Duben
ohodnotit

Priehrada

Žánr:
Rok:
1950
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
23.8.1950
Popis / Obsah / Info k filmu Priehrada
Slovenské drama o budovatelském úsilí pracujících při stavbě přehrady. Pracovníci na přehradě, která má zajistit elektrifikaci celého kraje, potřebují nutně pomoci z okolních vesnic. Tu získají teprve po usvědčení kulaka, který chtěl tuto důležitou práci sabotovat.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Již ve stručném referátu z Karlových Var jsme označili tento film za úspěch slovenské filmové výroby. A dnes, po novém zhlédnuti filmu, můžeme svůj první dojem potvrdit. Ve vývoji slovenského filmu bude míti "Priehrada." své čestné místo jako dílo, které se snaží správně osvětlit problémy hospodářského a společenského přerodu Slovenska a zároveň přesvědčuje diváky o nutnosti přechodu od primitivního hospodářství k vyšším výrobním formám.
Stavba přehrady v chudém horském kraji je dobrou příležitostí rozetnout tuto problematiku a ukázat dramatický konflikt mezi starým a novým. Na jedné straně stojí lidé pokroku, opírající se o budovatelské dílo přehrady, elektrifikaci a industrialisaci kraje, proti nim pak konservativní svět vesnice, totiž vesnických boháčů a jimi svedených lidí. Ale vesničané se během stavby mění. Na vlastni oči a z vlastní zkušenosti poznávají dobrodiní, které jim přináší stavba a poznávají také, že se ve světě cosi změnilo: někdo se o ně stará, chce jim pomoci. Tím taje jejich nedůvěřivost vypěstovaná staletým vykořisťováním, a úspěchy nového pořádku je přesvědčí docela. Hráz mezi pokrokovým dělníkem a konservativním rolníkem padá, ,oba vesničtí boháči mizí nenávratně v propadlišti, cesta k lepší budoucnosti je volná.
Zásadní ideová linie filmu je správná: jeho autoři věděli co chtějí říci a dovedli to také dostatečně jasné vyjádřit. Ten, kdo je aspoň poněkud obeznámen s vývojem Slovenska, vidí, že film dobře postihuje skutečnost a ví, kde jsou nejpalčivější problémy přerodu této země a lidu. Podařilo se také vcelku dobře umělecky zvládnout filmovou látku. Zásluhu o to mají autoři literární předlohy a především spoluautor a režisér Pal´o Bielik. V jeho uměleckém vývoji je "Priehrada" zatím vrcholem a naznačuje, že tento nadaný filmový umělec může dojít ještě mnohem dále. Výborní jsou téměř všichni herci - představitelé hlavních selských typů včetně boháčů Bujnů, i představitelé pokrokového světa. Některé episodní lidové typy jsou neobyčejně věrně vystiženy. Vedle toho se poněkud odrážejí známí herci, kteří své postavy z lidových vrstev hrají, ale nežijí. Nesporně nejlepší je kabinetní herecká studie L. Jakubóczyho v roli Bžocha. Tolik životnosti a tak dokonalou charakteristiku filmové postavy, ovšem herecky velmi vděčné, jsme u nás málokdy viděli.
Technická úroveň slovenského filmu ukazuje velmi potěšitelný vzestup. Krškova kamera je velmi dobrá a efektní závěrečné záběry pádících koni jsou obdivuhodné. Filmová hudba plní rovněž velmi dobře svou funkci. Slabší je příjem zvuku.
Neskrýváme-li radost nad tímto úspěšným filmem, nemůžeme pomlčet ani o jeho vadách, které je možno omluvit, ale kterých je nutno se v našem filmu napříště vystříhat. "Priehradě" chybí hlavně jedna věc, která by zvýšila její ideovou a uměleckou úroveň: není tu kladného hrdiny filmu, postavy, která by ztělesňovala jeho pokrokovou ideu. Tedy táž chyba, jako v nových filmech českých. Je tu jen náběh: mladý, optimistický a. energický traktorista Pal'o (v dobrém podání Pántikově), který však je jen kladným typem, nikoliv hrdinou, jenž by měl pro vývoj děje a událostí rozhodující význam. Postava inženýrova pak je vykreslena vůbec slabě a představitel strany ~není blíže charakterisován - naznačuje jenom péči strany o úspěch ~budovatelského díla. Větší péče byla věnována kolísavým typům, především starému pastýři Bžochovi. Na této postavě nám ovšem vadí jedna věc: je to zcela pokřivený charakter (zlodějíček, prospěchář, bezpáteřná korouhvička), a to nepřispívá k přesvědčivosti jeho obratu, i když je jasné, že je to typ venkovského chuďasa, který po cely život se musel bát o svou existenci a plazit se před mocnějšími na nichž závisel. Bylo by třeba ukázat, že tato figurka má charakter a dovede dnes napřímit páteř.
Další vážnou připomínku jsme naznačili již v úvodníku minulého čísla: autoři filmu se snažili, aby "Priehrada" .byla co nejživější, aby se v ní uplatnil veselý prvek, aby neuvízla v šedi filmů z pracovního prostředí, které vidí jen práci a zanedbávají člověka. V této snaze však autoři nešli za novým humorem, nepokusili se vážněji vytěžit veselí a optimismus z nových forem života, nýbrž sáhli k, "osvědčeným" humorným vložkám a episodám, jejichž domov jest hledati v buržoasním filmu. Nelze říci, že by se spokojili otřelým k1išé, nebo nedbali vkusu, ale přece jenom příběhy a vystoupení tří brigádníků, žerty s inženýrovou sekretářkou a ženou, scény rybolovu a některé výstupy Bžochovy působí cizorodě a odvádějí pozornost diváků, kteří jsou ovšem za humor vděčni, od hlavního thematu filmu.
Jinými drobnějšími vadami se obírat nebudeme, protože spíše by zasloužily pochvaly mnohé detaily, které znamenají v našem filmu plus. Je však třeba, abychom se již odpoutali od balastu, který zatěžuje naše filmy ze starých dob a podávali novou thematiku obecenstvu tak, jak zaslouží.. Úsilí o stále hlubší a správnější umělecké zachycení a ztvárnění látky musí být hlavním cílem našich filmových tvůrčích pracovníků.
Věříme ostatně, že slovenští umělci i dramaturgové jsou si vad "Priehrady" sami dobře vědomi a nespokojí se tím, že vytvořili v podstatě zdařily film. Mají předpoklady pro to, aby došli ještě dále na cestě za vysoce ideovým a uměleckým filmům.
"Priehrada" je nesporně jedním ze stupňů této cesty.

Autor/Zdroj: Dvořáček Jaroslav/dobová recenze


Filmová dráma z budovania vel'kej priehrady. Pracovníci priehrady, ktorá má zaistiť elektrifikáciu celého kraja, potrebujú nutne pomoc od okolitých dedin. Až po usvedčení kulaka, ktorý sabotuje priebeh stavby, sa im podarí podporu a pomoc od miestných obyvatel'ov záskať.
Renáta %Smatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:40

1 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

08:30 - 09:20

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:35

31 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

26 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190550
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376577
Obsahů a biografií: 178278

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10