Jeden svět
ohodnotit

Případ ještě nekončí

Další název:
The Case Is Not Yet Closed
Žánr:
Rok:
1957
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
19.9.1957
Popis / Obsah / Info k filmu Případ ještě nekončí
POZOR, SPOILER

Jsme seznámeni s laboratořemi ve státním ústavu experimentálního lékařství. Jednu z pracovnic, asistentku slečnu Mařenku Bosákovou, „balí“ pan Chládek.

V zábavním podniku tančí doktor Vladimír Gajdoš s doktorkou Lídou Kafkovou. Kdysi spolu chodili. U stolu sedí její současný partner Václav Pánek. Chládek básní o domku za 35 tisíc. Rád by jej koupil. Mařenka by mu ráda přispěla, má našetřeno. On ostatně také.

Gajdoš oznamuje Vaškovi, že jej vyhodili, a on jemu zase to, že dostal dvacet tisíc za vynález. Hodlá za ně koupit Gajdošův vůz, Tatru. A také míní uspořádat vekou oslavu. Zve i Lídu, ale ta má noční.

Vašek dává tisícovku Gajdošovi, na nějakou součástku do vozu. Zbytek pak uloží do sejfu, při čemž se dozví, že Gajdoš falšoval výsledky výzkumu. Do sejfu putuje i velmi důležitá složka s pracovním postupem.

Oslava probíhá zdárně a ředitel žádá Vaška, aby na jeho příkaz pozval z noční směny i Lídu. Telefon však zvedá Gajdoš. Ráno je nalezen trezor otevřený a pochopitelně i vykradený. Vyšetřovatel Zouplna je zkušený praktik a ihned ví, že tímto stylem dělají jen Moučka a Chládek. V noci zde byla jen Lída a vrátný. Ten se místo hlídání opíjel s řidičem Hábou, ten se jako první opil do němoty.

Vašek upozorňuje kriminalisty, že se zloděj škrábl o rozbitou zkumavku, ve které byly bakterie tetanu.

Lída vypovídá, že ji někdo po telefonu vylákal ven.

Protože Moučka zahynul v koncentráku, podezřívá Zouplna Chládka. Jde se přeptat Mařenky, a když jí řekne, že je její milý kasař, Mařenka dostane psychický šok a končí v nemocnici. Jenže její milý je nalezen mrtev.

Gajdoš dává v zábavním podniku nějakému muži velmi zajímavé materiály, o kterých říká, že je umí ocenit. Pak si Gajdoš chvíli sedne k Lídě, aby se rozloučil, ale právě vtom je vidí Vašek.

Je prokázáno, že Chládek káču udělat nemohl. Nedovolil by mu to jeho zdravotní stav. Kde se však u něj vzaly peníze z lupu, nikdo vysvětlit neumí.

Vaškovi jsou vráceny papíry z trezoru, které kriminalisté zkoumali, a na nich Vašek objeví otisk dna vázičky, kterou používá Lída jako těžítko. To také po kratším váhání sdělí kriminalistům. Ti nemeškají a ihned na ni vlítnou. Odchytí zde i Gajdoše a ihned na něj udeří. Gajdoš se přiznává, že tam skutečně byl, ale ke krádeži se nezná. Lída je naštvaná, že to Vašek práskl a dá to patřičně najevo. Na ukradených bankovkách jsou otisky bankovního úředníka a Vaška. Jen na jedné, té spodní, jsou ještě otisky dva. Ten jeden je neznámý. Ten druhý patří kasaři Moučkovi.

Gajdoš je znova zadržen a je mu dokázáno, že otisky na bankovce jsou jeho.

Kruh se pomalu uzavírá. Gajdoš poví, co udělal s tisícovkou od Vaška a tím je odhalen Moučka, který je naživu a zpráva o jeho smrti v lágru byla lží. Ten se pokouší zmizet, ale je pronásledován a dochází k napínavému střetu...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Případ ještě nekončí
Detektivní příběh se odehrává v prostředí epidemiologického ústavu. Ze sejfu je ukradena odměna 20 000 Kč za objev nového protitetanového séra. Lupič ofotografoval i protokoly o výzkumech, ale ty byly mezitím už publikovány v odborném časopise.

První režisérův celovečerní film se snažil o autenticitu prostředí. Kriminální zápletka je propracována jen velmi povrchně.


Popis / Obsah / Info k filmu Případ ještě nekončí
Pozor, spoiler

Zaměstnanci výzkumného ústavu epidemiologie oslavují úspěch vědecké práce dr. Pánka - objev nového protitetanového séra, za které Pánek dostal odměnu dvacet tisíc korun. Druhý den po večírku je celý ústav vzhůru nohama. Nedobytná pokladna, kam Pánek uložil práci o séru a peníze, je vypáčena. Peníze zmizely a u pokladny ležela rozbitá zkumavka s bakteriemi tetanu. Způsob vyloupení pokladny připomíná příslušníkům SNB práci předválečných kasařů Moučky a Chládka. Moučka je však od konce války mrtev. Chládek má známost s laborantkou ústavu, ale je záhy nalezen mrtev v nedalekém lomu s Pánkovými penězi v kapsách. Zdá se tedy, že případ je jasný. Přesto zůstává řada neobjasněných skutečností; na jedné bankovce je objeven dokonce otisk prstu údajně mrtvého Moučky. Vyšetřování pokračuje, až některé indicie přivedou kriminalisty na stopu řidiče Háby, který je posléze identifikován jako Moučka. Dále je zjištěno, že Moučkovi alias Hábovi nešlo o Pánkovy peníze. Ukradl a prodal Pánkovu práci, Pánkovy peníze podstrčil Chládkovi a shodil ho do lomu. Pánek však naštěstí svůj objev již publikoval. Moučka je při výslechu stižen záchvatem tetanu, jímž se nakazil, když rozbil zkumavku s bakteriemi.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Což takhle dát si špenát (1977...

14:25 - 15:50

8 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzelné momenty přírody

14:20 - 15:10

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Jen ho nechte, ať se bojí (197...

12:55 - 14:50

98 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Noc v muzeu (2006)

13:50 - 16:05

43 minut již uběhlo
92 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190387
Osobností: 697533
Fotografií: 763185
Plakátů: 375860
Obsahů a biografií: 178014

Poslední komentáře

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10