Lomunom), Sergio Serafini (neuvedená úloha)
 
 
scénář:
Damiano Damiani, Salvatore Laurani
 
 
kamera:
Claudio Ragona
 
 
hudba:
Riz Ortolani
 
 
producent:
Bruno Turchetto, Mario Montanari
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.