Jeden svět
ohodnotit

Předčítač

The Reader

Další název:
Predčítač
Rok:
2008
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
23.4.2009
„Kam až zajdete, abyste uchránili tajemství?“

Obsah filmu Předčítač

 
Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války.

V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Oscarový Předčítač s Winsletovou by se měl i číst

Film Předčítač přichází do českých kin. Za roli dozorkyně z lágru, jež prožije románek s nic netušícím školákem, získala Kate Winsletová Oscara. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Stephen DaldryStephen Daldry  
hraje:
Ralph FiennesRalph Fiennes.....Michael Berg [45]   
Kate WinsletKate Winslet.....Hanna Schmitz [32]   
Volker BruchVolker Bruch.....Dieter Spenz [28]   
Alexandra Maria LaraAlexandra Maria Lara.....mladá Ilana [29]   
Kirsten BlockKirsten Block.....soudkyně [47]   
Bruno GanzBruno Ganz.....prof. Rohl [66]   
Linda BassettLinda Bassett.....pí. Brenner [58]   
Matthias HabichMatthias Habich.....Peter Berg, Michaelův otec [68]   
David KrossDavid Kross.....mladý Michael [17]   
Susanne LotharSusanne Lothar.....Carla Berg, Michaelova matka [47]   
Karoline HerfurthKaroline Herfurth.....Marthe [23]   
Hannah HerzsprungHannah Herzsprung.....Julia [26]   
Jeanette HainJeanette Hain.....Brigitte [39]   
Vijessna FerkicVijessna Ferkic.....Sophie [20]   
Ludwig BlochbergerLudwig Blochberger.....Seminargroup 1 [25]   
Claudia MichelsenClaudia Michelsen.....Gertrude [39]   
scénář:
David HareDavid Hare  
námět:
Bernhard SchlinkBernhard Schlink.....stejnojmenný román (1995, česky naposledy Prostor, Praha 2009) [63]   
hudba:
Alberto IglesiasAlberto Iglesias  
Nico MuhlyNico Muhly  
kamera:
Chris MengesChris Menges  
Roger DeakinsRoger Deakins  
střih:
Claire SimpsonClaire Simpson  
trailer
Distributor v ČR:
Palace Pictures
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Předčítač >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2018
║Rozpočet $32miliónov║Tržby USA   $34,194,407║Tržby Celosvetovo $113,019,290▐   Tržby za predaj DVD v USA $12,641,345 //počet   predaných kusov 686,566║ Režisér Stephen   Daldry si vybral výborný námet na   spracovanie(inšpirovaný skutočnými   udalosťami), len škoda že prvá tretina filmu   ma postupne tendenciu uspávať, našťastie táto   slabšia tretina filmu doznie samým záverom   filmu, takže celkovo film vyznie ako dosť silná   dráma, kde je k nejakej tej dokonalosti cítiť   ešte nejaké tie rezervy. Kate Winslet tu zahrala   opäť skvele, aj keď možno až tak úplne to   nebola úloha na Oscara ale zas na druhú stranu   za jej doterajšiu hereckú kariéru si ho   zaslúžila. Vo filme skôr dominuje mladý herec   David Kross, postava Michaela Berga v jeho   stvárnení je plná pocitov a silného   zafarbenia, povyšujúceho túto drámu tam kam sa   v konečnom dôsledku dostáva a to do dosť   silnej emocialnej drámy o ľuďoch žijúcich zo   svojimi chybami z minulosti, ktoré im zväzujú   ruky v ich konaniach. /80%/
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2017
Silný, dramatický příběh, který jsem   sledovala zpočátku s pusou dokořán. Ještě   větší silou však udeřilla skutečnost, která   spoustu otázek v mé hlavě zodpověděla.   Spousta otázek nebude mít odpověď nikdy.   Například, jak je možné, že se podobná   lidská dramata děla, dějí a asi nepřestanou   dít?
Naprosto strhující herecké výkony - to   jsem málem nezmínila.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.8.2016
"A co byste udělal vy???"
Od začátku do konce silné, emocionálně   laděné drama s motivem nerovné lásky a dozvuky   zločinů z doby holocaustu. Všichni tři   představitelé obou hl. rolí odvedli brilantní   výkony, takže přechod od jejich erotického   vzplanutí k ponuré atmosféře následných   událostí proběhl naprosto přesvědčivě.   Hlavně Kate Winslet si tu všechna ta udělená   ocenění opravdu zaslouží!
Ondrus21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.9.2013
Jsem chlap a romantické filmy opravdu moc   nemusím. Tenhle film se mi ale docela líbil.   Mladý chlapec se zamiluje do dospělé ženy;   spí s ní a čte jí z knih, protože ona sama   číst neumí. Ona jednoho dne zmizí a on je   nešťastný. Až po několika letech se s ní   znovu setká, bohužel za docela nešťastných   okolností. Dovídá se totiž, že ona byla za   války příslušnicí SS ve vyhlazovacím   táboře v Osvětimi. Teď se za svoje skutky   zodpovídá před soudem. Přiznám se, že jsem u   toho seděl s pusou dokořán.
Kromě   mimořádně silného příběhu lze vyzdvihnout i   docela povedený výběr herců. Kromě Ralpha   Fiennese a Kate Winslet můžeme ve filmu vidět   např. i výborného Bruno Ganze a mihne se zde i   Alexandra Maria Lara. Jedna z věcí, kterou bych   filmu naopak vytkl, je ta příšerná   "západoněmecká" angličtina. To ji   pro boha nemohli naučit pár vět německy??   Tohle mi celkový dojem trochu pokazilo. I tak,   ale musím uznat, že si film a herci zasloužili   pozdější nominace a zisk několika filmových   cen.
Misantrop
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.6.2013
Emotivní snímek připomíná svým tematickým   zaměřením a tragickým vyústěním příběhu   starší český film Adelheid (s Petrem Čepkem v   hlavní roli); a obávám se, že přes vnější   přitažlivé efekty (jako je výrazná   přítomnost nahoty a erotiky) nedosahuje zdaleka   té hloubky, syrovosti a procítěnosti jako naše   obyčejná černobílá Adelheid. Předčítači,   myslím, pomohlo houfné zastoupení německých   herců, z dabované verze (jsem odpůrcem   dabingu!) nemohu však, lidužel, náležitě   posoudit, zda to pomohlo i určitému, řekněme   autentičtějšímu zabarvení dialogů.   Nepříjemný americký zápach zanechaly tedy   zejména plačtivé scény, soudní přelíčení   a zbytečně nastavovaný závěr filmu. Otázku   německé válečné tzv. viny nevyřešil   samozřejmě vůbec (jak by mohl?), nicméně   aspoň ji uvedl v pochybnost, zda to byla   "vina" nejen kolektivní, ale i vina   snad až příliš poslušných jedinců. "Co   byste dělal vy, na mém místě?" zeptala se   soudce bývalá dozorkyně z koncentračního   tábora. Dobrá otázka - která však zůstala   bez odpovědi.
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Předčítač
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Nominace na Oscara v roce 2009 -   Nejlepší kamera, Nejlepší režie, Nejlepší   film, Nejlepší scénář podle předlohy.
Jedna   proměněná soška - Oscar za Nejlepší herečku   v hlavní roli pro Kate Winslet.
Předčítač je   opravdu bravurním filmem, který Vás doslova   přiková do křesla. Já se nedokázal ani na   chvíli odtrhnout. Navíc první půlka je   téměř erotickým filmem a my tak můžeme   porovnat, jak se změnilo nahé tělo Kate Winslet   od dob "Titanicu" :) Přes všechnu tu   mou chválu je tu však jeden výrazný rušivý   efekt, za který strhávám dva body. Tím je   angličtina. Použít v Západním Německu   anglicky mluvící herce je podle mě katastrofa a   úplně to ničí autenticitu příběhu.   Bohužel. Ale je jasné, jsme v Hollywoodu a   nemůžou si tady prostě dovolit něco, jako je   natočit film v němčině. Vždyť kdo by na to   pak šel do kina a oni musí něco vydělat.   Škoda, mě to dost ubralo, zvláště poté, co   byly vybrány tak perfektní lokace. Určitě si   pokusím obstarat knihu a jak se znám, jedním   dechem jí přečtu...
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2012
Ne až tak uzemňující jak jsem čekal, ale   rozhodně působivé. Kate Winslet svojí   rozporuplnou postavu skvěle oživila, je jasným   středobodem filmu a Oskara si odnesla právem. V   rámci účtování s nacistickou minulostí je to   další příspěvek, který ukazuje, že řadoví   exponenti režimu nebyli zrůdy, jen obyčejní,   nedokonalí lidé, kteří se pod tlakem doby   mohli jako zrůdy chovat. Předčítač si ale   naštěstí neosobuje právo na rozhřešení, jen   s velkým citem vypráví jeden příběh a   podsouvá hrst ne vždy příjemných otázek.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2012
Skvělejší film jsem neviděl. Začíná   nevinně. Románek mezi mladíkem a ženou,ta   neumní číst, tak si nechává předčítat.  
Po letech vychází najevo, že byla dozorkyní   v koncentračním táboře. Ten mladík je nový   právník a nemůže uvěřit. Vzniká vztah, on   ve svobodném světě a ona ve vězení. Posílá   ji namluvené kazety. Vše končí tím, že v den   ženiny svobody si sama bere život. Krásný film   a Kate Winslet byla úžasná!100%
matushome
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2012
Super film s ešte lepšou atmosférou, ktorá   vás vtiahne do pocitov postáv... Najlepší   snímok, aký som doposiaľ videl!
K.Winslet -   oscar zaslúžený..
cora22
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.10.2011
Pred troma rokmi ma tento film skutočne   dostal.Teraz sa to opakuje.Kate Winslet je určite   jednou z najuniverzálnejších herečiek, aké   poznám. Počnúc Nebeskými stvoreniami, cez   Večný svit až po naposledy zhliadnutú Mildread   Pierceovú je skutočne radosť sledovať jej   herecké umenie. Ale kvalita The Reader určite   nie je len jej zásluha. Ponurý príbeh   ("literárno-erotického   vzťahu")odohrávajúci sa v zlých časoch   odkryl snáď všetko, čo človek v sebe može   mať. Od hlbokej lásky až k samotnému súcitu k   nej... Za tri roky sa k Predčítačovi rada   vrátim.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37416minih37416Pohádky z mechu a kapradí (1968) [TV seriál] 
Pohádky z mechu a kapradí n
minih20389minih20389Ta naše písnička česká (1967) 
Ta naše písnička česká n
minih11907minih11907Malý indián ve městě (1994) 
Un indien dans la ville n
minih118882minih118882E.A. Poe: Podivný experiment (2014) 
Eliza Graves n
minih118032minih118032Alexander Zemlinsky v Praze (2000) [TV film] 
Alexander Zemlinsky v Praze n
minih21660minih21660Ulice zpívá (1939) 
Ulice zpívá n
minih4985minih4985Cech panen kutnohorských (1938) 
n
minih44852minih44852Svítání Zuluů (1979) 
Zulu Dawn n
minih16917minih16917Preludium (1941) 
Preludium n
minih153439minih153439A je to naše! (2017) [TV pořad] 
A je to naše! n


Hodnocení:n12345678910
Předčítač (2008)Předčítač (2008)Předčítač (2008)Předčítač (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10