Duben
ohodnotit

Prázdniny v Římě

Roman Holiday

Rok:
1953
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
14.8.1964
„Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Audrey Hepburnová a Gregory Peck v americké komedii, oceněné třemi Oscary.“

Komentáře k filmu Prázdniny v Římě

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
umberto
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2021
Ach, to je otrava býti   princeznou! A co takhle si   udělat dovolenou a tajně   odejít před služebnictvem.   A poté se vyspat na lavičce   a spřátelit se s   novinářem? Proč ne? Tohle   vše podnikla právě Audrey a   to je určitě to hlavní, co   se mi na této excelentně   vydařené a vtipné   romantické komedii líbí.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2020
Jako na chlapa řádně   otřískaného životem a   zbaveného prakticky všech   myslitelných iluzí na mne   filmy tohoto druhu zpravidla   nepůsobí ale pro tenhle   kousek Williama Wylera mám   slabost. Až étericky   křehká Audrey, chlapácký   fešák Gregory Peck a   věčné město k tomu to už   je jako lučavka královská.   Člověk zapomene na to, že   ten scénář je vlastně   pitomost a celý příběh je   až absurdně   nepravděpodobný. Pořád je   se na co koukat ať už divák   nebo divačka obdivuje půvaby   tělesné či   architektonické. Tohle se   opravdu nechá vidět   vícekrát a dá se to   určitě považovat za klasiku   tohoto žánru.
radekl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2020
biják jak má být
Žádná "Manuela"   resp. přeslazená komedie,   ale romantickej biják jak má   být. Audrey Hepburn a   Gregory Peck - nejslavnější   setkání těchto dvou   velikánů a krásně   vystižená atmosféra   "pravého italského   Říma". Film ukazuje jak   zodpovědnost člověka   spoutává a láska rozvazuje.   No a závěrečná scéna   rozpláče snad i sochu.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.8.2017
Klasická romantika, která se   rozjíždí trochu pomaleji,   ale postupem času nabírá   tempo a vtahuje do sebe   magickou silou. Krásná lekce   gentlemanství Gregoryho   Pecka.
Bartson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2015
Tak roztomilé....tak   roztomilé....když vidím   Audrey jak spokojeně   odpočívá v jeho loži, mám   chuť jí z filmu vytrhnout a   uložit k sobě :)). Kdo má   rád romantické komedie ala   Pretty woman, nemůže   vynechat:). A kdo má rád   krásné ženy, také nemůže   vynechat:).
hledaseniki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2012
Roman Holiday
Naprosto originální,   vynikající romantický film   v hlavní roli s Audrey   Hepburn a Gregory Peckem. Já   osobně mám tenhle film moc   ráda, je to velmi   inteligentní komedie, které   se nedá nic vytknout.   Příběh tak hezky plyne, že   se ani nerozkoukáte a je   konec. Český dabing mě sice   přiliš neoslovil nejraději   to mám v originále. Jinak W.   Wyler se nenechal ztrhnout   romantikou a na konci se proto   nedočkáme happyendu, což   mnoho dnešních snímků   nedovede, a proto snímek   patří k mým oblíbeným.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.12.2011
Jak je to jen možné!!!   Doposud jsem toto nádherné   dílko nekomentoval? Tak   věřte, je to krása. Jeden z   mála romatických filmů, na   který jsem ochoten dívat se   zas a znova. A tuším, že   byl mezi prvními staršími   americkými filmy, který se   na naši obrazovce objevil   hned z počátku   devadesátých let.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.7.2011
Příjemné dvě hodiny   ztrávené sledováním u   obrazovky s krásnou Audrey   Hepburnovou a šarmantního   Gregory Pecka. Je vidět, že   i princezna vedle státních   protokolů, chce si vyhodit z   kopýtka a být alespoň na   chvíli tajemnou pro své   okolí...a není to pohádka,   ale skutečnost...
Honey0105
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.11.2010
Tenhle film bych mohla vidět   třeba tisíckrát a neomrzel   by mě. Jako teeganer jsem   nikdy moc černo-bílé filmy   nemusela, ale to je dávno   pryč a tenhle snímek na tom   má taky své přičinění.   Audrey to tam moc slušelo a   její jednodenní láska byla   roztomilá. A to prostředí.   Řím mám velice ráda a tady   v tom filmu, když mohu   pozorovat, co se tam za tu   dobu změnilo. Úžasné.   Tohle je opravdu film pro   každého a ne jenom pro ty,   co milují romantické   komedie.
Jean-Paul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.8.2010
Miluji Audrey Hepburn
Když jsem tuto kouzelnou   pohádku viděl poprvé a   uviděl princeznu Audrey...   tak jsem se zamiloval... a je   to láska na celý život.
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2010
Tak tady tento film je opravdu   velice dobrý. Skvělé   herecké výkony Audrey   Hepburn a GEorge Pecka.   Krásný příběh o tom jak   princezna chtěla zažít   obyčejný život a našla   neobyčejnou a krásnou   lásku. Tento film nikdy   nezestárne a bude se líbit   dalším a dalším   generacím.
rankinfitch
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.3.2010
Tak pěkný to bylo,   příjemný taky, ale že by   mě to až tak odvázalo, to   nějak nepociťuju. Asi je to   tou přeromantičtělostí,   protože romantická komedie   je prostě romantická   komedie, ale Prázdniny v   Římě jsou tak 85% romantika   a 15% komedie...a to je pro   mě osobně už poměr, který   mě dvakrát nevábí. Ale   nevadí.
Ela
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.3.2009
Nestárnoucí klasika, která   vynesla Audrey Hepburn ke   hvězdám a položila základy   divácky (a v současné době   také komerčně) vděčnému   žánru romantické komedie.   Je to dokonale vyvážená   směs humoru, romantiky a   dobře napsaných dialogů s   "nerozteklým"   závěrem a milou pointou   doplněná krásnou kulisou   Říma a stejně krásnou   Audrey. Ta hraje princeznu   Annu,která je unavená svými   vladařskými povinnostmi a   proto jedné noci uteče sama   do ulic Říma. Setkává se s   novinářem Joem, který ji   chce nejdříve jen využít   exkluzivní reportáži.   Prožijí spolu krásný den   během něhož se do sebe   zamilují. Nakonec se ale   musí rozloučit, protože   jejich postavení je příliš   rozdílné. Jeden z   nejsilnějších okamžiků je   ten, kdy Joe odchází z   tiskové konference s   vědomím, že Annu už víc   neuvidí zároveň ale i s   úsměvěm na rtech.
scareface68
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2009
Niet nad starú klasiku!
Krásna Audrey Hepburnová,   fešný Gregory Peck, už len   to samo o sebe zaručí   príjemne strávené 2 hodiny   pri TV. K tomu primiešaná   kúzelná atmosféra Ríma   50-tych rokov minulého   storočia a ten kto má rád   klasické filmy sa určite   nebude nudiť.
Pouliční predavači a   všade pobehujúce bambini ma   dostali, ako sa hovorí:   "vidieť Rím a   zomrieť..."
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Líbivá a nenásilná romantika.
I když děj tohoto   romantického filmu není   nikterak složitý, představu   a očekávání vcelku   naplňuje. Je to krásná   chvíle odpočinku plná   sympatií k pricezně Anně,   jež nemůže bez souhlasu   dvora a svých guvernantek ani   volně dýchat. Zatouží po   jediném dni být obyčejnou   dívkou z davu a dělat pro   druhé naprosto běžné   věci. Třeba si koupit   zmrzlinu. A nechat si   ostříhat vlasy. Dodnes   nevím, zda byly ty původní   dlouhé pravé vlasy Audrey   Hepburn a ona si je při   natáčení doopravdy nechala   ostříhat. Mohl to však být   i kvalitní příčesek. Ale   jako mladé holčině mi těch   princezniných vlásků bylo   skoro líto:-)) Audrey byla   velmi krásná, žádná   umělá panenka, ale   přirozené děvče s jiskou v   oku a milou tváří. Jí po   boku stojí šarmantní muž,   ambiciózní novinář, v   podání Gregoryho Pecka.   Když zjistí, že se v jeho   blízkosti pohybuje princezna,   půjde po sólokaprovi a   "práskne" její   tajný výlet po Římě nebo   bude diskrétním gentlemanem   a vše si nechá pro sebe? Na   to se podívejte, pokud ho   neznáte, v tomto milém   filmu. A kdo fandí dabingu,   ještě mám pro něho   informaci, že Audrey k nám   mluví hlasem Mirky   Pleštilové a Gregory je hlas   Jiřího Bartošky.
marajur
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.4.2008
Krásná pohádka o princezně   Anně, která zatoužila   poznat život tzv.   obyčejných lidí. Potkává   amerického novináře a   prožívá s ním úžasný   jeden den.
Nádherné,   herecké výkony hlavních   představitelů, Gregory Peck   nezastiňuje svou partnerku,   naopak jí pomáhá aby mohla   v roli vyniknout.
Kdo   se na film podívá, nemůže   litovat.
I podruhé,   potřetí .... stále skvělé
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.4.2008
Herecký koncert této nádherné dvojice.
Tento film jsem měla díky   televizi opět po mnoha letech   shlédnout. A nelitovala jsem.   Oba hlavní aktéři mne opět   uchvátili. Mezi akčními   trháky dnešní doby tento   film působil jako bonbonek.   Krásní lidé, překrásné   město. Vřele doporučuji i   kvůli fantastickému dabingu.
Angelitos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2008
Je třeba komentovat?:)   Stačí napsat, že to pro mne   byla kouzelná podívaná.   Brilantní, vynikající,   originální...o postavách   ani nemluvím :)!
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Krásná romantická komedie s   výbornými herci a krásnou   kamerou. Jen je trochu škoda,   že je film černobílý   jelikož je to ten typ filmu,   kterému by barvy jen   prospěly.
filmy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.4.2007
Milá, lehká a dokonale   romantická komedie se   výborným obsazením a   hereckým výkonem hlavních   představitelů. Gregory Peck,   představitel westernových   postav a dobrodruhů se   stává milým a chápavým   společníkem okuzlující a   křehké A. Hepburnové,   herečky, která tuším nikdy   za svoje herecké výkony   nezískala filmového Oskara.   Prostředí města Říma   jenom umocňuje požitek při   sledování snímku.
clara.bow
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.9.2006
Prázdniny v Římě
Pro mne okouzlující   romantika, která se občas a   pomalu jako nepotřebná   vytrácí, a tak bych možná   některým filmovým fandům   přála tento film shlédnout.   Současně je film naprosto   příjemně prezentovaný, a   neposledně s výborným   hereckým obsazením hlavních   rolí Gregory Peck,jako   americký novinář   působící v Římě a   Audrey Hepburn, jako   princezna..
huron
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.5.2006
Povinně by měli vidět   všichni tvůrci slaďáků,   aby viděli, jak se to dělá.   Příběh je sice jednoduchý,   taková Popelka naruby, ale   skvělí Gregory Pack a Audrey   Hepburn a skvělá režie   dělají z tohoto filmu   klasiku - a v tomto žánru   asi ještě nepřekonanou.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6542minih6542Dobrodružství barona Prášila (1988) 
The Adventures of Baron Munchausen n
minih32124minih32124Nastupte, prosím! (1960) 
Nastupte, prosím! n
minih10415minih10415Kolonie Lanfieri (1969) 
Kolonie Lanfieri n
minih5222minih5222Kobra (1986) 
Cobra n
minih34888minih34888Pianista (2002) 
Le Pianiste n
minih34952minih34952Pátek čtrnáctého (2003) [TV film] 
Pátek čtrnáctého n
minih125587minih125587Hovory H (1968) [TV pořad] 
Hovory H n
minih25073minih25073Šmankote, babičko, čaruj! (1998) 
Šmankote, babičko, čaruj! n
minih11664minih11664Šťastný Luke (1991) 
Lucky Luke n
minih115835minih115835Pravěk útočí (2013) 
Jurassic Attack n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10