Příběh opravdového člověka (1948)

Příběh opravdového člověka (Pověsť o nastojaščem čeloveke)
70 %
 
 

Pověsť o nastojaščem čeloveke

Další název: Повесть о настоящем человеке; Povest o nastoyashchem cheloveke; Story of a Real Man / Príbeh ozajstného človeka (SK)

    Žánr: válečný / drama
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 6.6.1950        
    Délka: 90 min., 3220 m
„Film podle skutečné události - osud letce Meresjeva.“
Sovětský pilot Alexej Petrovič Meresjev byl v březnu 1942 sestřelen, a se svým strojem se zřítil do hustého lesa, na fašisty ovládané území. Při dopadu utrpěl vážná zranění. Nezměrným úsilím, kdy s rozdrcenými nárty a snětí v chodidlech, a překonávajíce ukrutnou bolest, ušel denně 10 tisíc kroků, aby se dostal přes frontovou linii za svými spolubojovníky. Nezdolnou vůlí dosáhl svého cíle po nekonečných osmnácti dnech. Boj o svůj život však zaplatil ztrátou obou končetin. Krutým osudem se však nenechal zlomit, v sanatoriu dodává optimismus ostatním zraněným vojákům a na konec, i přes svůj handicap a nedůvěru velitelů, usedá opět do kokpitu bojového letounu a pokračuje v boji za osvobození své vlasti od německých okupantů. Celý příběh je založen na základě skutečných událostí, jež byly zpracovány ve stejnojmenném románu od Borise Polevoje vydaného v Moskvě v roce 1947.  Autor: Hugin

režie:
Alexandr Stolper
 
 
hraje:
Pavel Kadočnikov (Alexej Meresejev), Vasilij Merkurjev (Stěpan Ivanovič), Nikolaj Ochlopkov (komisař Vorobjov), Tamara Makarova (Klaudia Michajlovna), Ludmila Celikovskaja (Zinočka), Boris Babočkin (velitel pluku), Alexej Dikij (Vasilij Vasiljevič), Michail Gluzskij (kapitán Čislov), Sergej Bondarčuk (Gvozděv), Vjačeslav Suškevič (Kukuškin), Viktor Chochrjakov (Degťarenko), Alexandr Michajlov (Petrov), Boris Dobronravov (předseda komise), Ljubov Sokolova (Varvara), Vladimir Gribkov (Zujev), Lev Sverdlin (Naumov), Alexandr Zraževskij, Boris Magalif, Anatolij Dudorov, Ivan Ryžov, Pjotr Savin, Jevgenij Šutov, Marija Jarockaja, Alexej Alexejev, Viktor Ključarev, Georgij Jumatov (pilot)
 
 
námět:
Boris Polevoj (román "Příběh opravdového člověka" (Povesť o nastojaščem čeloveke, 1947))
 
 
scénář:
Marie Smirnovová
 
 
kamera:
Mark Magidson, Nikolaj Renkov
 
 
hudba:
Nikolaj Krjukov
 
 
výprava:
Josif Špinel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.