Duben
ohodnotit

Precious

Další název:
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
27.5.2010
„Život je tvrdý. Život je krátký. Život je bolestivý. Život je bohatý. Život je .... drahý.“

Obsah filmu Precious

 
Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo'Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Lee DanielsLee Daniels  
hraje:
Gabourey SidibeGabourey Sidibe.....Clarieece Precious Jonesová [25]   
 Mo'Nique Mo'Nique.....Mary Jones [41]   
Paula PattonPaula Patton.....paní Rainová [33]   
Mariah CareyMariah Carey.....poradkyně Weissová [40]   
Sherri ShepherdSherri Shepherd.....Cornrowsová [42]   
Lenny KravitzLenny Kravitz.....ošetřovatel John [44]   
Stephanie AndujarStephanie Andujar.....Rita [22]   
Chyna LayneChyna Layne.....Rhonda   
Xosha RoquemoreXosha Roquemore.....Joann [24]   
Angelic ZambranaAngelic Zambrana.....Consuelo [23]   
Kimberly RussellKimberly Russell.....Katherine [44]   
Bill SageBill Sage.....pan Wicher [47]   
Abigail SavageAbigail Savage.....Bunny   
Amina RobinsonAmina Robinson.....Jermaine   
Aunt DotAunt Dot.....babička Tootsie   
Nealla GordonNealla Gordon.....ředitelka Lichtensteinová   
scénář:
Geoffrey FletcherGeoffrey Fletcher  
námět:
 Sapphire Sapphire.....román Push: A Novel (1996, Tlač: Román) [58]   
hudba:
Mario GrigorovMario Grigorov  
Lynn FainchteinLynn Fainchtein.....supervize   
kamera:
Andrew DunnAndrew Dunn  
střih:
Joe KlotzJoe Klotz  
trailer
Oficiální stránky:
www.preciousmovie.co.u...
www.weareallprecious.c...
 
 
Distributor v ČR:
SPI
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
anglická, italská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Precious >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.7.2013
Díky tomu, že na začátku filmu proběhla   informace, že se jedná o příběh z Harlemu z   roku 1987, byla jsem ochotná příběhu více   věřit. Ne, že by se dnes podobné věci neděly   (myslím ve spojitosti rodinných   vztahů/nevztahů), ale myslím si, že dnes   existuje více možností jak "utéct",   záchranných sítí a ženské obecně jsou   sebevědomější, takže dokážou říct ne,   alespoň směrem na západ. Anebo jsem naiva a tak   mi neberte tuto iluzi.
Možná je to i tím, že   jsem měla neustále pocit, že se také mě jako   diváka, někdo snaží citově vydírat a já se   bránila zuby-nehty. Hlavní hrdinka to nemá   jednoduché a když už se konečně hrabe ze dna,   přijde další rána. Otázka, koho víc litovat,   jestli matku nebo dceru, doufala jsem v babičku,   která práskne dveřmi a zjedná pořádek, ale i   tam jsem se zklamala.
Každopádně díky za   české školství, tady umí číst každý   prvňák, takže směle na vejšku můžou   všichni.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.7.2013
Past na emoce s návnadou, která láká, potíž   je, že jsem trošku rozmlsaná vybranějšími   laskominami, takže tentokrát míjím obloukem a   odnáším si bez jakékoliv újmy na citech   další kousek skládačky, co nezapadá do   amerického snu, obohacená pouze šokující   novinkou ze vskutku neomezených možností -   navzdory pravidelné školní docházce existují   v USA inteligentní! studenti, co v sedmnácti   neumí číst! Ale! Při troše štěstí na   správné lidi není důvod držet se při zemi -   zbývá dokončit střední a pak na vysokou, u   přívažku čtyř stovek liber živé váhy a   dvou dětí, při dočasném pobytu v "domě   na půl cesty", se dá mluvit o smělých,   nikoli však nemožných plánech, nu a já se   divím, že se ještě divím... Zpětně si   uvědomuji, že nejvíc jsem se zabavila   přemýšlením, jestli ta sociální pracovnice   je, kdo si myslím, že je... a byla i s kolegou   Kravitzem fakt dobrá :-)
legenda
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Filmy, ktoré ukazujú pravú tvár života v USA   (chudobu, násilie v rodinách, nedokonalý   sociálny systém a problémy v školách)   nezvyknú vyhrávať žiadne ceny. Zvykne sa nad   ich kvalitou privrieť oči, pretože poukazujú   na skutočný život najchudobnejších v USA a   morálne poukazujú na povinnosti a úlohy štátu   voči sociálnym prípadom. Väčšinou sa však   osudy znásilnených a ponižovaných žien   nekončia rozprávkovo dobre, ako v tomto   príbehu.
intoska
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.3.2011
5/10.Precious je sice krutý a jistě ne   zbytečný film,ale až hodně   naaranžovaný,nepřirozený,říká si o Oscara   až moc hlasitě.Hlavní hrdinku musí člověk   litovat,její matku nenávidět,jinou možnost   nemá,charaktery jsou černobílé,nejlíp je to   vidět na kontrastu matky a andělské   učitelky.Nevím na jaké úrovni má být   školství v USA(nebo je to jen v tom   filmu?),když Precious prochází školou s   dobrýma známkama a nikdo si nevšimne,že neumí   číst.Scény,kdy si Precious představuje,že je   slavná,do toho zapadají.Docela mě   překvapilo,že obsadili Lennyho Kravitze a Mariah   Carey do malých rolí a nesnaží se z nich   udělat hlavní tahák filmu.Mariah bych ani   nepoznala,mimochodem konečně vypadá přirozeně   a ne jak figurína. Vcelku je ale film natočený   kýčovitě,nedokáže "chytit za srdce"   a to právě položilo i dost dobrý   scénář.Takže průměr.
olgab
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.1.2011
Dát 6 nebo 7.Nakonec to vyhrála 7 a to jen   proto,že na toto téma někdo film natočil.Téma   aktuální,to je pravda,hodně dětí je   zneužíváno a nějakým způsobem týráno a   ponižováno svými rodiči,ale nevím   proč,očekávání bylo větší.Nedokážu   říct jestli po režijní nebo scénáristické   stránce, nebo po herecké stránce Precious(bylo   zbytečné sázet na tlustou a nevzhlednou   dívku).A Oskar pro Mo Nique-takový výkon by   "levou zadní" zvládla spousta   hereček.Nezbývá dodat,že podle mého názoru   bylo oceněno jen téma filmu.Co mě ale mnohem   víc šokovalo,byl pohled na vzdělání v   Americe.Jestli je to skutečně tak jak je ve   filmu uvedeno,že 16 ! letá negramotná dívka   jde do speciální školy,aby se tam naučila   číst a psát, aby mohla udělat maturitu a pak   jít na vysokou,to už se nedivím,že má vysokou   školu každý druhý ne-li více Američanů.V   USA je zřejmě vysoká škola jako u nás   učební obor.Jinak to nechápu.
petricka2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.10.2010
...tak z tohoto filmu jsem měla opravdu silně   emoční zážitek. Je až k neuvěření jaká   zvěrstva se mohou v některých rodinách dít.   Skvělé herecké výkony v čele s Mo'Nique   zaslouženě oceněnou oscarem a taky perfektní   scénář. Kdo má slabou náturu nedoporučuji:)
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Ne každému se podaří natočit film s tak   realistickými prvky, aby důvěrně přesvědčil   i diváka. Precious se to však daří výborně -   prostředí Harlemu, negramotnost, život na   podpoře... Každý máme o životě v USA své   představy, ale myslím, že takhle syrová   ukázka života určité sociální vrstvy nám   všechny mýty boří. Příjemně překvapí i   fakt, že smetanu neslízly jen slavné tváře,   ale hereckou šanci dostali i neznámí lidé.   Všichni se toho zhostili skvěle.
libpod
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.6.2010
nelituji času
Film mě velmi zaujal a potvrdil mé tušení, co   se asi nezřídka odehrává v nižších   vrstvách společnosti. Rozhodně je dobré jej   vidět, vykresluje nejen velmi špatnou úroveň   amerického školství, což by pro nás mělo   být výstrahou a nedělám si iluze, že v   některých případech, spíše romských dětí,   nemůže být situace i u nás dosti podobná, ale   také ukazuje, že primitivní rodič se   úspěšně snaží vychovat primitivní potomky.   Tento snímek sice končí svým zúůsobem   hapyendem, ale pochzbuji, že je tomu tak často.   Rozhodně doporučuji vidět nejen těm, kteří   již mají vlastní potomky. Domnívám se také.   že tento snímek jistě pochopí každá generace   zcela jinak.
Kulhy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2010
Precious
Precious není jenom psychologicko-sociální   drama, které působí dokumentárním dojmem (   díky skvělé kameře), ale i příběhem, který   ve vás zanechá nesmazatelnou stopu...Ode mě   jednoznačné díky tvůrcům!!!
Plivník
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2010
Úchvatné. Film, který je ostrý jako břitva.   Drsný, vtipný. Jako život. A přitom všem se   lacině nepodbízí – hlavní hrdinka není   osoba, která by na první pohled vzbuzovala   sympatie, postavy nejsou prvoplánově   černobílé, fakticky nezobrazuje žádné   explicitní „ukrutnosti“. Snímek, který si   na nic nehraje, chce život ukázat takový, jaký   je. Na projekci Febiofestu pár diváků v   průběhu promítání odešlo, asi neměli na   realitu žaludek. Škoda, že takových filmů   není víc, filmů, které ukazují svět kolem   nás a snaží se „něco“ sdělit, aniž by k   tomu využívaly trapné citové vydírání,   salónní sociální kritiku bez jakékoli   znalosti nebo si hrály na umění. Scéna   společné schůzky Precious, její matky a   sociální pracovnice je realita sama – vím, o   čem mluvím. Když už máte pocit, že se bude   konat klasický hollywoodský pozitivní konec v   důsledku amerického mýtu o schopnosti usilovnou   snahou dosáhnout čehokoli, čeká vás pád   zpátky na zem. Jako pořádná facka od mutr, kdy   druhou chytnete o zeď. Napadá mě srovnání s   Proti zdi. O to víc vyvstává ubohost současné   české kinotvorby s jejími tristními pokusy   typu Václav nebo El paso.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih43975minih43975Nepřemožitelný bukanýr (1976) 
Swashbuckler n
minih43943minih43943Generace X (2005) 
The Chumscrubber n
minih49687minih49687Happy (2007) 
Happy-Go-Lucky n
minih86256minih86256Thor: Temný svět (2013) 
Thor: The Dark World n
minih15945minih15945Ples upírů (1967) 
The Fearless Vampire Killers n
minih68102minih68102Micimutr (2011) 
Micimutr n
minih11409minih11409Levé křídlo (1983) 
n
minih106461minih106461Stalingrad (2013) 
Сталинград n
minih33753minih33753Labyrint (1986) 
Labyrinth n
minih22518minih22518Vikingové (1958) 
The Vikings n


Hodnocení:n12345678910
Precious (2009)Precious (2009)Precious (2009)Precious (2009)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190547
Osobností: 697844
Fotografií: 763969
Plakátů: 376572
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10