Předvečer svátku Všech svatých (1978)

Předvečer svátku Všech svatých (Halloween)
81.6 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Halloween

Další název: Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých (SK); John Carpenter's Halloween; Halloween - Noc hrůzy; Předvečer svátku Všech svatých

    Žánr: horor / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 4.2.2016        
    Délka: 91 min.
„Klasický horor o vraždícím maniaku...“
Nezaměnitelný hudební motiv (režisér John Carpenter se nyní, ve svých osmašedesáti, stal regulérní hudební hvězdou koncertující na podporu svých dvou alb Lost Themes) uvádí na scénu Michaela Myerse - jednoho z nejikoničtějších vrahů filmové historie. Předvečer svátku Všech svatých přišel v letech, kdy velká hollywoodská studia postupně uvolňovala prostor menším produkcím, v době, kdy si továrna na sny uvědomila, že její publikum tvoří zejména mladí. A právě jim byl první slasher horor určen. Poté, co v šesti letech ubodal svou sestru a strávil patnáct let v nápravném zařízení, uprchl Myers v předvečer svého soudního přelíčení a vydal se do rodného města dokonat své dílo zkázy. Prosperující předměstí a jeho spokojení obyvatelé netuší, co je čeká - na rozdíl od Myersova psychiatra, který se snaží svého dlouholetého pacienta najít a zabránit mu v tom nejhorším. Jenže, jak se to v takových situacích stává, nikdo mu nevěří a nejedna středoškolačka se dostává do ohrožení. Opravdu ukradly z místního obchodu halloweenské masky nezbedné děti? Ale kdeže. Film ustavil mnohá pravidla žánru. Ten později ještě stupňoval svou brutalitu, jeho vyhrocenost ale nikterak neumenšuje soucit, který můžeme cítit k nejednomu z protagonistů a protagonistek. Fantastická načasování a výtečné inscenace jednotlivých sekvencí pomáhají celkovému nepříjemně plíživému pocitu, do dějin se ale zapsala zejména úvodní vražedná sekvence natočená očima vraha. Divák se díky této strategii dostává pod kůži monstra, pohled na samotnou oběť je v tomto podání specifický, angažovaný a paradoxně i odtažitý zároveň. Navzdory výkřikům a zločinům, které se právě odehrávají, je tahle halloweenská noc podivně tichá - za fasádami středostavovských domů ovšem bují zlo.

Viktor Palák
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
John Carpenter
 
 
hraje:
Donald Pleasence (doktor Sam Loomis), Jamie Lee Curtis (Laurie Strode), P. J. Soles ( Lynda van der Klok), Charles Cyphers ( Sheriff Leigh Brackett), Kyle Richards (Lindsey Wallace), Brian Andrews ( Tommy Doyle), Arthur Malet (Graveyard Keeper), Nick Castle (Michael Myers), Tony Moran (Michael Myers (age 23)), Will Sandin (Michael Myers (age 6)), Sandy Johnson (Judith Margaret Myers), Barry Bernardi (Dead Mechanic), John Carpenter (Paul, Annie's Boyfriend), George O'Hanlon (Mr. Peter Myers), Nancy Kyes (Annie Brackettová), Tommy Lee Wallace (Michael Myers), John Michael Graham ( Bob Simms), Nancy Stephens (Marion Chambers), Mickey Yablans (Richie), Brent Le Page (Lonnie Elamb), Adam Hollander (Keith), Robert Phalen (Dr. Terence Wynn), David Kyle (Judithin přítel), Peter Griffith (Morgan Strode)
 
 
scénář:
John Carpenter, Debra Hill
 
 
kamera:
Dean Cundey
 
 
hudba:
John Carpenter
 
 
kostýmy:
Joan Joseff (šperky (neuvedena)), Beth Rodgers
 
 
střih:
Charles Bornstein
 
 
zvuk:
Thomas Causey
 
 
vedoucí produkce:
Kool Lusby
 
 
titulky-česká verze:
Miroslav Šváb
 
 
výkonný producent:
Frank Yablans, Moustapha Akkad, Irwin Yablans
 
 
producent:
John Carpenter, Debra Hill
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.