Prípad Barnabáš Kos (1964)

Prípad Barnabáš Kos
61 %
 
 

Další název: Kde je Barnabáš Kos, Prípad Barnabáša Kosa, Barnabáš Kos

    Žánr: tragikomedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 16.4.1965        
    Délka: 88 min.
POZOR, SPOILER

Orchestr nacvičuje jakousi hodně prapodivnou skladbu a pan trianglista Barnabáš Kos přichází pozdě. Měl totiž i jiné povinnosti, kterých má až až. Neustále v jednom kuse je po schůzích, poradách, společenských akcích a tak dále, a tak dále. Večer, když je doma, obdrží dopis, ve kterém je jmenován ředitelem filharmonie. List však není adresován jemu, a tak pan Kos ve své poctivosti a horlivosti jde dopis vrátit na poštu.

Je zde sáhodlouhá fronta a pan Kos jde k jiné přepážce. Zde je ovšem zepsut úřednicí, že je list otevřený - a ještě si baba vymyslí několik dalších nesmyslů. Pan Kos raději uznává, že list je určen jemu. Ovšem nyní musí přece upozornit, že on tuto funkci nemůže přijmout. Už kvůli nedostatečnému vzdělání. Marně však náš trianglista prochází budovu a kanceláře. I mezi kolegy se přizná, že je ředitel a rázem se postoje k němu mění. Přepadne i svého nadřízeného přímo doma a ve vaně. Ale nic nepomáhá.

Tak je tedy panem ředitelem. Řeší peníze pro muzikanty, ale i cenu za opravu vodovodního kohoutku. V orchestru se k němu chová dirigent jako k Bohu, dokonce dle něj provádí úpravy skladeb Antonína Dvořáka. A také se zde začíná zkoušet nové dílo pana Greguše. Je to koncert pro triangl. Pan Kos přesadí všechny muzikanty na nová místa a trumpetistu Gajdoše, který to zkritizuje, vyrazí. A pan ředitel Kos začíná vymýšlet skutečné nesmysly. Dokonce jej přestane zajímat obecenstvo.

Koná se koncert pro triangl a pan Kos netuší, že po návratu domů nalezne další dopis...  Autor: Pitryx

režie:
Peter Solan
 
 
hraje:
Josef Kemr (Barnabáš Kos), Milivoj Uzelac (Ruman), Jarmila Košťová (Julka), Hana Sarvašová (Gregušová), Viliam Polónyi (Gajdoš), Ján Bzdúch (Greguš), Jaroslav Rozsíval (Vavro), Josef Bartl (Mečík), Eduard Grečner (Soviar), Anton Trón (Vavruš), Jaroslav Vrzala (Vavrovec), Dagmar Kákošová (Vavrečková)
 
 
námět:
Peter Karvaš (povídka Barnabáše Kose vzestup a pád)
 
 
scénář:
Peter Karvaš, Albert Marenčin
 
 
kamera:
Tibor Biath
 
 
hudba:
Pavol Šimai
 
 
výprava-architekt:
Ivan Vaníček
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Ondrej Polomský
 
 
vedoucí produkce:
Gejza Maráky
 
 
masky:
Michal Jurkovič
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Emil Bandík
 
 
asistent kamery:
Fridrich Urban
 
 
pomocná režie:
Jozef Šafarka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.