Duben
ohodnotit

Prêt-à-Porter

Další název:
Konfekce; Ready to Wear; Pret-A-Porter
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
30.1.1997
„Pikantní zákulisí pařížského světa módy“
Popis / Obsah / Info k filmu Prêt-à-Porter
Proslulý americký režisér Robert Altman (* 1925) je uznávaným doyenem nezávislé filmové tvorby, a proto je jistě příznačné, že jedno z jeho děl zahajuje letošní Americké nezávislé léto. Ač pracoval i v rámci oficiální hollywoodské produkce, vždy si uchoval vlastní svébytnost, nepodléhal módním trendům či diváckým libůstkám a snažil se vyslovovat k věcem a událostem kolem sebe. Jeho díla neznají kompromisy a před jeho satirickým ostřím snad nezůstal ušetřen nikdo a nic. Filmovými kritiky a vyznavači nezávislé tvorby byl už dávno postaven na samotný vrchol umělecké stupnice hodnot. Na ocenění v rámci "oficiálních" filmových kruhů ve své vlasti, přesněji řečeno v řadách členů Americké akademie filmového umění a věd, však stále čeká. Zlatou sošku Oscara ve své početné sbírce vyznamenání ještě nemá, ačkoliv byl už sedmkrát nominován, pětkrát jako režisér (MASH, Nashville, Hráč, Prostřihy, Gosford Park) a dvakrát jako producent (Nashville, Gosford Park).

Jeho film Pret-a-porter, což by se dalo volně přeložit jako "modelová konfekce", si bere na mušku svět módy a její centrum Paříž, kde se na tradiční přehlídce setkávají nejvýznamnější lidé z branže, prominentní hosté i novináři. Altman používá svoji oblíbenou metodu epizodické výstavby děje s velkým množstvím postav, jejichž osudy se sbíhají, volně proplétají a zase rozcházejí. Do často rozsahem nevelkých rolí se mu jako obvykle podařilo obsadit hereckou smetánku z celého světa - od italských hvězd Marcella Mastroianniho a Sophii Lorenpřes hollywoodské stálice Julii Roberts a Kim Basinger až po známé francouzské herce Jeana Rocheforta a Jean-Pierra Cassela. V anketních vložkách se objevují jak proslulí návrháři (Paolo Bulgari, Sonia Rykielová), tak i hvězdy, které jejich modely skutečně nosí (Harry Belafonte, Cher).

V anglickém, francouzském a italském znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prêt-à-Porter
V Paříži začínají přehlídky modelové konfekce, kterou slavní módní návrháři vytvořili pro obyčejné smrtelníky a které každoročně určují módní trendy na příští rok pro tvůrce na celém světě. A jako každý rok se do metropole nad Seinou sjíždějí všichni ti, kdo mají ve světě módy své slovo - tvůrci, modelky, novináři píšící o módě, fotografové, celebrity a různé hvězdy a hvězdičky. A bizarní kolotoč marnivosti se roztáčí... 

Zdroj: SPI International


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prêt-à-Porter
Příběh chladnokrevné řevnivosti, soupeření, zrady a žhavého sexu, poznání nejkrásnějších a nejznámějších světových modelek jako Helena Christensen, Naomi Campbell nebo Claudia Schiffer. Ve filmu byly použity skladby hvězd populární hudby, například U2, Janet Jackson, The Rolling Stones či Cranberries.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


V satirické komedii Pret-A-Porter pokračuje americký režisér Robert
Altman ve svých břitkých průzkumech současné masové kultury a jejích rituálů. Znovu aplikuje svou metodu epizodické výstavby děje a zaplňuje obraz množstvím postav, jejichž příběhy se různě sbíhají, proplétají a míjejí. Tentokráte se soustřeďuje na svět módy. Zachycuje průběh tradiční výroční módní přehlídky Pret-a-porter (česky „modelová konfekce"), na níž se v Paříži setkávají nejvýznamnější lidé z branže a prominentní hosté. Protagonisty složitého spletence vazeb a vztahů jsou módní návrháři, novináři, televizní reportéři, manekýnky a všichni ostatní, kteří se na monstrózní akci podílejí. Kamera sleduje jak přehlídky různých návrhářů (vymyšlených i skutečných), tak zákulisí. Soustřeďuje se též na minipříběhy různých, často nesourodých dvojic. Atrakcemi přesycený snímek bude jednou též velmi zajímavým dobovým dokumentem.
Program ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Prêt-à-Porter
Protagonisty složitého spletence jsou módní návrháři, novináři, televizní reportéři, manekýnky a všichni ostatní, kteří se na monstrózní tradiční módní přehlídce podílejí.Kamera sleduje přehlídky různých návrhářů (skutečných i vymyšlených), tak zákulisí. Též se soustřeďuje na minipříběhy různých, často nesourodých dvojic.Altman zde spojením fikce a skutečnosti ukazuje jak se vytváří móda.
Dvakrát do roka se svět módy přestěhuje do Paříže, kde se dvakrát do roka oddávají šílenství novináři, fotografové, nákupčí a samozřejmě hvězdy. Jedinečná událost - přehlídka pret-a-porter oblečení, které zde předvádějí během jednoho týdne týmy proslulých návrhářů - nutí všechny zúčastněné vynaložit všechny své síly a získat to, oč jim jde. Kontakty, exkluzivní interview, smlouvy, slávu, peníze... A protože předváděcí mola jsou jen oficiálním středem přehlídky, s režisérem Robertem Altmanem můžete konečně nakouknout tam, kde se tohle všechno rozhoduje. Do ložnic hotelových pokojů, na uzavřené večírky, do ateliérů konkurence. Úklady, intriky, podrazy, fingované vášně, divoký sex a chladnokrevná řevnivost, to je totiž to, oč zde jde především a čeho si v tomhle filmu užijete skutečně vrchovatě. Altman opět natočil neklidný, vzrušující, dynamický film, v němž ono zákulisí funguje dokonale, plný humoru, jistě štiplavosti a ironie. Autentickou atmosféru dodává účast nejznámějších světových modelek, jako jsou Naomi Campbell či Claudia Schiffer, rozhovory poskytují špičky módního světa a atmosféru celé té lesklé události podtrhují skvěle skladby U2, Janet Jackson, The Rolling Stones či Cranberries.
V hlavních rolích si zahráli Sophia Lorenová, Kim Basingerová, Julia Robertsová, Tim Robbins či Stephen Rea, jednu z hlavnícDvakrát do roka se svět módy přestěhuje do Paříže, kde se dvakrát do roka oddávají šílenství novináři, fotografové, nákupčí a samozřejmě hvězdy. Jedinečná událost - přehlídka pret-a-porter oblečení, které zde předvádějí během jednoho týdne týmy proslulých návrhářů - nutí všechny zúčastněné vynaložit všechny své síly a získat to, oč jim jde. Kontakty, exkluzivní interview, smlouvy, slávu, peníze... A protože předváděcí mola jsou jen oficiálním středem přehlídky, s režisérem Robertem Altmanem můžete konečně nakouknout tam, kde se tohle všechno rozhoduje. Do ložnic hotelových pokojů, na uzavřené večírky, do ateliérů konkurence. Úklady, intriky, podrazy, fingované vášně, divoký sex a chladnokrevná řevnivost, to je totiž to, oč zde jde především a čeho si v tomhle filmu užijete skutečně vrchovatě. Altman opět natočil neklidný, vzrušující, dynamický film, v němž ono zákulisí funguje dokonale, plný humoru, jistě štiplavosti a ironie. Autentickou atmosféru dodává účast nejznámějších světových modelek, jako jsou Naomi Campbell či Claudia Schiffer, rozhovory poskytují špičky módního světa a atmosféru celé té lesklé události podtrhují skvěle skladby U2, Janet Jackson, The Rolling Stones či Cranberries.
V hlavních rolích si zahráli Sophia Lorenová, Kim Basingerová, Julia Robertsová, Tim Robbins či Stephen Rea, jednu z hlavních postav vytvořila nedávno zesnulá legenda světové kinematografie, italský herec Marcello Mastroianni.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann