Duben
ohodnotit

Příběh Kmotra

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
24.10.2013
„Skutečný příběh velké lásky. Lásky k penězům.“
Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
František Vedral byl vekslákem, podvodníkem i mafiánem a nakonec se stal i vrahem, kterého se bálo mnoho lidí. Původně začínal jako malý podvodníček a vekslák ve skupině, kterou vedl za socialismu JUDr. Tipl se svým synem. Skupina prodávala na Západ výměnou za elektroniku kradené umělecké předměty. Když byli chyceni, právě Vedral se dostal z celé záležitosti na podmínku a převzal šéfovy obchody. Po revoluci začal Vedral uplácet politiky a na všechny sháněl kompromitující materiály. S podivným privatizačním fondem se zúčastnili s Tiplem kupónové privatizace. Krytí jim poskytoval jejich kamarád Strnad, který v té době pracoval pro tajnou službu. Jako první začal ohrožovat Vedralovu skupinu novinář Smetana. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho nemůže uplatit, zaplatil si jeho vraždu. To už na Vedralově kauze začal pracovat policista Cajthaml, který získal dostatek důkazů na zatčení. Od Strnada se Vedral dozvídá, že jeho kauzu přebírá neúplatná státní zástupkyně, tu také nechá zavraždit. Zdá se, že Vedrala s Tiplem nic nezastaví. Cajthaml odchází od policie a své vyšetřování vede na vlastní pěst.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
Pokud Vám reformy za posledních dvacet let připadaly pomalé, pak vězte, že tu byla skupina lidí, která považovala tempo těchto let za překotné. Jediné, čeho tito lidé v začátku opravdu litovali, bylo, že nejvyšší nominální hodnota bankovek byla 500 korun a že tedy balíky, se kterými zacházeli, byly velmi neskladné. Peníze byly zkrátka úplně všude.

Příběh Kmotra je inspirován bestsellerem Jaroslava Kmenty „Kmotr Mrázek“. Popisuje vzestup a pád člověka, který se od kšeftu s digitálními hodinkami posunul až na pozici šedé eminence české politiky.

zdroj: oficiální stránka filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
POZOR, SPOILER

Díváme se na fotbalové hřiště. Kráčí po něm muž až ke kamennému míči, kde zvedá nějakou fotografii, ozve se výstřel. Muž klesá mrtev k zemi.

Posloucháme vyprávění bývalého policisty Čestmíra Cajthamla. Ten 20 let vyšetřoval případy Františka Vedrala.

Jsme v roce 1984. Vedral ještě není velký šéf. Ale v podsvětí má respekt. Nyní zrovna probíhá obchod na statku, když přiběhne kluk s hláškou, že je statek obklíčen. Vedral má dva kamarády, z nichž jeden, Josef, je u bezpečnosti a ten proveze Vedrala z obklíčení služební Volhou. Moc mu to nepomohlo. Je stejně zatčen, ale doma. Při výslechu si dělá z poldů legraci, až dostane na ciferník. Pak putuje do vazby, ale u soudu dostává jen podmínku. A tak dál provozuje trestnou činnost, například plundruje židovské hřbitovy kvůli náhrobkům.

A je tu slavná sametová revoluce a pan prezident Havel uděluje amnestie. Vedral tuší, kde a jak se zabezpečit a vyhledá Občanské fórum, kde nabídne milion - nebo zboží.

Tým kriminalistů je rozpuštěn, někdo je povýšen, jako Čestmír, někdo odchází.

Vedral očekává Standu Tipla u kriminálu a hned mu na uvítanou dává nové auto.

Probíhá privatizace, Vedral se Standou chtějí skoupit co nejvíce kupónových knížek. Honza sděluje Vedralovi, že povýšil a je u tajné služby. To je to, co Vedral potřebuje.

Lidé stojí fronty s kupónovými knížkami. Na Vedrala nikdo nemohl.

Je rok 1992 a Vedral má skutečně postavený dům vedle hřiště, jak kdysi slíbil. Daruje svému otci k narozeninám pár drobných, totiž patnáct milionů a otec jej upozorní na novináře Smetanu, který o něm píše články. Vedral jej vyhledá a snaží se jej uplatit. Smetana se nedá. Takže k němu před dům přijde nájemný vrah a zavraždí jej.

To konečně zalarmuje spící policii a Čestmír dostává volnou ruku. Ale vraždu se prokázat nepodařilo. Zato jsou prováděny odposlechy.

A již jsme v roce 1977. Případy Vedral jsou předloženy prokurátorce. Ta je po nějaké době unesena a už najdou jen její mrtvolu.

Vedral chce po Farkašovi, aby zavraždil dalšího muže. Jenže oběť je z rodiny. Ale nakonec to Farkaš bere. Dodá dokonce důkaz, uříznutou hlavu oběti na fotografii. Vedral netuší, že je to celé podvod. Přesto pokračuje ve svých zločinech. Dokonce dá Čestmírovi najevo, že o všech jeho akcích ví. A poté přichází za Čestmírem pan premiér a po něm Honza Strnad, opět povýšen na majora. Ten Čestmírovi případ Vedral odebírá. Strnad si bere všechny materiály, které pak předává Vedralovi. A celý případ končí v černé díře.

Když najde Čestmír mrtvého kolegu Bohouška přímo v kanceláři, od policie odchází a začne proti Vedralovi soukromou válku. A začne tím, že vyvolá válku gangů. Začíná se vraždit jako v Itálii. Na Vedrala střílí najatý vrah. Mrtvol přibývá. Vedral je nakonec vším unaven. Proto jde na fotbalové hřiště, na které kouká z domu. Kráčí po něm až ke kamennému míči, kde zvedá fotografii z dětství, když se ozve výstřel. Vedral klesá mrtev k zemi.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
Návštěvnost a odezva diváků filmu Příběh Kmotra po prvním víkendu v kinech předčily všechna očekávání. Film vidělo téměř 90 000 diváků.

Nový český krimi thriller Petra Nikolaeva Příběh Kmotra (inspirovaný bestsellerem Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek) vidělo po prvním prodlouženém víkendu téměř 90 000 diváků. Návštěvnost a odezva diváků filmu Příběh Kmotra předčily všechna očekávání. Film obstál i ve srovnání se zahraniční konkurencí dlouho očekávaných filmů. Jak dodává Adam Dvořák střihač a zástupce distributora: „ Jsme tomu velmi rádi. Věříme, že diváků ještě přibude, protože tento první víkend, co byl film v kinech, bylo velké množství lidí mimo svá bydliště a nepřálo nám ani krásné počasí. Je to neuvěřitelný výsledek, pokud vše půjde dobře, bude náš film jedním z nejnavštěvovanějších tohoto roku.“

Film měl slavnostní premiéru ve středu 23. 10., do kin vstoupil hned den poté – 24. října.
Johana Turnerová


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
Příběh Kmotra. Film, který možná ovlivní volby. Premiéra 24. října.



Příběh Kmotra – nový český film Petra Nikolaeva, který možná ovlivní volby. I proto se jeho premiéra posouvá na 24. října.



Jaroslav Kmenta, autor předlohy k filmu dodává: „Film Příběh Kmotra připomene jeden z největších pomníčků české kriminalistiky - násilnou smrt krále českého podsvětí Františka Mrázka. O tom, že byl vlivným mužem polosvěta českého byznysu, politiky a podsvětí, se vědělo dlouho. Ale až teprve po jeho vraždě vyšlo najevo, kam až sahala jeho chapadla moci. Odhalil to spis Krakatice, který policie vedla na Mrázka v letech 2000 až 2002“.



Autoři scénáře Petr Nikolaev a Miroslav Oščatka spolupracovali na scénáři i během natáčení s kriminalisty Karlem Tichým a Hynkem Vlasem (Krakatice a Pokr), kteří vyšetřovali obě kauzy sahající až do nejvyšších pater naší společnosti a nyní stojí mimo službu. Vycházeli též z přímých svědectví Mrázkových přátel a známých.

Do hlavních rolí jsou obsazeni Ondřej Vetchý (František Vedral) a Lukáš Vaculík (kriminalista Čestmír Cajthaml).

Příběh Kmotra je filmové drama inspirované životem Františka Mrázka. František Vedral (Ondřej Vetchý) začínal v 80. letech jako vekslák a postupně zbohatl na podvodech, bankovních čachrech, kuponové privatizaci, lobbingu a dalších činnostech. Přiblíží nám dobrodružství muže, který ovlivňoval - více než kdo jiný - zákulisí vysoké politiky. Napojení kontroverzních podnikatelů do nejvyšších pater politiky, ale i do struktury soudů, rozvědky a policie je vskutku fascinující. Jak je vůbec možné, že mu to i jeho přátelům z byznysu a politiky tak hladce procházelo? Kdo má nyní jeho archiv a co z něj zbylo? Z čeho pramenila moc a peníze starých veksláků – kapitalistů? Kdo převzal vliv? Kde jsou kořeny korupce v Česku? Položil Mrázek a spol. základy pro „českou cestu korupce“? To jsou všechno otázky, které otevírá thriller Petra Nikolaeva.
Turner PR


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
Příběh Kmotra začíná. Petr Nikolaev natáčí nový film na motivy bestselleru Jaroslava Kmenty, do hlavních rolí obsadil Lukáše Vaculíka a Ondřeje Vetchého.

Novinářský den v místě natáčení – pátek 24. května v 10:00 v Kladně.



V sobotu začalo dlouho odkládané natáčení filmu Příběh kmotra inspirovaný bestsellerem Jaroslava Kmenty „Kmotr Mrázek“. Scénář doznal změn k lepšímu, říká David Rauch z produkční společnosti U.F.O. Pictures: „Dříve nám připadalo důležité, aby Vedral (Ondřej Vetchý) byl co nejautentičtějším „Mrázkem“, aby zkrátka největší prostor ve filmu dostal on. Pak jsme se posunuli k filmovější verzi, k souboji policajta a grázla. Policejní vyšetřovatel Cajthaml (Lukáš Vaculík) se stane zarputilým a spravedlnosti oddaným protějškem filmovému Kmotrovi (Ondřej Vetchý) ztělesňujícímu rozlezlá chapadla mafie a bezskrupulózní chování. Podstatným se stane duel mezi nimi dvěma ve stylu francouzských crime noir. Dnes jsme za toto rozhodnutí velmi rádi.“

Příběh Kmotra natáčí osvědčený tým – režie a scénář Petr Nikolaev (Lidice, Báječná léta pod psa, Jménem krále, atd.), střih Adam Dvořák (Lidice, Martin a Venuše, Bobule, atd.) a produkční společnost U.F.O. Pictures (Lidice, Mamas & Papas, Bobule, Vrtané lahve, Kuky se vrací, atd.).

Natáčení filmu Příběh Kmotra začalo tuto sobotu a bude trvat do zhruba druhé poloviny června. Lokalitami jsou Praha a Kladno. Premiéra filmu je naplánována na 17. října 2013.

Budeme sledovat příběh, jehož kulisy nám budou až mrazivě dobře známé. Naše společnost totiž trpí neschopností či neochotou oficiálních orgánů vyřešit notoricky známé a vleklé kauzy otravující společenské vědomí posledních let. V našem filmovém vyprávění budeme sledovat kluka ze sousedství, jež nakonec dokázal ovládnout lidi z vysoké politiky a businessu. Mnozí z nich žijí dodnes a jejich principy fungování se nezměnily.

Postava policejního vyšetřovatele Cajthamla je holdem policistům, kteří neztratili víru ve vítězství spravedlnosti, jež nakonec vyhraje i v našem příběhu.
Distribuce filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
V pátek 25.11.2011 ve Voděradských bučinách (les u Jevan) začne podzimní natáčení filmu Příběh kmotra o Františku Mrázkovi. Na místě, kde se bude natáčet scéna popravy, budou přítomni i představitelé stěžejních rolí – Andrej Hryc, Filip Kaňkovský a také postava role hlavní - Marko Igonda.

Scénář filmu je inspirován bestsellerem Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek, napsal ho Petr Nikolaev, který je zároveň i jeho režisérem a koproducentem (Lidice, Kousek nebe, Jménem krále a další).

Producent filmu David Rauch dodává: „ Příběh kmotra je příběhem člověka, pro kterého nic nebylo problém. Peníze vnímal jako něco, pro co se stačí jen sehnout. V našem filmu budeme sledovat jeho neuvěřitelnou jízdu během třech posledních dekád až do chvíle, kdy se stal pro systém, jež vytvořil, problémem, žádajícím definitivní řešení…“

Příběh kmotra bude nejen o Františku Mrázkovi, kterého mělo mnoho lidí za milého a veselého člověka (tak ho popsal Karel Gott), ale i o naší společnosti posledních dvaceti let. Scénář popisuje jeho vzestup a konec, posun od kšeftaře s hodinkami po šedou eminenci české politiky operující a tahající za nitky v těch nejvyšších patrech společnosti. Na druhou stranu miloval svojí rodinu, fotbal a působil na mnohé jako milý kluk ze sousedství. I to byl František Mrázek.

O tom všem bude film Petra Nikolaeva Příběh kmotra.
Distributor filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh Kmotra
Kriminální drama Petra Nikolaeva Příběh Kmotra je vedle Sametových vrahů (FP 2/2005) dalším snímkem, postihujícím polistopadovou éru v souvislostech s organizovaným zločinem, propojeným s podnikatelskými, policejními a politickými strukturami. Vznikl na motivy knihy investigativního novináře Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek, popisující činnost jednoho z bossů českého podsvětí Františka Mrázka (nar. 1958), jenž byl 25. ledna 2006 zavražděn odstřelovačem. Scenáristé sice spolupracovali s kriminalisty, kteří se tehdy podíleli na vyšetřování, ale vyhýbají se (zčásti i z právních důvodů) konkrétním jménům či konkrétním okolnostem a zároveň začleňují do vyprávění i reálné události, týkající se jiných lidí. Používají také fiktivní postavy, jež ovšem mají předobraz ve skutečnosti. Vypravěčem příběhu je policista Cajthaml, který od roku 1987 téměř dvacet let usiloval o chycení zločince Františka Vedrala. – Film, jenž vznikl pod záštitou Nadačního fondu proti korupci, je konstruovaný a realizovaný jako klasická gangsterka, v české podobě ovšem téměř bez tradičních akčních scén. Sumarizuje vcelku známá fakta. Jeho uvedení se opíralo o masivní PR marketing, který splnil svůj účel.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/Z


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10