Jeden svět
ohodnotit

Princezna ze mlejna 2

Další název:
The Watermill Princess 2
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
3.2.2000
„Jak vodník s čertem chránili Elišku před knížepánem, zatímco Jindřich bojoval s Turkem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna 2
Jedna z nejúspěšnějších českých filmových pohádek Princezna ze mlejna (1994) je prvním českým klasickým pohádkovým filmem, který má pokračování. Režisér Zdeněk Troška se spoluscenáristou Vratislavem Markem využili v Princezně ze mlejna 2 postavy i poetiku prvního dílu, vymysleli však zcela nový příběh. Zatímco v prvním snímku šlo o to, přesvědčit chasníka Jindřicha, aby přestal myslet na princezny a začal si všímat hodné mlynářovy dcery Elišky, ve druhém díle je děj poněkud složitější. Navíc se neodehrává pouze v okolí mlýna a zámku, nýbrž i v dalekém Turecku (natáčelo se v kaolinovém dole v Kaznějově). – Šťastným manželům Jindřichovi a Elišce se narodí dcerka Terinka. Avšak lstivý knížepán stále chce získat Elišku. Na radu proradného komorníka Žána dá Jindřicha naverbovat na vojnu. Později se sám v přestrojení za krajánka uchází o osamělou dívku. Jenže manželům pomáhají proti nepřízni osudu domácká strašidla, čert a vodník, která se nakonec naučí i pracovat. Knížepána a Žána s jejich pomocí vytrestá známá čarodějnice. Jindřich zachrání v dalekém Turecku hodného generála a může se vrátit domů. – Tvůrci vycházejí vstříc malým divákům a dávají velký prostor vděčným alotriím hodné strašidelné dvojice (která měla v prvním díle nečekaný úspěch). Zároveň karikují postavy hloupých zloduchů (knížepána a Žána). Oživují děj vděčnými obrázky jihočeské krajiny a malebného mlýna i „akční“ scénou tureckého útoku a Jindřichova boje s přesilou. Důležitou roli hraje hudba Miloše Krkošky. Režisér pracoval s téměř stejným štábem a hereckým obsazením (jen roli čarodějnice hraje místo Lucie Bílé debutující Monika Absolonová). Usiloval o vznik druhého dílu už od roku 1996, než se mu podařilo získat producenta. – Významnou novinkou je, že jedna kopie filmu byla vyrobena se simultánním tlumočením do znakové řeči. – Na některých propagačních materiálech je uváděn název filmu jako Princezna ze mlejna II.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna 2
Zdá se, že ve mlejně se po svatbě Elišky s Jindřichem a po narození malé Terinky zabydlelo štěstí natrvalo. To se však ani trochu nelíbí knížepánovi, který si na půvabnou Elišku nepřestal myslet. Se svým oddaným sluhou Žánem vymyslí lest - Jindřicha pošle na vojnu proti Turkovi. Zámecký pán se naivně domnívá, že tím má do mlejna cestičku pěkně zametenou a u Elišky vyhráno. Jenže ve mlejně, jak známo, bydlí šikovná a veselá strašidla - čertík s vodníkem. A ta, za pomoci vdavekchtivé čarodějnice, Elišce nejen vydatně pomáhají s prací, ale také s odháněním nechtěného nápadníka ze zámku. Navíc má Eliška holoubka, který spolehlivě nosí zprávy z bojiště. A tak hloupému Žánovi, který do mlejna přijíždí se "smutnou" zvěstí, že Jindřich padl, nikdo nevěří. Pravda vyjde, díky holoubkovi, brzy najevo. Jindřich je živ. A jak by také ne, vždyť jej po celou dobu vojny chrání kouzelné rekvizity, co dostal na rozloučenou od hodných strašidel. Šátek od čertíka a šupina od vodníka mu nejen pomáhají krutou válku přežít , ale s jejich pomocí zachrání život i generálovi. Ten mu odměnou nabízí veliké jmění. Jindřich odmítá. Jako odměnu žádá návrat domů - k milované Elišce a malé Terince. Generál vojákovi, jemuž vděčí za život, přání splní. Knížepánovi, který se mezitím nechal od čarodějnice na tři dny omladit, není vůbec nic platné, že hraje ve mlejně krajánka Hanse a opět se uchází o Elišku. Ta jej se smíchem vyprovodí. Ona věrně čeká na Jindřicha - a ten...vrací se z vojny živ a zdráv. Čarodějnice se usídlí na zámku, knížepán se Žánem s ostudou prchají z kraje a ve mlejně znovu rozkvete štěstí. Spokojeně tu žijí Eliška, Jindřich, Terinka, mlynář i neodmyslitelní čertík s vodníkem.
Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna 2
Jedna z nejúspěšnějších českých pohádek se po šesti letech dočkala svého pokračování. Můžeme tak sledovat další příhody obyvatel pohádkového mlýna - malého, ale šikovného čerti7ca, vodníka, krásné Elišky, žárlivé čarodějnice, nafoukaného knížepána a ostatních populárních postaviček.
První díl končil svatbou a nový příběh začíná tím, že do mlýna přilétá čáp. Všichni se z děťátka radují. Jediný knížepán se nemůže smířit s tím, že Eliška dala přednost chudému chasníkovi před jeho slávou a bohatstvím. A tak se svým povedeným komorníkem Žánem vymyslí lest a pošle Jindřicha na vojnu proti Turkovi. Myslí si, že tak má cestu za krásnou Eliškou opět otevřenou... Děj se neodehrává pouze v okolí mlýna a zámku, nýbrž i v dalekém Turecku (natáčelo se v kaolínovém dole v Kaznějově). Roli čarodějnice hraje místo Lucie Bílé debutující Monika Absolonová. V úloze generála uvidíme Lukáše Vaculíka.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna 2
Příběh, který vám bude Zdeněk Troška tentokrát vyprávět se prý dozajista stal. ale je to tak dávno, že už to snad ani pravda není. To ještě v hlubokém lese pod starým hradem Krákorkou žila jedna čarodějnice, která by se tuze ráda vdávala. Ale čert, na kterého měla políčeno, si z ní dělal samá šprťouchlata a mnohem raději sedával za komínem mlýna u vymýšlel jednu čertovinu za druhou. On ale ani hastrman z rybníka nade mlýnem nebyl o nic lepší. místo aby pod hrníčky střádal dušičky, chodil mlsat do mlýna voňavé buchty. A zrovna tehdy se odehrál náš příběh.
Ryčný klapot mlýnského kola do celého širého kraje zvěstoval, že se u Jindřicha s Eliškou usídlila radost a opravdové štěstí. Dílo jim šlo od ruky a protože i láska hořela tím nejčistším plamenem, nikdo se nemohl divit, s jakou netrpělivostí tu vyhlíželi čápa. Ovšem když už se konečně objevil na louce pod lesem, výstřely knížepánova nohsleda Žána jej zahnaly zpět. Marně se ale knížepán snažil,
místo čápa s chlapečkem to pěkně druhou stranou od rybníka stihla do mlýna vrána s holčičkou. Děvčátko sladké jako lesní med a krásné jak růže zrána dostalo jméno Terinka.
Zámecká zlovolnost, pýcha a sobectví jim ale ten Boží zázrak nepřály. Knížepán nemohl přenést přes srdce své odmítnutí Eliškou a Žán, hnaný do koutka jeho výčitkami, se mu snažil hrát na ruku snad ještě víc než kdy jindy. Tak dlouho kuli ďábelské plány, až vymysleli ten nejd'ábelštější: Pošlou Jindřicha do války s Turkem, v níž jistojistě padne, čímž se dveře do mlýna otevřou knížepánovi dokořán.
Napomádovaní paňácové v krajkách se ovšem šeredně přepočítali. Čertík totiž daruje Jindřichovi kouzelný šátek, který ho ochrání před veškerým nebezpečenstvím, hastrmanskej mu poradí, že v nouzi největší se má obrátit o pomoc k vodě a Eliščin holoubek mu pak donese všechny potřebné zprávy z domova.
Ani tak to ale nebude mít Eliška doma lehké. Zastat práci ve mlýně, obstarat domácnost, postarat se o Terinku a ještě k tomu všemu pravidelně vyrážet dveře i okna s vlezlým knížepánem dá zabrat i jinačejší nátuře. Ještě že je tu "malej, ale šikovnej", sympatický zelenáč a zamilovaná "drahá přítelkyně", kteří se svými kouzly a dobrým srdcem uhrají to, na co obyčejní smrtelníci prostě stačit nemohou...
Vůbec poprvé v historii se česká filmová pohádka dočkala svého pokračování. Určité pokusy už tu sice byly na půdě pohádek televizních (např "Co takhle svatba, princi?" a její volné pokračování "Ať přiletí čáp, královno!"), na poli celovečerního filmu ale ještě nikdo neměl ten úspěch a tu odvahu jako Zdeněk Troška s Princeznou ze mlejna. Trvalo to sice dlouhých pět let, než se mohlo velké Troškovo přání naplnit, ale léta nadějí a propadů nakonec přece jen korunoval úspěch. Druhá Princezna ze mlejna totiž nejenže vznikla, ale dokonce svou kvalitou překonala díl první.
Není ždímáním již jednou vyčerpaného dějového schématu, ale skutečným a rovnocenným pokračováním. Je dějovější, vtipnější a propracovanější než Princezna první. A v neposlední řadě se tu víc myslí i na dospělý doprovod v kině, od nejrůznějších slovních hříček až po milé odkazy na ostatní Troškovy filmy (k sedlákovi z Hoštic z minulého dílu, který připomínal trilogii Slunce, seno..., přibyly odkazy na vysněný projekt o Čachtické paní.) Překvapivě velmi dobře funguje i rozpůlení filmu na "u nás doma" a "v dalekém Turecku". Střídá se tu napětí s pohodou, dobro se zlem, exotika s domáckou usedlostí. Vnitřní pnutí filmu je tím výrazně lépe vybalancováno než v dílu předešlém, kde se prakticky celý 61m řešil jen jeden jediný problém - kdy už Jindřich prohlédne a konečně pochopí, že tou pravou a jedinou na světě je pro něho Eliška.
Především v první polovině má Princezna ze mlejna 2 opravdu nebývalý švih a spád - děj rychle spěje kupředu, autoři jiskří nápady (osobně se mi například líbilo zmizení pod sítem nebo velmi vydařený trik s pochodujícími pytli), patlavost zámecké dvojky a šišlavost pišišvorů nepřesahuje únosnou mez... Od knížepánova převlečení se za krajánka Honzu se ovšem příjemný rytmus pohádky poněkud zadrhne a diváka zbytečně upozorní, že už je čas se s milou společností rozloučit. Závěrečné happyendové shledání a Troškovo snad už neodmyslitelné vyznání lásky rodnému kraji pak ale tento handicap dokáží vcelku dobře zakrýt.
Z hereckých výkonů bych ocenil především Moniku Absolonovou, debutantku před filmovou kamerou, která převzala roli čarodějnice po Lucii Bílé. Nejenže se velmi dobře vypořádala se všemi charakteristickými znaky, jimiž "drahou přítelkyni" opatřila její předchůdkyně v prvním díle, ale narozdíl od několikanásobné České slavice dokázala zřetelněji artikulovat a méně se předvádět.
Obdivuhodný výkon, hlavně po fyzické stránce, podává i Ota Ševčík, oblíbený to představitel všech možných i nemožných fašistů, Němců a - abych tak řekl - jiných deviantů, který tu na stará kolena dostává největší roli své dosavadní kariéry. Zda by si byl kdy pomyslel, že v 68 letech bude zápasit se "šílenými labutěmi" a beranem nebo vlastním tělem vymetat zámecké parkety.
Radkovi Valentovi poněkud zmužněl hlas a zvážněl výraz, což lidskému dozrání jeho postavy odpovídá. Jakub Zindulka se jako vodník dokázal vyvléknout z možná nevědomého napodobování čertíka skvělé Yvetty Blanarovičové, která tentokrát velmi rozumně šetří dnes už zlidovělým "jsem malej, ale šikovnej", ale naopak přidává na nezvladatelné živelnosti a upovídanosti, což je někdy na úkor srozumitelnosti a přehlednosti celku. Navíc se v tomto gejzíru energie zbytečně utápí i řada jinak velmi dobrých nápadů.
Lépe než v prvním díle se podařilo vyladit i hudbu. Zatímco v jedničce pozvolné vyprávění ještě více zpomalovala, tentokrát přesně kopíruje rytmus filmu. Sentiment dávkuje na pohádku velmi uměřeným způsobem (Ukolébavka pro Terinku) a místo pracného vymýšlení vlastních lidovek se tentokrát raději obrací ke klasice (Lístečku dubový).
Už se těším, až s dětmi vyrazíme na Princeznu ze mlejna 2 do kina. Vím, že se jim bude líbit, že u ní vydrží až do konce a že mě doma před maminkou pochválí.

P.S. Jenom kdyby pak netrvaly na tom, abychom si znovu a znovu pouštěli na videu první díl... Když je to totiž čas od času popadne, toužím se z mírumilovného otce a zarytého pacifisty změnit v nenápadného čističe Viktora, který svou fušku ve mlýně nedaleko Bavorova odvede tiše a spolehlivě.

Autor/Zdroj: /Cinema


Jedna z nejúspěšnějších českých filmových pohádek Princezna ze mlejna je prv-ním českým klasickým pohádkovým filmem, který má pokračování. Režisér Zde-něk Troška se spoluscenáristou Vratislavem Markem využili v Princezně ze mlejna 2 postavy i poetiku prvního dílu, vymysleli však zcela nový příběh. Zatímco v prvním snímku šlo o to, přesvědčit chasníka Jindřicha, aby přestal myslel na prin-cezny a začal si všímat hodné mlynářovy dcery Elišky, ve druhém díle je děj poně-kud složitější. Navíc se neodehrává pouze v okolí mlýna a zámku, nýbrž i v dale-kém Turecku (natáčelo se v kaolinovém dole v Kaznějově). - Šťastným manželům Jindřichovi a Elišce se narodí dcerka Terinka. Avšak lstivý knížepán stále chce získat Elišku. Na radu proradného komorníka Žána dá Jindřicha naverbovat na vojnu. Později se sám v přestrojení za krajánka uchází o osamělou dívku. Jenže manželům pomáhají proti nepřízni osudu domácká strašidla, čert a vodník, která se nakonec naučí i pracovat. Knížepána a Žána s jejich pomocí vytrestá známá čaro-dějnice. Jindřich zachrání v dalekém Turecku hodného generála a může se vrátit domů. - Tvůrci vycházejí vstříc malým divákům a dávají velký prostor vděčným alotriím hodné strašidelné dvojice (která měla v prvním díle nečekaný úspěch). Zároveň karikují postavy hloupých zloduchů (knížepána a Žána). Oživují děj vděčnými obrázky jihočeské krajiny a malebného mlýna i „akční" scénou turecké-ho útoku a Jindřichova boje s přesilou. Důležitou roli hraje hudba Miloše Krkošky. Režisér pracoval s téměř stejným štábem a hereckým obsazením (jen roli čaroděj-nice hraje místo Lucie Bílé debutující Monika Absolonová). Usiloval o vznik druhého dílu už od roku 1996, než se mu podařilo získat producenta. - Významnou novinkou je, že jedna kopře filmu byla vyrobena se simultánním tlumočením do znakové řeči. - Na některých propagačních materiálech je uváděn název filmu jako Princezna ze mlejna II.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna 2
Jedna z nejúspěšnějších pohádek v historii české kinematografie a nejúspěšnější pohádka České televize se dočkala po šesti letech svého pokračování. Do kin příchází další příhody obyvatel pohádkového mlýna, "malého, ale šikovného" čertíka, vodníka, krásné Elišky, žárlivé čarodějnice, nafoukaného knížepána s ostatních populárních postaviček. Stejně jako Princezna ze mlejna je i její pokračování především určeno nejmenším divákům a navazuje na poetiku prvního dílu. Přibylo víc humorných situací, ale i napětí. Příběh je inspirován motivy jihočeského lidového vyprávění, krajovou slovesností Volyňska a Vodňanska.

Končilo se svatbou, a nový příběh začíná tím, že do známého pohádkového mlýna přilétá čáp... Všichni se z děvčátka radují, dokonce i čertík s vodníčkem, kteří se stali dobrými strážci mlýna. Jediný, kdo se neraduje, je knížepán. Nemůže se smířit s tím, že Eliška dala přednost chudému chasníkovi před jeho slávou a bohatstvím. A tak se svým povedeným sluhou Žánem vymyslí lest a pošle Jindřicha na vojnu proti Turkovi. Myslí si, že tak má cestu za krásnou Eliškou opět otevřenou...

Diváci se setkají spostvičkami z prvního dílu, jen Lucii Bílou v roli čarodějnice vystřídala skvělá Monika Absolonová. Přibyl zlý velitel v podání Jana Přeučila a hodný generál Lukáše Vaculíka.

Ani filmový štáb, tedy alespoň hlavní profese, se nezměnil. Hlavním kameramenem byl Ervín Sanders, kostýmy navrhl Jan Růžička, masky Bobo Sobotka, hudbu složil Miloš Krkoška. Ve střižně AVID stříhal Dalibor Lipský, triky vznikly pod vedením Borise Masníka a Jiřího Šimurka ve firmě UPP. Natáčení probíhalo na stejných místech jako před šesti roky - jihočeský Bavorov a jeho okolí, zámek v Dobříši a nově, v kaolínovém dolu v kaznějově.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Princezna ze mlejna (1994)

 Princezna ze mlejna (1994)
Princezna ze mlejna n
 
Žánr: pohádka
Země: Česká republika
Režie: Zdeněk Troška

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375846
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10