Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle (The Cat and the Canary)
93.3 %
 
 

The Cat and the Canary

    Žánr: komedie / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 82 min., 2350 metrů
"Příšerná chvíle". Podivínský milionář West určí ve své poslední vůli, aby se četla dvacet let po jeho smrti. O půlnoci toho dne se sejdou příbuzní na osamělém zámku zemřelého milionáře a ukáže se, že se dědičkou stává vzdálená neteř zesnulého. V závěti je však několik podmínek, které umožňují, aby se stal dědicem Westův synovec.

V noci se stane na zámku několik nevysvětlitelných událostí, mezi nimi krádež šperků a vražda notáře, který četl závěť. V těchto záhadách, hodně zapletených a překvapujících, spočívá těžiště senzačního filmu, který režíroval Paul Leni, tvůrce několika německých expresionistických snímků. Také tento jeho americký film nesl v sobě eexpresionistické stopy, měl několik dobrých fotomontáží a režisérských nápadů, které v tomto případě sloužily jen pro senzačnost.

Laura La Plante zde hrála hlavní roli, nebyla však tak dobrá jako ve veselohrách, které byly jejím živlem. Ostatní herci měli solidní, což znamená běžnou, americkou úroveň. Práce kamery byla velmi dobrá.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Leni (.)
 
 
hraje:
Laura La Plante (Annabelle Westová), Creighton Hale (Paul Jones), Forrest Stanley (Charles Wilder), Tully Marshall (Roger Crosby), Gertrude Astor (Cecily), Flora Finch (Susan), Arthur Edmund Carewe (Harry), Martha Mattox (milá maminka), George Siegmann (strážník), Lucien Littlefield (Ira Lazar), Billy Engle (taxikář)
 
 
námět:
John Willard (hra (1922))
 
 
scénář:
Robert F. Hill (.), Alfred A. Cohn (.), Walter Anthony (titulky)
 
 
kamera:
Gilbert Warrenton (.)
 
 
hudba:
Hugo Riesenfeld (.)
 
 
střih:
Martin G. Cohn (.)
 
 
výtvarník:
Charles D. Hall (.)
 
 
producent:
Paul Kohner (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.