Duben
ohodnotit

Přísaha

The Pledge

Další název:
Slovo muže
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
17.1.2002
„Detektiv Jack Nicholson přísahal, že vraha dostane. Za každou cenu... .“

Komentáře k filmu Přísaha

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.12.2022
Tento film mě docela zaujal   – a to především díky   Jacka Nicholsona v roli   detektiva Jerry Blacka a   celkovou svoji atmosférou.   Jack Nicholson zde předvedl   další z výborných   výkonů. Film se zpočátku   tváří jako obligátní   detektivka, ale v průběhu   děje se přeformuje v   psychologický film kdy je   akvizicí hlavního hrdiny   posedlost splnit daný slib   dopadnout sadistického vraha   a přičemž, aniž by si to   připustil, neváhá ohrozit   život malé dívky.   Nepochopen zůstává opět   sám a nakonec se vrátí ke   své velké vášni –   whisky.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.4.2020
Film nabitý hvězdami, byť v   malých roličkách. No   bodejť ne, když je to film   dvou hereckých hvězd.
Velmi civilní herectví a   velmi sugestivní děj.   Zdánlivé zbytečné pasáže   jen excitují napětí, kdy   už už čekámě nějakou   akci a ono pořád nic...
Jack Nicholson už zde   hodně zestárnul, přesto   dokáže svým   nezaměnitelným způsobem   zahrát očima spoustu   rozdílných rozpoložení.  
Robin Wright,   nenalíčená a splihlá,   přesto velice   přesvědčivá.
Konec   filmu nic nevysvětlí, ale   přinese hodně otázek. Tohle   se dá vidět opravdu i   víckrát.
jarda53
Hodnocení:
Přidáno: 26.2.2020
Toto barevné zfilmování se   může líbit mládeži a   ještě k tomu s hvězdou   Nicholsonem, já zůstanu   věrný černo-bílému   formátu filmu Stalo se za   bílého dne. Nicholson mě v   roli ale vůbec nesedl...
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Velmi milé překvapení !!!
Ano je to tak.Filmek mě   překvapil a ještě víc   potěšil - tohle jsem   skutečně nečekal ani ve   snu.Někomu to může   připadat zbytečně moc   zdlouhavé, ale mně to   přišlo v pořádku.Aspoň je   vidět, proč to detektiv   Black v důchodu ( mimochodem   vynikající Jack Nicholson )   celé tak narafičil.I když   mi přišlo dost sobecké a   nezodpovědné použít jako   návnadu malou dcerku jeho   nové přítelkyně.No ale o   tom to bylo.
Ovšem   přiznám se, že takový   konec jsem nečekal ani   náhodou.Bylo mi ho docela   líto ( Nicholsna ).
Taky se mi líbila sice   malá, ale zdaleka ne   bezvýznamná role Benicia Del   Tora.On toho mentálního   indiána Tobyho zahrál   perfektně.Můžu jenom   doporučit.
Dragoni
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.11.2010
Mně se tento film velice   líbil,role Nicholsonovi   opravdu sedla,hudba   skvělá,ale souhlasím s   tím,že ten konec mohl být   lepší.
rankinfitch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.5.2010
Detektiv, odcházející do   penze, přichází ještě   naposledy k případu   záhadné vraždy malé   holčičky. Její matce   přísahá, že dopadne vraha.   To je tak zhruba v kostce.   Docela vleklý, komornější   thriller, jiný než na jaké   jsme běžně zvyklí. Ale   koukatelný v pohodě. Jack   Nicholson výbornej.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.5.2009
Ze začátku velice zdařilá   detektivka, která se však v   polovině filmu změní na   drama a díky tomu zbytečně   zpomalí. Ne, že by se děj   zastavil a i v pozdějších   fázích se najde několik   napínavých scén ale film by   mi více vyhovoval jako   klasická detektivka, kdy jde   stárnoucí detektiv po   vrahovi malé holčičky.   Přesně takhle se snímek   tvářil ze začátku. Poté   se však detektiv s tváří   Jacka Nicholsona   "odklidí" kamsi do   divočiny aby si užíval   zaslouženou penzi ale   jelikož dal slib, že vraha   najde, tak ani zde   nepřestává pátrat. Sean   Penn dokáže vytvořit   napínavou paranoidní   atmosféru ale děj se občas   zbytečně moc táhne a ikdyž   je konec zajímavý nedokázal   jsem se zbavit dojmu, že   vůči zvědávému divákovi,   je tak trochu odbitý a   nefér. Chvílemi jsem   přemýšlel o vyšším   hodnocení díky dobře   budované atmosféře,   standardně skvělému   Nicholsonovi a minimalitické   ale působivé hudbě Hanse   Zimmera avšak na konci jsem   si uvědomil, že se jedná   "jen" o slušný a   rychle vyprchající průměr.
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.3.2009
Přísaha je remake   výborného filmu z 50. let   Stalo se za bílého dne s   Heinzem Rühmannem v hlavní   roli. Americká verze s Jackem   Nicholsonem je diametrálně   odlišná ale rovněž   výborná. U filmu oceňuji v   první řadě atmosféru a   Přísaha ji má hustou.
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2008
Přísaha
Docela dobrý snímek,   zvláště potom hudba (jak je   někde podepsán Hans Zimmer,   tak to ani špatné být   nemůže). Trošku mě teda   zmátl žánr, kdy se na   začátku tváří film jako   klasická detektivka, rozjede   se v tom stylu, aby se v   půlce úplně zastavil a   začal studovat psychiku Jacka   Nicholsona. A v tomto místě   mě to trochu zklamalo. Nic   proti psychologickému   tématu, je mým oblíbeným,   ale už jsem byl prostě   nakopnut tou detektivkou a   takové prudké zastavení   děje... No nic, příště si   zkusím vybrat film s   jasnějším typem žánru:-D
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.9.2008
Film se táhne v poklidném a   nudném tempu až do svého   závěru. Filmu chybí aspoň   trochu akce a napínavosti.   Film Má skvělé herecké   obsazení a výkon Jacka   Nicholsona je hodně   přesvědčivý a kvalitní.
sarf
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.9.2008
Tradicmilovní Angličani   někdy s trochou nadsázky   tvrdí, že Američani co   převezmou, to zkazí - z   kriketu udělali baseball, z   ragby americký fotbal ... No   a ze Slibu, výborného   románu komorního spisovatele   Fridricha Dürrenmatta,   udělali Přísahu. Trochu   pompy je přece přidat   potřeba, plus Nicholson k   tomu, a je to investice bez   rizika. Se svou literární   předlohou ale bohužel tenhle   film srovnání nesnese, byť   dějová linka je zachovaná   včetně závěru, kvůli   kterému nese Dürrenmattovo   dílo podtitul "requiem   na kriminální román".
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.7.2008
Film, který mě oslovil a   hodně dlouho mě trčel v   lebce. Absolutně neamerickej   film, kde sice zlo je   zažehnáno, ale nikdo o tom   neví!!!!! Herecky absolutně   dokonalý Jack Nicholson.   Film, který mluví o tom, že   může dojít k omylu, o   nezkutečné víře, o   opravdové lásce, která   přeroste v nenávist   (bohužel tyhle dvě paní si   mají velmi blízko), o   obrovském utrpení a hlavně   o přísaze policisty   odcházejícího do důchodu,   který je přesvědčen o   nevinosti prvního   zadrženého, který se   namanul a tuší, že vraždil   prostě někdo jinej. Hodně   drsnej film.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2008
Pamatuji se, že recenze
k tomuto filmu nebyla právě   nejlepší. O to větší jsem   měla z filmu požitek.   Závěr mne úplně ochromil.   U filmu je též skvělá   hudba, která podtrhuje   perfektně zvláště   některé scény. Nepocítila   jsem vůbec úlevu, že zlo   bylo potrestáno, byla to cena   opravdu veliká za to, že   čestný polda splnil   přísahu.
Rocky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Je to trochu jiná kriminálka   než kterékoliv jiná.   Nečekejte tady žádnou   velkou akci, pokud chcete   napětí je ho tu víc než   dost. Tady je to spíš o   jednom poldovi, který   přísahal, rodičům že   najde vraha jejich dcery, je   schopen proto obětovat víc   než dost. Konec končí pro   Jerryho velmi smutně, čím   za tu přísahu zaplatil, a   jak to dopadne, na to se   podívejte sami, nebudete   litovat když se na to   kouknete. Film má i skvělý   soundtrack.
ja.rebel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Chcete film který zaručeně   sklidí úspěch? Nechte   Nicholsona na obrazovce od   začátku až dokonce a stane   se. Přísaha je toho   geniálním příkladem.   Jedině Jackův herecký   koncert z tohoto rádoby   "dramatu" udělal   poutavý snímek, který Vás   sice nesrazí do kolen, ale   ani na okamžik   nezapochybujete o tom, že ho   dokoukáte až do konce.
Tom_Hardy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2007
Přísaha je již v pořadí   čtvrtou adaptací námětu   známého švýcarského   dramatika Friedricha   Dürrenmatta. Poprvé byl   tento příběh uveden na   plátno v roce 1958 (německý   Stalo se za bílého dne) a   byl označen za solidní   detektivní film. Dürrenmatt   však nechtěl, aby bylo jeho   dílo pojato jako detektivka   (původní záměr byl o   posedlosti), a tak svůj   příběh poupravil a vydal ho   znovu pod názvem Slib. Penn   se snaží ve svém díle   vystihnout Dürrenmattovu   myšlenku, avšak zároveň,   kvůli atraktivnosti a spádu,   se i věnuje samotné   detektivní stránce. Tím,   že Penn balancuje mezi   detektivním příběhem a   studií lidské mysli, však   samotnému filmu malinko   škodí, protože závěr   skutečně detektivní není,   ač ho bude většina diváků   očekávat. Přísaha je film   o posedlosti, který díky   sugestivnímu výkonu   Nicholsona, zručné režii   Penna a citlivému soundtracku   Hanse Zimmera stojí za   zapamatování. A kdyby si   nehrála na detektivku,   možná by se stala i   klasikou...
legenda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2006
Ste náročnejší, alebo len konzumný divák???
Tento film radím spolu s   filmom The Shinning k   najlepším filmom Jacka   Nicholsona, pretože v   obidvoch si zahral psychopata   a táto úloha mu perfektne   sedí. Scenár je vynikajúci,   je to však psychologický   film o dolorizme   (sebatrýznení) hlavného   hrdinu.Príbeh je menej   dejový a priestor dostávajú   emócie hlavných hrdinov.
Na tomto filme si môžte   otestovať, či patríte medzi   náročnejších, alebo len   konzumných komerčných   divákov. Komu sa tento film   nepáčil a nudil sa pri ňom   je len priemerný divák,   ktorý pozerá filmy len aby   sa zabavil a nečaká od nich   žiadne poučenie, nehľadá v   nich myšlienku...
nash
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Sean Penn je podle mě jednou   z největších filmových   osobností dneška, umělec v   pravém slova smyslu. Na   Přísahu jsem byl extrémně   zvědavý a musím říct, že   jsem bohužel čekal víc.   Pennův předchozí film   Křižovatka smrti byl o mnoho   lepší. Ale kdo má rád   psychologické filmy, toho   přísaha najisto potěší.   Hlavní postava je velmi   dobře napsaná, což   usnadňuje úlohu jako vždy   skvělému Jacku Nicholsonovi.   Nechybí ani překvapení v   podobě nezvyklého konce, a   malých, ale o to   intenzivnějších rolí pro   Benicia Del Tora a Mickeyho   Rourka.
Bouvard
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.9.2004
Přísaha není špatným   filmem. Odvíjí se pomalu,   ale má napětí a zajímavou   kameru. Hořký konec filmu je   velmi originální.
Shadow
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.9.2004
Musím říct, že mě tenhle   film hodně zklamal.   Očekávala jsem od scénáře   mnohem víc. Detektiv už je   na odpočinku, a tak pátrá   trpělivě pomalu, protože   ví, že tenhle případ   potřebuje čas. Jenže jak   pomalu ubíhají minuty filmu,   tak se děje čím dál tím   méně. Spousta podezřelých   a dlouhé čekání na to   správné auto. A na konci   vraha posílá náhoda místo   do lesa, kde ho čeká   policie, k vyššímu soudu.   Detektiv přísahal na   spasení své duše, že vraha   dopadne, ale nedopadl, a tak   přichází o svou duši,   doslova. Přijde o přátele a   stane se z něho alkoholik.   Není tu happy end, jak to u   amerických filmů bývá, ale   to by nevadilo, kdyby to pro   detektiva dopadlo alespoň   trochu dobře. Rozhodně bych   věděla, co vystříhnout,   aby byl film kratší, a aby   ztratil na nudnosti.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21619minih21619Ucho (1969) 
Ucho n
minih31070minih31070Chladný jako led (1991) 
Cool as Ice n
minih192004minih192004Good Old Czechs (2022) 
Good Old Czechs n
minih47385minih47385Idiotka (1977) [TV inscenace] 
Idiotka n
minih16333minih16333Polská krev (1934) 
Polská krev n
minih16860minih16860Pravdivé lži (1994) 
True Lies n
minih20763minih20763Ten svetr si nesvlíkej (1980) 
Ten svetr si nesvlíkej n
minih7437minih7437Evita (1996) 
Evita n
minih126127minih126127Daleko od hlučícího davu (2015) 
Far from the Madding Crowd n
minih48229minih48229Výměna (2008) 
Changeling n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

34 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

16:30 - 16:55

4 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

64 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10